subota, 28. prosinca 2013.

FoW EW Turnir - Beograd 14.12.2013

Da ne radim uvod, idemo odmah sa komentarima sudionika. Tekst je samo kopiran bez ikakvih izmjena. Prvo slike terena...






Dule

Bitka 1

Strelkoviy company Confident/Conscript Dule defender 
vs. Rommel Tschesch companie Bokica attacker mislim Confident/Veteran
Misija Hold the line

Prva slika


Imao sam 8 vodova: 2 voda strelkovij, 1 vod sapper, 1 vod AA DŠK, 1 vod maksim, 1 vod topovi 45mm, 1 vod poljski topovi 76mm, 1 vod T-26 11 komada i imao sam avion Čajka (proksovao sa LaGG-3)
Bokica je u napadu imao Romelovu četu sa češkim tenkovima mislim 2 voda, 1 vod PzII, 1 vod PzIV, 2 voda recce, 1 vod poluguseničara AA i 1 vod sa jednim flakom. Moguće je da sam negde pogrešio. Bokicina lista je bila izrazito mobilna što je maksimalno koristio. Bila je i jako lepa i sve vreme sam imao utisak da igram Panzer Generala! 
U prvom potezu je koristio recce movement sa dva voda, zatim Romelovu specijalku da ima jedno kretanje voda gratis i dolazio je brzo, stvarno brzo.
Ja sam se rasporedio tako da mu zagradim bliži objektiv minskim poljem (belo na fotografiji) i vodom sappera i jednim vodom strelkovih. Hteo sam da mu onemogućim prodor kroz centar i njegovo desno krilo ka bližem objektivu i da mu ostavim `otvoren` put samo preko njegovog levog krila gde bih postavio zasede. Imao sam pravo na dva voda u zasedi i njih sam planirao da postavim u šumici sa njegove leve strane što sam i učinio. 
Dorian i ja smo često igrali baš ovakve partije pa sam imao iskustva. Jedino što sam ja sada bio Dorian a Bokica je bio ja :) I ja nisam imao neku groznu artiljeriju kao Dorian.

Druga slika


U početku je sve išlo po planu, Bokica je krenuo sa svima (plave strelice pokazuju pravce njegovog kretanja) sa nekima i at the double i ja sam otvorio svoje ambushe. Topovi 45mm su se pokazali strašnim i uspeli su da mu unište dva tenka, mnoge su bejlovali pa je Bokica morao da ih odbejluje. Uspeli su da ga drže baš dugo i po njegovim rečima oni su dobili partiju. Na kraju su u sukobu sa višestruko nadmoćnijim protivnikom poginuli. Ali su zadržali nemačko napredovanje dovoljno dugo. Posthumno su svi poslužioci topova 45mm odlikovani ordenom Crvene zastave.

Treća slika


Moja zamisao se u početku dobro odvijala, dodao bih i da Bokicu nisu htele kocke a mene jesu. Međutim, prevideo sam jednu bitnu stvar a to je da recce može da drži objektiv! Ja sam recce pomešao sa observerima (koji nekad imaju vozila) i onda sam shvatio da njegova dva žuta recce predstavljaju ozbiljnu pretnju i da partija može vrlo brzo da se završi jer Bokici dalji objektiv sam ostavio potpuno nebranjen! Tenkovi T-26 su se okrenuli i pucali na recce uništivši jednog ali se drugi izmigoljio i onda sam sa tim istim tenkovima T-26 krenuo u ludu trku za tim jednim preostalim recceom. Mogao sam da reskiram i da ih ostavim u šumi, namera mi je bila da se tu, ne krećući se, napucavaju sa Romelovim tenkovima (da bih izbegao Hen Chicks) i da  se nadam da će pojačanja ili avionče uspeti da srede reccea. Mežutim rezerve mi nisu dolazile ni u ovoj ni u narednim partijama (samo ono što se dobija po automatizmu) ali je zato pilot na sporadic aviončetu (jednom, dakle sa rerollom!) uspeo da uništi opasnog reccea. Za taj čin je hrabri pilot nagrađen ordenom Heroja Sovjetskog Saveza jer je spasao partiju.

