srijeda, 30. travnja 2014.

FoW MW turnir - Beograd 2014-04-26





Beograd, 2014-04-26
Bitka 1
Misija: Hasty Attack
Protivnik: Nemanja
  Nemanjina lista:
Schutzen vod + 2 AT PaK 38
Schutzen vod + 1 AT PaK 38
Schwere Afrika vod Tigar I
SP infantry gun 2x Bison
AT platoon 2x Marder III
AT platoon 3x Diana



Moja lista:
HQ – 2x SMG Panzerknacker teams
1st CP - Command Pioneer Panzerknacker SMG, 9x Pioneer Rifle, Goliath, Pioneer Supply Horse-drawn wagon
2nd CP - Command Pioneer Rifle, 9x Pioneer Rifle, Goliath, Pioneer Supply Horse-drawn wagon
Command SMG, 4x MG42 HMG, 2x 8cm GW34 mortar
3x Brummbar
1x KV-1e with cupola
Command SMG, 3x 15cm NW41 rocket launcher, 3.7cm PaK36 gun equipped with Steilgranate


Četiri dana nakon bitke idem pisati ovaj BR i ne mogu se sjetiti misije, tj. prilično am siguran da smo igrali «Hasty Attack», međutim ako smo ga igrali od samog starta smo dobro zajebali. Ja sam Defender i prema tome stavljam jedan objektiv kod protivnika i jedan kod sebe, nakon toga protivnik stavlja dva objektiva kod mene. Ja sam stavio dva objektiva kod Nemanje i on dva kod mene. Nakon postavljanja objektiva, skužili smo da sam bodljikavu žicu (vodim dva voda pionira) trebao postaviti prije objektiva pa opet sve ponovo.
Postavljena je bodljikava žica, objektivi, odredili smo što nam ostaje u rezervi…
Nemanja je krenuo sa većim vodom pješadije, 2 Bisona i jednim Tigrom, a ja sa dva voda pionira (svaki brani jedan objektiv) i sa Brummbarima u zasjedi. Postavio sam tu pješadiju, Nemanja je maknuo objektiv u šumi i postavio svoje jedinice. Nakon toga sam «zaglavio» 2 Brummbara u šumu i jedan iza ruševina kuće u blizini jedinog objektiva i Nemanja je krenuo.
Na slici 01 se vidi postavljena obrana, vidi se jedini objektiv kojeg branim (narančasta pločica)…

SLIKA 01

Napravio sam još jednu pogrešku. Do drugog ili trećeg poteza nisam postavio komandu i observere.


SLIKA 02

Na slici 02 Nemanja približava svoje jedinice maksimalno koristeći zaštitu. Nije morao previše brinuti jer se branim Rifle timovima, a Brummbari imaju ograničen domet (samo 16''). Nemanja me par poteza gađao Bisonima na 6, a kako su Bunker busteri nemam save pa za svaki hit mičem jednu pločicu. Srećom ih nisam maknuo previše jer Bisoni imaju RoF 1, a morali su se čuvati mojih Brummbara.
Pokušao sam sa jednim Brummbarom malo izviriti iz šume čime bi mi neprijatelj ušao u domet. Naravno da se zaglavio jer je «Overloaded» pa se zaglavljuje na 1 i 2 umjesto samo na 1. Taj tenk se bar 3, 4 poteza zaglavljivao pa ga na skil ili nisam odglavio ili bi ga pokušao ponovo pomaknuti i opet zaglavljivanje :(


SLIKA 03


Na slici 03 se vidi postavljana obrana i zaglavljeni Brummbar. Pješadijskoj pločici sa Goliathom sam ostavio otvoreni put prema tenkovima. Nemanja se dosta bojao tih malih vozila jer su stvarno strašni. Desni vod pionira lagano pomičem prema objektivu jer ih nema smisla držati u šumi, a bodljikava žica im dosta blokira put naprijed (Slika 04). Vidi se i manjak jedne baze pionira na objektivu što znači da su Bisoni imali jedan hit.

 SLIKA 04

Nemanja uočava prijetnju i dio svoje pješadije polako okreće prema desnim pionirima. Tigra također okreće prema njima što je odlično jer smanjujem pritisak na vod koji brani objektiv. Dobio sam još barem dva, tri poteza. Mislim da je tu napravio pogrešku. Umjesto da je sve snage skoncentrirao ispred objektiva pa napravio assault, on ih je razvukao. Možda je samo čekao i drugi vod svoje pješadije prije juriša. Možda nije bio zadovoljan učinkom Bisona pa je zaključio da sa napadom na objektiv treba pričekati dok se ne smanji broj obrambenih pločica, a za to vrijeme je mislio malo pucati po pješadiji koja je izašla iz rovova. Na slici 05 se vide i dva PaKa 38 koji sa RoFom 3 (svaki) pokušavaju smekšati ukopane pionire. Na moju sreću ne uspijeva.

