utorak, 15. listopada 2013.

FoW turnir (LW), Ljubljana 12-10-2013

  Kako su neki igrači otpali, a nisam htio biti sam u hostelu, gostovanje je moralo biti jednodnevno. Čak sam planirao odigrati samo dvije bitke pa na vlak. Srećom mi je bratić Ivica pristao raditi društvo i odvesti me na turnir. Vrijeme za turističko razgledavanje Ljubljane nije bilo pogodno pa je većinu vremena morao pratiti moju igru.
 
  Krenuli smo iz Zagreba dovoljno rano da stignemo na vrijeme. Lagana vožnja autoputom ispod 100km/h, uživanje u krajolicima i lijepo vrijeme skoro do Ljubljane, ugodan razgovor… ni Tobačnu nismo dugo tražili, tek dva, tri upita su bila dovoljna da se nađe. Prvi smo… još nema ni Primoža, ali uskoro stiže. Stolova 6, igrača 12… ako budem u gornjoj polovini super, ako budem i zadnji, nema veze. Došao sam se igrati. Dres Medveščaka na meni jer je dovoljno širok da pokrije sve nabore koje izdajnički trbuh radi, a nemam ni 115 kg.

  Vojska spremna za igru, kockice nestrpljive, protivnik nebitan mada se nadam nekom malo boljem jer mi je važnije iskustvo iz igre nego pobjeda. Blok za bilješke čeka, fotić napunjene baterije i prazne kartice…

Učešće na turniru se nije plaćalo, nije bilo kave, peciva… nije mi ništa ni trebalo..


Prva bitka, stol 1, protivnik Jure


Sa slici 1 su označeni objektivi, teren je podijeljen na 4 jednaka dijela. Jure je svoje jedinice postavio gore desno dok sam ja svoje dolje desno.

Moji Volksgrenadiri u pustinji, zimske uniforme i kamuflaže u pustinjskim uvjetima, borba na +40 stupnjeva i to protiv fortificiranih Panzergrenadira poznate Lehr divizije koji su naravno veterani. Malo kasnije ću napisati koje jedinice smo koristili Jure i ja.
Misija Counterattack sa specijalnim pravilima (Ambush, Mobile Reserves, Prepared Positions, Reserves), ja napadam, … Jure postavlja jedinice prvi… Na stol stavlja samo 2 voda pješadije i to jedan ostavlja u half-trackovima.

Kako su objektivi postavljeni, Jure je jedini prolaz do drugog objektiva zakrčio sa 4 minska polja. Nemam pionire, samo jedan tenk i svaki prolaz bi bio pogibeljan. I prije početka bitke smo obojica znali da napadam bliži objektiv.

Jedinice sam postavio najbolje što sam mogao. Misija govori da smo na početku u «Prepared positions» pa sam svoju pješadiju nalijepio maksimalno naprijed jer ih Jure gađa na 7 što je nemoguće. Cilj je probiti se preko desnog boka sa 1. vodom pješadije (Panzerfaust Assault Rifle) dok bi drugi vod nakon probijanja boka išao kroz centar prema objektivu. Desni bok čuva HMG gnijezdo (RoF 6), a u slučaju juriša na njega pokriva ga drugo HMG gnijezdo iz pozadine. Prvom vodu pridružujem i 2 HMG tima, dok Kampfgrupu radim od 2inC i dva mortara koju pružaju blisku podršku 1. vodu. Znači, forsiram desno krilo dok ostali daju podršku i/ili čekaju.


Na slici se vidi kako sam postavio jedinice. Žuta strelica pokazuje o kojoj jedinici se radi. Sve pločice iste boje čine jednu jedinicu. Lijevo je minsko polje. U centru se vidi neprijateljska pješadija, u pozadini (kod oaze) još jedna jedinica u half-trackovima dok su 8,8cm FlaKovi u zasjedi. Jure postavlja komandu.


Jure je postavio jedan vod pješadije u centar (1x Cmd Pzfaust SMG, 4x MG, 2x Tank hunter, 1x Panzerschreck iz komande i u blizini 1st i 2nd komandu), drugi vod pješadije malo iza objektiva u šumu i iza nje (1x Cmd SMG Pzfaust, 6x MG, 3x Tank hunter, 1x SdKfz 251/10 3.7cm, 3x SdKfz 251/1). Flakove 8.8cm je stavio u rezervu.