Onda su se Bokicini tenkovi napucavali sam mojim T-26 koji su se zaista odlično pokazali, nisu padali moral čak ni kada je ostao samo jedan. Rezervu koja mi je stigla sam stavio kod Bokici daljeg objektiva, pa se Bokica posle opet prebacio na središnji objektiv ali sa leđa. Vreme partiji je isticalo, assault nemačkih tenkova nije uspeo. Partija se završila zbog vremenskog ograničenja 4:3 za Strelkovij. Bila je jako dinamična i uzbudljiva, sa puno preokreta, Bokica je igrao odlično i verovatno bi pobedio da smo nastavili duže da igramo.

Na kraju, možda je trebalo da tenkove T-26 ostavim u rezervi a da u zasedi pored topova 45mm postavim i topove 76mm, međutim rezerve me nisu htele. U igru uopšte nisu ušli vod maksima, koji bi eventualno mogao jedino da ugrozi recce i vod 76mm koji bi itekako dobro došao u EW protiv tenkova. Avion je dolazilo u svakom potezu što je neverovatno mada sem recce kasnije nije uništilo ništa drugo. Ipak, u jednom trenutku spasio je partiju.

Bitka 2

Misija Counterattack
Nemanja attacker Japanci pešadija i tenkovi (mislim Fearles/trained i fearles/veteran) vs. Dule defender Strelkovij 1550 poena
NIGHT FIGHT!

Prva slika


Mislim da sam mogao i bolje da se postavim. Sapperi su recimo čuvali Japancima daleki i nezanimljiv objektiv i uopšte nisu učestvovali u igri.  Postavio sam sve na sto izuzev topova 45mm koje sam ostavio u ambushu. To mi je bila prva greška jer sam ih otkrio u oazi dole (kod minskog polja) gde je bilo potpuno nebitno. Druga moguća greška je što tenkove nisam ostavio u rezervi. Međutim, nešto mi kod ove misije nije bilo jasno vezano za to koja je čija četvrtina i odakle mi dolaze rezerve pa sam rešio da ih ostavim na stolu. Tako sam samom sebi pravio gužvu i smetao u kretanju. 

Druga slika


Prvi put igram protiv Japanaca i prvi put igram noćnu misiju. Učio sam tokom same igre o japanskim specijalnim pravilima, o pravilima noću, vidljivosti, pomeranju i slično. Japanac je bio attacker, mogao je da se kreće i at the double što je i koristio dok su meni vidljivost i pokretljivost bili smanjeni. Na donjem delu front je bio stabilan - jedan vod mojih strelkovih stajao je nasuprot vodu Japanaca. Dosta toga sam stavio blizu centra table - vod maksima i vod 76mm i to je bilo dobro. Tenkovima T-26, kamionima sa DŠK i vodom pešadije krenuo sam na objektiv. Uplašio sam se da će Japanac zbog svojih specijalnih noćnih pravila stići pre mene. Međutim kasnije je svanula zora (bacao sam kockicu) i igrali smo nromalno. Bacao san i za avion ali nije nikada došao.

Treća slika


U strahu da ne stigne pre mene na objektiv, počeo sam da se krećem sa vodom maksima i kamionima DŠK koje je Japanac počistio u jednom potezu! Imao sam dva voda manje. A ubrzo je nestao i vod 45mm koje sam takođe bezrazložno pomerao. U ovoj partiji najviše su se proslavili topovi 76mm koji su strašno tukli po japanskim tenkovima. Njihov AT5 nije loš protiv slabooklopljenih japanskih tenkova a još je bolji FP 3+. Ono što preživi ove topove dočekivali su tenkovi T-26 koji su bez obzira na Hen&Chicks uspeli prvi da stignu na objektiv i da pucaju po samurajskim tenkovima. Na taj način sam uništio jedan vod japanskih tenkova i zamalo i drugi jer im je ostao samo jedan bejlovan tenk u vodu. Japanci su imali i artiljeriju koja me je malo po malo krunila. 
Međutim, kad je stigla samurajska pešadija stvari su se zakomplikovale. Bilo je tu assaulta i counter assaulta, bio sam potisnut sa objektiva kome više nisam mogao da priđem i Nemanja me je zasluženo pobedio rezultatom 5:2.
Da sam igrao pametnije i da nisam tako uludo gubio vodove imao bih šanse da pobedim u ovoj partiji.