SLIKA 05

Nemanja iz rezerve izvlači 3 Diane, a pješadijom ulazi u ruševni objektiv. Kako na početku nismo definirali da li je to srušena zgrada ili dvorište, logičnije je bilo da je dvorište. Brummbara iza urušene kuće malo izvlačim i pogađam jednu bazu pješadije. Srećom ih gađam na 5+ (veterani i konsilani) i još većom srećom postižem hit. Protiv bunker bustera pješadija nema save dok joj zid ne daje nikakvu zaštitu jer Brummbari imaju FP 1+. Malo sam se zaigrao pa je Brummbar u Stormtroop movementu otišao direktno ispred Tigra. Stanje na bojišnici vidljivo na slici 06. Pionire iz šume i dalje primičem objektivu, tj. slažem ih iza ruševne kuće (slika 07).

 SLIKA 06

 SLIKA 07

Nemanja kažnjava mogu pogrešku i Tigar sa punim RoFom buši Brummbara na otvorenom. U krajnjem desnom kutu se vidi moj KV-1, znači minimalno 4. potez jer mi rezerve u 3. sigurno nisu došle. KV je konsilan i Tigar bi ga mogao pogađati tek na 6, a kako bi se morao micati bacao bi samo jednu kockicu. U sredini Nemanjinog rasporeda se vide i dva Mardera. KV bi ih trebao natjerati da se okrenu prema njemu, primaknu u 16'' i bace svaki tek po jednu kockicu sa eventualnim hitom na 5+. Njihov AT je 11, moj front 9. Nisu loši izgledi da se izvučem. Sve je vidljivo na slici 08. Nakon svog poteza sam Stormtroop movementom vratio KV-a malo nazad, tek da Marderima otežam gađanje. Krećem se u žitu pa sam konstantno konsilan.

 SLIKA 08

Kod objektiva ništa novo. Bisoni se pomiču, primiču i ne znam da li što pogađaju… (Slika 09).
Marderi III ne postižu hit na KVu, ali su hitani i jedan je uništen (Slika 10). Imao sam dvije kockice na 5+.

SLIKA 09

SLIKA 10

SLIKA 11

Slika 11 zumira situaciju na objektivu. Pioniri su i dalje skoro kompletni, nedostaje samo jedna baza. Napadaju ih dva voda pješadije, mada je jedan vod u agresivnoj obrani kod ruševina desno. Nemanja baca puuno kockica i srećom je malo hitova. Nerijetko mi je vod pinan jer je primio više od 5 hitova, međutim rovovi izdržavaju :)
Drugi vod mojih pionira prijeti kod ruševina. Znam da riskiram njegovo uništenje, ali kako su u ruševinama koje im daju Bulletproof cover, ili iza njih rizik se smanjuje.

Nemanja mi u jednom trenutku nosi kavu, u drugom mi pada kutija sa kockicama koje bježe po svim kutovima…
Partija će ako izdržim ovaj napad očigledno završiti remijem, ali čak i da gubim nije važno. Došao sam igrati i isprobati MW listu.
Iako je ova slika ispala dosta loše, vidi se tko je meta za Tigra. Kupola i topčina 88mm gledaju KaVejca u žitu.
Prilično sam siguran da u ovom trenutku da tabli imam i vod malih Nebela (15cm) sa 37mm AT topom i još sam sigurniji da sam ih postavio bez da sam bacao kockicu (Scrattered Reserves). Postavio sam ih skroz desno, iza šume. Njihov observer od početka prati kretanje neprijateljskih jedinica i jedva čeka malo akcije.

Još iz rezerve očekujem vod sa 4x HMG i 2x 8cm Mortarima.

SLIKA 12

Iz slike 12 se ne može previše toga zaključiti. Nedostaje jedna baza pionira na objektivu, Tigar se kreće prema svom lijevom objektivu napucavajući KaVejca i dalje na 6. Srećom bezuspješno. Vidim, iza brda (gore lijevo) 3 maknute baze neprijateljske pješadije. Ne znam čime sam uništio dvije.