Bitka može početi. Iako su jedinice ukopane avioni bi ih barem pinali ako dođu... bacam 3 kockice za 5+ i dobijem 3 dvojke… avioni ne dolaze. Assault Rifle timove primičem HMG gnijezdu i sakrivam ih u ruševine. Dva tima iz drugog voda pješadije stavljem u dvoriše najbliže kuće, zid im pruža zaštitu. Ostali statiraju.
Mortari iz Kampfgrupe bacaju dim na bliže HMG gnijezdo. Vod mortara gađa Pzgrenadire u kućama. Za Range in im treba 6 što iz drugog pokušaja bacam, 2nd komanda pada save i nakon toga prolazim FP na 6. Ostatak vojske pogađa ništa. Jagdtigar se primiče brdu lijevo radi što bolje pozicije za gađanje pješadije u kućama jer drugog cilja nema. Sve što sam napravio vidljivo je na slici ispod.




Jure postavlja FlaKove 8,8cm (RoF 3) na kraj stola, iskrcava Pzgrenadire iz polugusjeničara…



FlaKovi pucaju na moje Volksgrenadire koji se pripremaju za juriš na bunker, tj. mitraljesko gnijezdo i imaju 4 hita, jednu pločicu mičem. Sada puca i prvo HMG gnijezdo, 4 hita i još jednu pločicu mičem. Moj vod je pinan (primili su 8 hitova).


Evo mog 2. poteza
Avioni došli i to njih 3. Ako pogodim protivnik rerola save. Oko objektiva i šume je strašna gužva i odlučujem se napasti te jedinice. Meta je u šumi i moram baciti 4+ za Range in, bacam 3.
Odpinao sam pješadiju, njome jurnuo na bliže HMG gnijezdo sa tri pločice. 



Kako sam napao iz mrtvog kuta nije bilo defanzivne vatre, međutim defanzivna vatra je došla iz drugog gnijezda jer je bio unutar 16''/40cm… jedan ili dva pogotka i jedna moja pločica manje. Ostaju mi dva tima za napad, međutim samo jedan može napasti… Da sam to znao ranije ne bih napadao sa tri pločice nego samo sa jednom koje nije izložena drugom HMG gnijezdu. Uglavnom Jure mi je govorio što raditi i to nisam zapamtio, samo znam da je bunker uništen nakon uspješnog hita u jurišu. Svakako moram proučiti što i kako rade bunkeri. Pridodani HMG tim guram naprijed prema FlaKovima i sa smanjenim RoFom pucam bez uspjeha.
Vod Pzgrenadira koji je u kućama gađam sa svim mogućim jedinicama i to na 6 jer su veterani. HMG timovi uništavaju 2 baze, 3,7cm AA topovi još dvije što je 4 od 9. Vod je naravno i pinan. Na kraju partije smo zaključili da mali AA topovi nisu mogli gađati pješadiju u kućama jer im je za to trebalo 7 (veterani 4, konsilani 1, gone to ground 1, van 16'' 1) što je nemoguće. Drugi put ću pripaziti na takve sitnice.
Jagdtigar se i dalje namješta, premješta i radi NIŠTA

Obadva voda pješadije zahvaljujući Stormtroop movementu pomičem bliže kućama...



 Na ovoj slici je stanje na bojišnici nakon kraja drugog poteza. Vidi se da je Jure pomaknuo svoje half-trackove naprijed. Mitraljezom iz jednog od njih mi je gađao pješadiju na otvorenom, ali bezuspješno.
Iz preostalog HMG gnijezda (RoF 6) i 3 FlaKa (RoF 9) puca na moj prvi vod pješadije i na 5+ ubija 4 pločice. Ako tome zbrojim i ranije gubitke padam ispod pola voda i moram testirati moral. Srećom ga prolazim na 4+.

Moj 3. potez
Brzo mičem prvi vod kućama gdje ih zaklanjam od neprijatelja. Drugi vod sporo napreduje prema objektivu. Mortari rade ništa, AA topovi nemaju ništa u dometu, a imobilizirani su, AT topovi statiraju, Jagdtigar se pomiče, otvara vatru i uništava jedan 8,8cm FlaK. Kako taj veliki Tigar ima Breakthrough gun pješadija, artiljerija i neoklopljena vozila nemaju save od uspješnog hita, dovoljno je da od prođe svoj FP koji je 2+ i gotovo.