Protivnička armija




Bitka 3

Dust Up
Pedja attacker Francuski tenkovi mislim confident/trained vs. Dule defender Strelkovij confident/conscript 1550 poena

Prva i druga slika (postavka)



Ovu partiju smo igrali vrlo brzo iako smo odigrali dosta poteza. Peđina ideja bila je jednostavna. 

Treća slika


Došao je tenkovima u domet, sakrio se da bude concieled i pucao prvo po mojim topovima 45mm, zatim po topovima 76mm i tenkovima T-26. Kad mu je došla artiljerija iz rezerve gađao me je i njom. 
Francuzi imaju neko specijalno pravilo ako sam shvatio da mogu malo da pomere deployment zonu pa je Peđa mogao sebi da približi objektiv. Ja sam igrao potpuno pasivno, tenkovima sam čuvao objektiv koji Peđa nije ni želeo da zauzme. Kad sam se pomerio prema centralnom objektivu već je bilo kasno. Uglavnom, kad mi je uništio sve što je moglo da naškodi njegovim tenkovima polako je krenuo da puca po mojoj pešadiji i stao na objektiv. Meni rezerve nisu dolazile a kad su počele da dolaze automatski, bile su spore i neefikasne. 

Četvrta slika


Pešadija u pokretu bila je laka meta velikog broja njegovih tenkova. Jedan vod strelkovih mi je poginuo, bacao sam kockicu i dobio ih ponovo po pravilu Wave attack ali to ništa nije promenilo. 
U celoj partiji bio sam meta i nisam uspeo da uništim francuzima ni jednog jedinog tenka ili vozilo. Avion mi je došao jedanput ali ga je Peđa oborio svojim avionom. Trebalo je da aktiviram svoje tenkove da pucam po francuskim tenkovima možda bih i imao neke šanse. 
Rezultat 6:1 za Peđu.



Duc d' Elchingen

...što se tiče moje partije sa Hercom falilo mi je malo sreće ili još dvadesetak minuta da ga pobedim
igrali smo na maksimalno urbanoj tabli, mislim da je bilo oko 15 zgrada
krenuo sam agresivno da izmamim njegove AT topove
nažalost gubici su bili veći od planiranih
polako ali sigurno ja sam uspeo da uništim njegove AT topove (1 vod PaK36 i jedan vod PaK38)i Pz IV ali sam u procesu izgubio Panharde i AMR35 kao i dve Somue
po meni odlučujući momenat se desio na mom levom krilu kada mi je PzII uništila CiC u H-39 sa dugom cevi
do kraja moji H-39 sa kratkom cevi nisu mogli da unište preostale 2 PzII a ni PzII nisu mogle H-39
da sam uspeo da uništim taj vod Herc bi bio primoran da baca Company Morale bar jedno 2-3 poteza i nadam se da padne
no šta je tu je...

protiv Mikaana isto sam bio agresivan i to se isplatilo
svesno sam žrtvovao neke vodove kako bi rasplinuo njegov AT
pešadija je vrlo dobro probila centar i uz sadejstvo tenkova uništila vod pešadije
Somue su uništile PaK36 vod
moja pešadija je kasnije takođe stradala ali se dovoljno dugo držala da omogući Somuama i artiljeriji da unište vod T-26 i BT tenkova što je dovelo do provere Company Morala koji je Mikaan pao iz prve!

Koba je još uvek neiskusan i slabo poznaje protivničke vojske
protiv mene je zbog toga bio vrlo defanzivan i to mu se osvetilonamestio se tako da sam lepo mogao da mu uništavam vod po vod
prvo AT topove, potom 76mm topove potom tenkove
sa druge strane probao je da probije pešadijom ali protiv 8 tenkova/oklopnih automobila nije mogao da prođe
da je bolje usadejstvovao 45mm at topove i T-26 od mojih Somua ne bi ništa ostalo i onda bi me pešadija pojela zubima

to su ukratko moje partije

Mikaan

Evo kratkih komentara - EW je u svakom slucaju veliko osvezenje u odnosu na LW i ja sam uvek za to da se vise igra. Drugaciji je gameplay, sa jedne strane ima mnogo vise taktiziranja, a sa druge epskog napucavanja zbog slabijih firepower-a :). Vodio sam finsku Jaakari listu, koja je veoma fleksibilna i ista je uz finska specijalna pravila veoma kompetitivna. Drago mi je sto sam uspeo i da ubacim i proverim kako radi Sissi platoon koji se veoma dobro pokazao u 2 i 3 partiji.