Bliži se kraj partije pa ima i više akcije. Moj desni vod koristi dva tima sa bacačima plamena i Nemanja ima još 2 pločice manje. Odlično je što se ti pioniri normalno kreću i onda punim RoFom pucaju na svoj skil, znači 4 kockica na 3+. Imam dva hita i kao što sam već napisao, dvije su pločice manje u Nemanjinom prvom vodu. Mičem te dvije baze sa stola, a kako je jedna uništena u nekom napucavanju trenutno taj drugi vod ima 7 aktivnih timova, samo jedan se broji kao gubitak.
Iz šume sam izvukao tim sa Goliathom. Nisam bacao Bogging check što je pogrešno jer je Goliath uništen ako ga ne prođe. Sve sam ovo pročitao sa fotke 13. Sjećam se ravno ničega. Bem ti godine. I da, Brummbar u šumi se odglavio i nisam ga ponovo zaglavio iako se pomaknuo do ruba šume :)

 SLIKA 13


SLIKA 14

Slika 14 pokazuje 7 živih timova u prvom vodu koji drži objektiv. HMGovi i mortari su lijevo, iza brda. Pardon, jadan HMG tim je na brdu i puca sa smanjenim Rofom na Nemanjinu pješadiju. Kroz maglu se sjećam da su Nebeli imali neki hit čime su pinali jedan vod pješadije.

SLIKA 15

Napokon se vide (na slici 15) Nebeli, njihov mali AT top i KV u progonu preživjelog Mardera koji se sakrio iza šume.

 SLIKA 16

SLIKA 17
Nemanja pomiče Diane (slika 16) jer nema smisla njima gađati ukopanu pješadiju. Opet pomiče Diane (slika 17) u svom sljedećem potezu. Ovaj put samo dvije. Brummbar je jednu skinuo sretnim pogotkom kroz ruševine. Na slici se ne vidi Goliath. Sjetio sam se da je izveo juriš na Tigra. Kako je Tigar stajao nije bilo potrebno proći skil test, nego FP (4+) za Bogged Down. Nisam ga prošao, međutim Nemanja je imao pravo otvoriti vatru na jurećeg Goliatha (ovo su mi rekli u sljedećoj partiji, ali tu informaciju nisam nigdje u pravilima našao). Očigledno je da moram još naučiti kako se Goliath koristi.

SLIKA 18

Na slici 18 Nemanja pomiče Diane prema mojim pionirima. Dogovaramo se da je to zadnji njegov potez pa još jedan moj i gotovo. Uništio mi je neke HMG timove na brdu lijevo što se ne vidi. Pokušao je prečicom kroz šumu doći marderom u bok KaVeu i zaglavio se. Kasnije je prošao moral za taj vod.
U daljini se vidi njegova pješadija u ruševinama kuće malo ispred objektiva. Mislim da je pucao po meni što nije ni važno.

SLIKA 19

Došao je i moj zadnji potez (slika 19). Slika je prije odigravanje poteza :(
Ništa nisam napravio osim što su dva Flame tima iz prvog voda pionira prišla ruševinama. Četiri kockice na svoj skil (3+), tri hita i 3 pločice manje u njegovim redovima. Vod mu je pinan. Nije bilo potrebno raditi bilo što drugo. Izgubili smo 0 (NULA) vodova svaki i rezultat je neriješen. Stisak ruke pa izvlačenje parova za drugu bitku.

...izgleda da sam ja ipak pobjednik jer pravila kažu da je pobjednik igrač koji jedan potez drži protivnički objektiv. Ako se to ne dogodi, pobjednik je defender. Nije važno i što se mene tiče, neriješeno je.

Nemam što prigovoriti na svoju igru. Izgubio sam jednog Brummbara dosta glupo, sve ostalo nije bilo loše. Već sam napisao da je po meni Nemanjina pogreška što nije svim jedinicama napao jedini moj objektiv. Svoje MG timove je mogao bez problema suprotstaviti mojim Rifle timovima. Idemo dalje.


 ---------------------------------------------------------------------------------



Bitka 2
Misija: Dust Up
Protivnik: Mikaan
  Mikaanova lista:
hq T-4 (Pz IVG)
3 x T-4 (Pz IVG)
3 x T-4 (Pz IVG)
3 x T-4 (Pz IVG)
3 x R-2 (Pz35t)
Armoured car plt (sdkfz 223 + 2x sdkfz 222)
Vantatori motorizata (5x rifle / mg) + command upgrade vantator de care

Moja lista ista kao i u prvoj partiji :)

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je sudionika turnira igralo sa NE Infantry listama. Mikaan je bio jedan od njih i baš sam bio sretan što ću pionire isprobati protiv oklopa. Nisam napisao da sam ovaj put, na ovom turniru odlučio voditi obojanu listu, bez ikakvih izuzetaka. Pješadijska lista bez podrške AT topova nije upotrebljiva. U ovoj partiji će se vidjeti i zašto. Što ću kada ih nisam imao obojane.