Nakon pucanja pokrećem juriš sa dvije na dvije baze u centru. To i nije najbolja ideja jer sam izložem MG-u sa half-trucka (RoF 3) i obrambenoj vatri dvije MG baze (RoF 2 jer su pinani). Juriš sam pokrenuo sa ciljem da uništim barem jednu pločicu čime on pada ispod pola voda i baca moral.


Pokrenuo sam juriš i izgubio obadvije pločice u defanzivnoj vatri. Nije bilo vremena za moj 4. potez.
Jure je imao artiljeriju skroz lijevo, nije pucao.

Protivnici na pladnju ;-)


Zaključak nakon 1. bitke, 1. poraza


 Nisam imao vojsku za napad na ukopanu pješadiju i HMG gnijezda. Nisam imao pionire koji bi napravili put kroz minska polja i o njima ću svakako razmisliti za sljedeću listu.
- Mortari su slabi za bilo što ozbiljnije, kako dometom tako i FP-om koji je 6. Gađam na 6, pa protivnički save na 3+ i onda FP na 6… skoro pa nemoguće. Par puta su pinali ukopanu pješadiju čime su stvorili dobre uvjete za juriš moje pješadije.
- AA 3,7cm topovi odlični na blizinu, solidan AT i FP, jedina mana što su nepokretni pa im treba uzeti kamione za 5 bodova.

- Avioni nepouzdani do bola, sa tri početne kockica na 5+ možda dođu, ali kasnije na 2 i 1 kockicu dođu nikad! Bodove koje ulažem na njih treba dati za artiljeriju.
- Jagdtigar odličan u obrani protiv oklopa i obične pješadije, sranje u napadu. Spor, mali RoF, sve ostalo dobro, pogotovo oklopljenost, AT i FP. U ovoj partiji je ubio manje od trećine svoje vrijednosti (jedan 8,8cm FlaK).
- AT topovi radi terena i pogrešnog postavljanja skroz neupotrebljivi. Oni su defanzivno, a ne napadačko oružje.
- HMG-ovi odlični radi dometa, podrška u napadu i obrani bilo da su samostalni ili attachani u combat platoone.
- Pješadija nažalost nije došla do punog izražaja, pogotovo njihovi Panzerfausti. Sporo sam ih premještao u napadu, pokušao sam ih ne izlagati previše… u jurišu me sredio jedan half-track.

Možda sam trebao brže jurnuti na jedini vod u centru izbjegavajući vatru iz HMG gnijezda. Jagdtigar bi napravio puno više da je bio na desnom krilu. Vatra iz FlaKova mu ne može ništa… trebao sam se njime zaletjeti i navesti protivnika da razvuče svoje jedinice…

Bitka je završila mojim porazom, 1:6.
Idemo dalje J



Bitka 2, stol 3, protivnik Zlato


Misija: Fighting Withdrawal…

Obojica igramo sa pješadijom pa kocka određuje tko će napadati. Ustvari ovo prvo bacanje skoro pa određuje i pobjednika. Lako se sa pješadijom braniti, teško je napadati… Bacio sam 4, a Zlato 5. On napada. Svejedno mi je koju stranu biram, postavljaju se objektivi…

Kako su tri objektiva, a ja imam samo dva Infantry platoona moram ih dobro rastegnuti, tj. svjesno riskiram lijevi objektiv. Pješadija je Dig in, Gone to ground pa nema straha. Desni objektiv je u šumi što čini dodatnu zaštitu ako ih pomičem.. naprijed pješaci, malo iza njih Panzerschreck tim i komanda, svi timovi imaju oružje za borbu protiv tenkova… veterani su i nema razloga za strah…
Srednji objektiv je iza kuća. Okružujem ga sa drugim vodom pješadije kojoj sam dodao dva HMG tima, a  između ova dva voda pješadije stavljam 1st komandu. Samo sa dva voda čuvam dva objektiva. Lijevo od njih idu AT topovi, malo iza njih vod sa 4 mortara dok lijevi objektiv čuvaju 3,7cm AA topovi i ostatak HMG voda (komadna i dva HMG tima). Kampfgrupu radim od 2inC tima i dva mortara i oni su postavljeni iza desnog objektiva, skroz na rubu battlefilda. Misija kaže da u 4. potezu moram maknuti jedan vod sa ploče, a u 5. još jedan. Ako sve bude išlo kako treba maknut ću vod teških mitraljeza i kampfgrupu.