Prva bitka je bila Hold the Line protiv francuske mehanizovane cete (panhardi, hotchkinsi i somue sa podrskom pesadije i artiljerije) - bitku je oznacio katastrofalan performance mojih tenkova (3 x T26 i 2xBT-7 + 2xBT-5) kao i pak-ova 3: promasaji, brdo fail-ovanih FP testova, zaglavljivanja kao i dobri armour save roll-ovi protivnika. Na pocetku 6-7 kruga sledi epic fail - bacam 4 morale roll-ova (2 x confident za dva tank platoon-a, 1 x fearless za pak platoon + fearless company moral) i padam ih sve nakon cega partija zavrsava sa 4:3 za protivnika.  :mrgreen: - valjda sam istrosio ocajne roll-ove

Druga bitka Counterattack protiv nemacke tenkovske cete iz Blitzkrieg-a - i u ovoj partiji tenkovi nista specijano nisu uradili tj. opet su totalno fail-ovali. Nakon nekih 5-6 krugova napucavanja protivnik je bio prinudjen da baca company morale koji pada i bitka se zavrsava 5:2 za mene (ubio mi je dva voda, ali se prvi nije racunao u casaulties posto lista ima 10 vodova :). Bitno je naglasiti da su i u prvoj i u drugoj partiji AA bofors odradili odlican posao (onoliko koliko su mogli posto su immobile) - ako mene neko pita oni su must have za ruske tank horde liste  :P 

Treca bitka Dust Up protiv nemacke tenkovske cete iz Blitzkrieg-a - partija na tabli sa veoma gustim terenom i dosta zgrada. Ja se postavljam na svoje objektive sa pesadijom i AT assetima i cekam napad. U prvom i drugom krugu mi dolaze avioni (sporadic) i unistavaju 5 x Pz38 ukljucujuci i Rommel-a  :evil: - isplatili su se ovde za sve pare (u prvoj bici ubili jednu Somuu, u drugoj jedan svapski tenk) - po meni isto must have za svaku listu koja moze da ih uzme. Sledi blago prepucavanje i povlacenje protivnika u defanzivu. Moji tenkovi koji su dosli iz rezerve opet (po 3 put) nisu nista uradili (nesto tu mora da se menja :)), ali je zato Sissi platoon koji je iskocio iz rezerve zauzeo nemacki objektiv sto smo provalili tek posle 2 kruga  :lol: - pobeda od 6:1.

Toliko od mene ;)

Hertz

Prva partija
Moji Schutzen kompanie iz Hells and back protiv nemacke Czech kompanie iz Blitzkriega.
Misija Hold the line. Kao pesadija branio sam se. Na tablu sam stavio 4 voda (vod pesadije, vod pionira i dva voda AT topova u zasedu) dok sam dva voda tenkova i dva krtatka voda pesadije ostavio u rezervi.
Bitka je bila blue vs blue pa smo iscenirali da se zbog terena manevri odrzavaju negde u Ukrajinskim stepama pred nemacko anghazovanje u severnoj Africi :) Zbog toga nema vatrica vec smo okretali kupole na tenkovima. To ce malo otezati pracenje toka partije.
"Cesi" su siloviti jurnuli a ja sam bio miran i cekao sa AT topovima koji su trebali da se pojave iz zasede.
Kupio sam dovoljno vremena a imao sam i srece da mi vec na prvu kockicu u trecem krugu dodju rezerve. To su bile panzer cetvorke koje su znacajno oslobodile trupe u rovovima.
Koncentrisanom vatrom uspeo sam da otupim i usporim napad protivnika i relativno brzo je bilo jasno da cu uspeti da se odrzim na objektivima.
Moja pobeda 6:1










Druga partija
Moji Schutzenkompanie protiv francuske izvidnice (recce/mechanised) iz Blitzkriega.
Uvek vrlo nezgodna lista i opasan protivnik. Misija Counterattack. 
Rasporedio sam ssve jedinice oko objektiva u gradicu, na mojoj cetvrtini. Prema misiji morao sam da ostavim u rezervi sve motorizovane jedinice osim jednog voda. Posto sam imao samo dva takva voda, u rezervi su mi bili PzII.
Vod pionira sam od prvog poteza poslao na objektiv koji je bio na nicijoj zemlji sa idejom da preduhitrim protivnika i ukopam se na njemu pre nego sto on dodje. U tome sam delimicno uspeo jer sa nekoliko diverzija, pre svega od one iz rezerve, sam uspeo. Moji srednji tenkovi (PzIV) su uspeli da nekoliko krugova drze Somue na distanci, dok na kraju nisu nastradali. Protivniku sam ubio dovoljno jedinica na oba pravca napada tako da nije imao snage i ljudtsva za odlucujusi juris na moje dobro ukopane pozicije. Bilo je zrtava na obe strane a partija se zavrsila nakon 2 ipo sata igre sa rezultatom 4:3 za mene.
Izuzetno kvalitetna partija sa odlicnim potezima oba igraca.

Toliko u ovom izvestaju. Mnogo je siromasniji nego oni prethodni...






Hvala svima na poslanim prilozima.

 Tomislav

Iako je prekinuta partija za prvo mjesto pa nema pobjednika turnira, lista na kraju izgleda ovako:

01. Duc -2/13 (bolji u međusobnoj borbi)
02. Mikaan - 2/13
03. Hertz - 2/9 (prekid)
03. Nemanja - 2/9 (prekid)
05. Čampres - 1/10
06. Bokica - 1/9
07. Koba - 1/7
08. Grof Bronza - 0/7





četvrtak, 5. prosinca 2013.

Nagradna igra - testno fotkanje

  Prije dva dana sam odlučio napraviti par testnih fotki, da sudionici nagradne igre vide kako će biti tretirani njihovi modeli. Bilo bi idealno da je poslikana pješadija. Tada nisam o tome razmišljao. Namjerno nisam dodatno obrađivao ove fotke, bijela je podloga i pozadina.

  Uglavnom, svaki model će biti poslikan sa svih strana (naprijed, nazad, lijevo, desno, gore). Na zadnje dvije fotke se vide detalji na jednom Pantheru. Ne morate se bojati da se neće vidjeti svaki vaš potez kistom, svaki detalj na toj minijaturnoj diorami :)

Cijeli posao je odradio prijatelj Mislav, vlasnik Foto Amiga.


Modeli su slikani aparatom Panasonic Lumix lx7
ekspozicija: 1/40
blenda: 6,3
iso: 80
macro
rasvjeta 2x multiblitz...






FOTO AMIGO - FOTO STUDIO I LABORATORIJ
Miroslava Milića 12 - Špansko-POS
10090 Zagreb
tel: 3861 552, 091 222 6206
fotoamigo.studio@gmail.com


Par fotki...











srijeda, 4. prosinca 2013.

Конкурс - покраска 15 мм пехотинцев


Если хотите принять участие в конкурсе, пришлите на мой домашний адрес одну среднего размера Flames of War (`Пламя воины`) подставку с пехотой - минимум 3 пехотинца времен второй мировой войны в масштабе 1/100 (15мм).

Все необходимые данные можно получить,если обратитесь на мой адрес: tomislav.borosa@inet.hr

или перечитайте полный текст конкурса на английском языке здесь: http://tomsmagazine.blogspot.com/2013/11/prize-game-mail-for-participants.html



На фотографии изображени пехотинци на маленькой подставке но в конкурсе ищется подставка среднего размера.

nedjelja, 1. prosinca 2013.

Vrijeme je da se krene...




Još jednom pozivam sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u nagradnoj igri. 
Pošaljite mi svoje podatke na e-mail: tomislav.borosa@inet.hr
Nakon toga ću vam dati svoju adresu na koju šaljete modele.

  hvala 

Tomislav