Jagdtigra stavljam u rezervu, observere od mortara raspoređujem po tavanima dvokatnica.

Na slici se vidi raspored mojih jedinica. Zlato ima mobilnu artiljeriju pa pazim da pod jedan Art template ne uđu dvije jedinice J

Da se probam prisjetiti Zlatine liste… imao je dva mala voda pješadije (svega 5 baza po vodu), mobilnu artiljeriju (3 vozila) sa Staff timom, observerom i dva vozila, 4 SdKfz 251/9 sa 7,5cm topovima, 2 Tigra, mješoviti tenkovski vod (PzIV, Sherman, Firefly), nekog warriora koji se vozio uz Tigrove…

Zlato postavlja artiljeriju dok je pješadija već postavljena. 


Na slici su neprijateljske jedinice postavljene i spremne.

Sve je u sredini osim Tigrova na mom lijevom krilu i drugog tenkovskog voda na desnom krilu.

Kako nemam puno fotografija iz ove bitke, pokušat ću po sjećanju i bilješkama napisati što se dešavalo. Poteze neću spominjati jer nakon prvog nisam siguran u kojem je što bilo.

Zlato je krenuo agresivno jer nema što čekati. Jedinice vuče naprijed. Nema potrebe za lažnim manevrima. Tigrovi i Warrior idu lijevom stranom i to tako da ih nalet aviona može bez problema srediti, dok su na desnom krilu tenkovi rašireni. Ostali prema centru iako mogu skrenuti na bilo koji objektiv. Opreza nikad dovoljno!

Na desnom krilu tenkovi pucali po mojim pješacima… imam bilješku da su ih pinali, mrtvih 0. Ostali ništa jer gađaju na 7 J

Moj prvi potez i ostali nakon njega.
Pješadila se odpinala.

Avioni na 3 kockice, na 5+ ne dolaze. Tek tada Zlato shvaća što su mogli napraviti da su došli, zaboravio je na njih…

Jagdtigar izlazi iz Ambusha i dolazi točno ispred Tigrova i warriora na lijevom krilu. Jedan hit na 4+ i jedan na 5+ (cilj van 16''), AT 17 na front 9 Tigra i 6 PzIV, FP 2+ i jedan Tigar gori, warrior pobjegao iz Panzera četvorke. Otišli živci kada je vidio gromadu ispred sebe.
Mortari naciljali 2. vod pješadije i ubili jednu bazu koja nije prošla save na 3+, a nema FP testa. Neprijateljska pješadija pinana. Jednim AT topom gađam pješadiju, ali ništa od toga.

Stanje na bojišnici.

Warrior se ne vraća u četvorku.
Zlato i dalje na desnom krilu pokušava nešto protiv ukopane pješadije, ali bez uspjeha. Artiljerija ne prolazi Range in. Pješadija ide oprezno i sporo prema centralnom objektivu.
Tigar bježi iza brda.
Half-track(ovi) uništava(ju) moj AT top koji je pucao. Više nije bio konsilan i GtG, spašavao se na 5+ umjesto na 3+.

Moj drugi potez
Avioni dolaze, jednog ruši PZO, drugi baca bombe na artiljeriju, pogađa, mora ponoviti uspješni hit i ništa… artiljerija je pinana.
Jagdtigar uništava PzIV. Panzerschreck na desnom objektivu dolazi do ruba šume i pokušava pogoditi PzIV. Veterani u tenku shvaćaju opasnost i izbjegavaju hit J
Pzschreck više nije konsilan i GtG (Gone to ground) pa time puno lakši cilj za Range in artiljerije.
Jedan 3,7cm AA top gađa half-trackove i iz jednog bježi posada.

...nakon 2. poteza

Zlato sve odlučnije napada desni objektiv iako podrške artiljerije i dalje nema. Tenkovi pucanju pa jurišaju na objektiv. Pješaci su spremni za tenkove, izlaze iz rovova i u obrambenoj vatri uništavaju Shermana dok PzIV napušta posada, Firefly se povlači.
Half-trackovi se sakrivaju između kuća.

Desni objektiv i propali juriš Pancera.


U trećem potezu na jednu kockicu dolaze avioni i pinaju pješadiju.
Mali FlaK uništava half-tracka, dok drugog Panzerfaust promašuje. Sa pješadijom napucavam njegovu pješadiju. Uglavnom ih gađam na 5+ ili 6, ima hitova, ima spašavanja.
Pješaci u šumi ne uspijevaju paljbom uništiti napušteni tenk. Ne jurišam na njega jer bih privukao na sebe obrambenu vatru (5 kockica iz mitraljeza) preostalog tenka. Zovemo Primoža da nam pojasni neke stvari. Postoji varijanta da se izbjegne ta obrambena vatra kaže Primož (povučem jednu bazu pa sam van 8'' od trećeg tenka), međutim bilo bi glupo to sada napraviti.

Moram maknuti jedan vod. Mičem teške mitraljeze koji više ne moraju biti na lijevom objektivu.


Zlato napokon artiljerijom nalazi pješake na desnom objektivu i pina ih. U Panzer IV se vraća posada pa zajedno sa Fireflyem otvaraju vatru i ubijaju jednu bazu. Dolaze 3 half-tracka i ubijaju još jednu…

Udruženi napad Pancera i half-trackova L

Nakon tog događaja je bilo prenapeto da bih radio bilješke J

Avion više nije dolazio. Pješake u šumi (desni objektiv) sam povukao maksimalno od objektiva, ali da ipak ostanu u 4''. Ostaje token Range in i moram se micati jer artiljerija ubija na 2+. Kako više na sredini terena nije opasno sve raspoložive pješake kao i 1st komandu šaljem prema desnom objektivu. Dio pješaka ulazi u kuće, dio u šumu… objektiv je relativno siguran. Kako sam u konsilan u šumi, Zlato mora prići na 8'' da bi me vidio.

Juriš svega što se moglo kretati na moju pješadiju. Srećom sam pinao obadvije komande pa nije bilo pucanja dva SMG tima (RoF 6) i juriša nakon toga.

Jedan half-track u šumi, moja konsilana komanda negira zauzimanje objektiva. Jagdtigar uništava preostalog Tigra. Nedostaje još jedan AT top koji je stradao tko zna kada. 

Zlatina pješadija ide prema objektivu, ali uzalud. Dolazi moj šesti potez i micanje jednog objektiva.

Borba je bila brza i dobra. Jagdtigar je sam osigurao jedan objektiv. Pješadija se borila dobro.
Imao sam sreće jer većinu partije Zlatina artiljerija nije radila, a pješaka je imao premalo za bilo što.

Moja pobjeda 6:1



Komentari nakon 2 bitke: jedinice nisam postavio loše, ali je da desnom objektivu bilo napeto. Definitivno moram imati jaču artiljeriju koja će uspješno gađati tenkove (AT 13) i moram imati još jedan vod pješadije, po mogućnosti pionire. Avion ako i dođe, ruši ga PZO. Jagdtigar spor, spor i jako spor. Izvlači ga Stormtroop movement. U slučaju da nema tenkova u blizini, služi ničemu mada je i kao pokretni bunker upotrebljiv jer mu obična pješadija na top 2 ne može ništa. Lakšim tenkovima je i side 8 puno.

Bitka je bila fer i korektna. Ako smo i napravili nešto pogrešno to je bilo samo radi neznanja.




Treća bitka, stol 4, protivnik Mirt

Misija Encounter je došla kao naručena. Kada sam vidio koliko pločica Mirt ima u Infantry vodovima skoro sam zapalio za Zagreb. Možda je najbolje da ovaj dio započnem sa njegovom listom:

HQ
2 Cmd Rifle + Komisar, 4 AT Rifles, 5 Sapper + wagon=175

Strelnikov
Cmd Rifle/MG + Komisar, 14 Rifle/MG, HMG=280

Strelnikov
Cmd Rifle/MG + Komisar, 14 Rifle/MG=255

AA MG
3x Dshk AA=55

Light tank
10x T70=200

Guards Heavy Assault Gun
4x ISU-122 + 0,5cal AA MG=480

Tank destruction
Cmd Rifle, 4x 85mm obr39 + RoF3, AT Rifle, Trucks=205

=1650 pts

Objektive smo postavili, svaki jedan u svoju deployment zonu, jedan u protivničku. Platoone postavljamo jedan ja, jedan on… on je prvi završio pa dodaje +1 na bačenu kocku, i Mirt igra prvi. Na desni objektiv je postavio jedan vod pješadije plus 4x AT Rifles iz komande… na lijevi, drugi vod pješadije, Sappere iz komande, komandu, komesara… i vod sa 4 AA guna (RoF 12).
Ja sam imao 8 vodova pa 4 postavljam na ploču… Panzerfaust Assault Rifle vod + 2 dodana HMG tima na desni objektiv, Pzfaust Rifle/MG tim na lijevi, AT topove nekako u sredinu, da pokrivaju što više, i desno mortare. Prva velika greška je postavljanje mortara jer nisu imali domet do lijevog objektiva.

Bitka je bila napeta, bilo je već prilično kasno, moj vozač umoran… pravila smo provjeravali na više strana…

Imam samo dvije fotke iz cijele bitke i 0 bilješki.


 Na prvoj fotki se vidi bojišnica u 4. potezu… Primjećuje se puuno ruske pješadije :(

Mirt je prvi krenuo. Pješadiju na desnom objektivu je ukopao, na lijevom nije iako je u blizini imao Sappere pa može za bilo koju jedinicu ponoviti ukopavanje. Sa 85mm topovima mi je gađao pješadiju na lijevom objektivu, ali srećom je prošlo bez žrtava.

Moj potez i dolazak aviona… template pokriva 9 jedinica, 85mm topovi ruše avione :(
Na drugoj strani se primičem sredini terena, mortari gađaju par pločica iz lijevog voda jer su u dometu… sakrivam pješadiju na lijevom objektivu.

Mirt ukopava i drugi vod pješadije. Ja se pomičem sa desnim vodom do živice, tek toliko da me on ne vidi… Teško je da bilo što mogu napraviti protiv 20+ baza ukopane pješadije. Artiljeriju nemam (mortare ne brojim), tenkove nemam (Jagdtigra ne brojim)… Ovaj menavar radim tek toliko da ga natjeram da rezerve stavlja na ovu stranu. Moram priznati da igram na neriješeno.

Ostatak bitke stvarno ne mogu komentirati po potezima…

On je 10 T-70 tenkića postavio lijevo i lagano je krenuo prema lijevom objektivu, ISU-122 razarače sakriva iza kuća, pa malo naprijed kada sam ja maknuo Jagdtigra. U blizini njih postavlja i AA mitraljeze na kamiončićima.
Ja žurno prebacujem sve sa desne strane na lijevu jer mi sve rezerve dolaze desno, bacam 5 i 6. Jagdtigar prelazi rijeku i uništava jednog tenkića. Pazim da me ne mogu dohvatiti ISU-122 ubojice. Isto tako i AT topove pomičem u lijevo, a jedan dolazi u blizinu objektiva, iza živice. Što god da bacam za lijevi vod ne prolazi. Nisam ih uspio ukopati iz 3, 4 pokušaja.

Mirt me upravo tu napada sa 9 T-70 tenkića, a iza njih pomiče i nekoliko pločica pješadije. Pogrešno jer miče samo dio svoje pješadije i to bez komande. Koliko znam ne može ih pomicati bez da su u zapovjednom lancu. Moju pješadiju gađa prvo na 5+ (veterani plus što su bili van 16'') pa onda na 4+ (samo veterani). To naravno nije bilo točno jer se moja pješadija nije kretala, nije pucala pa me van 16'' ne bi mogao ni gađati, a unutar 16'' tek na 6. Ubija mi nekoliko pločica i nakon toga juriša na objektiv. Mirt je bio uvjeren da sa cijelim vodom može u juriš, ja sam bio siguran da ne može jer su neki tenkovi van 8'' od mete. Zovemo Primoža i on potvrđuje da ne može cijeli vod u juriš, nego samo 5 tenkova. Svakako sam pinan. Otvaram defanzivnu paljbu za svim jedinicama u dometu. Panzerfausti imaju RoF 1, međutim dodajem +1 na hit jer su pinani, Panzerschreck puca jednom jer je pinan, AT top zato ima RoF 2.

 

Slika pokazuje situaciju prije juriša.

Mislim da sam uništio dva tenka dok je treći napustila posada. On se povlači jer je dobio dva hita u jurišu.

U svom potezu ne uspijevam odpinati pješadiju, ali uništavam dovoljno tenkova da vod pada ispod pola čime on testira moral na 4+. Pada i «živi» tenkovi se povlače.

Napada pješadijom objektiv. U obrambenoj vatri (RoF samo 1 jer sam pinan) mi ubija još koju pločicu pješadije, padam ispod pola, testiram moral i naravno padam jer sa ovim vodom ništa u partiji nisam prošao.

Kako smo već dobro probili vrijeme predviđeno za treću bitku, dogovaramo se da je ovaj potez zadnji. Ukoliko osvoji objektiv i ja u svom potezu ne negiram zauzimanje, njegova pobjeda. U suprotnom neriješeno.

U svom potezu primičem komandu AT topova objektivu. Pucam sa njima, pucam sa dva AT topa i Jagdtigrom kroz ogradu. Jagdtigar je ubio jednu pločicu (ne sjećam se najbolje) i to je to.
Da je bilo vremena, on bi sigurno napao komandu iz AT voda i vjerojatno u jurišu ubio. Kako je to jedna od četiri baze u AT vodu, ništa se ne bi promijenilo. Ja bih Jagdtigrom «sjeo» na objektiv i gotovo. Njegova pješadija ima AT 2 na top vozila, a Jagdtigar ima top 2. Mogu mu ništa.

Partija je gotova, rezultat 2:2

Za komentar nemam što napisati. Stvarno ništa nisam mogao napraviti, pogotovo što se ukopao. Nisam imao vojsku za napasti tako puno pješadije. Nisam imao artiljeriju da ih barem pina…

Moram dobro razmisliti o svojoj listi. Igrati pješadijom bez 3 pješadijska voda je loše. Teška artiljerija je svakako poželjna i možda još jedan vod AT topova. Za napad uzeti dva voda tenkova (StuGove i Panzere četvorke)…

Nadam se da ću već sutra isprobati novu listu u borbenim uvjetima i to protiv britanskih padobranaca, 3 voda AT topova, artiljerije…

Što još reći? Na turnir sam došao nešto prije 9 sati, otišao nešto prije 9 sati. U 12 sati igre samo par kraćih pauza za žuborenje, 10 min sjedenja radi ručka… i to sve bez imalo umora. To znači da sam se stvarno maksimalno uživio u bitke.

Bitke nisu bile loše. Iskustvo raste svakom novom partijom. Nažalost nisam igrao protiv Jana ili Tevža, ali ima vremena…

Kako će se na sljedećem turniru u Ljubljani vjerojatno igrati MW moram slagati i bojati Pz III, IV…

 Vidimo se :)

Rezultati turnira:

1. bitka: Counterattack 
Jan - Marko, 3-4
Tom - Jure, 1-6
Ante - Žiga, 6-1
Anže - Mirt, 6-1
Rok - Tevž, 3-4
Primož - Zlato, 6-1

2. bitka: Fighting Withdrawal 
Ante - Anže, 2-5
Primož - Jure, 6-1
Marko - Tevž, 1-6
Rok - Jan, 5-2
Tom - Zlato, 6-1
Mirt - Žiga, 5-2

3. bitka: Encounter 
Anže - Primož, 3-2
Tevž - Ante, 1-1
Jure - Rok, 1-3
Mirt - Tom, 2-2
Žiga - Marko, 4-0
Jan - Zlato, 3-3

Končni vrstni red:
1. Anže Horvat, SOV inf, 2/14 (Tie-breaker: medsebojna igra proti Primožu 3-2)
2. Primož Pirš, GER fort, 2/14
3. Tevž Delak, ROM tank, 2/11
4. Rok Braz, GER inf, 1/11
5. Ante Franičević, BRIT inf, 1/9
5. Tomislav Boroša, GER inf, 1/9
7. Jure Komel, GER fort, 1/8
7. Mirt Komel, SOV inf, 1/8
9. Marko Petrović, US tank, 1/5
10. Jan Rugelj, GER tank, 0/8
11. Žiga Krmelj, GER inf, 0/7
12. Zlato Horvat, GER inf, 0/5