Mikaan je inzistirao da kockice bacamo u nekom kartonskom poklopcu. To nije bilo loše jer su kockice lijepo padale, ali poklopac mi je bio uljez na terenu jer ga moje kockice nisu od samog starta prihvatile :)

Možda je najbolje prvo staviti Sliku 01 gdje se vide početni položaji naših vodova. 


 
SLIKA 01

Teren mi nije dozvoljavao kalkulaciju sa odabirom četvrtine za deployment. Kako u startu nisam u Prepared positions, ove male kućice će bar privremeno pružiti zaklon za pionire. Kasnije ću ih ukopati pa nema problema.
Na teren sam postavio identične vodove kao i u prvoj partiji. Svaki vod pionira brani po jedan objektiv, Brummbari čekaju skriveni.
Kod postavljanja radim malu pogrešku jer dio jedinica 1. i 2. voda stavljam u dvorište oko džamije. Te jedinice ne mogu van preko zidova neko kroz vrata. Time sam ih zablokirao za cijelu igru L

Mikaan starta sa dva voda PzIV i komandom (isto PzIV), ukupno sedam komada ovih odličnih tenkova. Odlični su za MW jer im je AT 11. Osim njih, objektiv brani mali vod pješadinaca.

Moje pločice sa malim narančastim kružićima su Flame timovi.
Nemam pravo na bodljikavu žicu ili minska polja, a tako bi dobro došla.

Protivnik kreće prvi i jako brzo dolazi do mene. Srećom mi je skinuo samo jednu pločicu jer se pioniri još nisu ukopali.
Sljedećih nekoliko poteza se dešava ravno ništa. Čak sam mu predložio da odmah krenemo sa trećim potezom što je naravno odbio.
Napucavao me ukopanog na 6 i napravio je ništa, u stvari mislim da je jednom imao više od 5 hitova pa sam bio pinan. Ja sam oprezno pomicao Brummbare prema njemu koristeći zaklone (kuće).

 
SLIKA 02

Na slici 02 je već 4. potez. Mikaanu su došle rezerve, jedan vod PzIV. Nedostaju 2 baze u prvom vodu pionira, ostali se drže. Brummbari čekaju svoju priliku. Obrana mi ovisi o njima jer je jasno da će mi protivnik iz daljine napucavati pionire pa u nekom trenutku izvršiti juriš.

SLIKA 03

Na redu je potez peti (Slika 03). U prvom vodu nedostaje još jedna pločica pionira. Mikaanu je došla još jedna rezerva, Pz35t i sve jedinice slaže ispred bližeg objektiva.
Brummbari uništavaju jednog Panzera. Iako se moraju kretati da bi ušli u 16'', Mikaan je loše bacao kockice na početku partije za svoje Rumunje tako da su neki bili Trained. Njih sam Brummbarima gađao na 4+. Ovi moji teško oklopljeni tenkovi su bili jedina jedinica sa kojom sam igrao na početku. Mikaan se morao kretati i sakrivati od njih. Na taj način sam pješadiji malo olakšao čuvanje objektiva. Poneki PzIV (AT 11) bi opalio na Brummbara (Front 9), ali sam se uspješno spašavao :)

SLIKA 04

Na slici 04 se i dalje igrao 5. potez (veća drvena kockica na kući lijevo).

Mikaanu su došli oklopljeni automobili iz rezerve pa je njih koristi za skidanje GtG mojih pionira. Čim me počeo pogađati na 5+ sve je otišlo u 3pm. U tom potezu mi je uništio 4 baze pionira pa sam bacao i padao moral. Prva komanda je re-rolala i prošla moral. Nisam si mogao priuštiti gubitak voda na objektivu. Bar ne u ovom trenutku.
Srećom je protivnik sve svoje jedinice stavio na jednu stranu pa sam Brummbarima mogao polako prilaziti i pucati bez straha da će me netko gađati u bok. Uništio sam još jednu četvorku, Brummbari protiv neprijateljskih tenkova vode 2:0

SLIKA 05

Stiže i potez 6 (slika 05).
Rumunjski tenkovi Brummbare sve više doživljavaju kao ozbiljnu prijetnju i dio Četvorki se okreće prema njima. Skrivaju se i pucaju.
Moj Brummbar drži objektiv i time se izlaže napadu sa boka. Očigledno je da pješadija neće izdržati dugo, a nemam čime braniti objektiv.
Iz rezerve mi stiže KV-1 (Slika 06). Nadam se da će se dovoljno brzo dovući do Brummbara. 

SLIKA 06

Brummbari su za metu odabrali vod malih Pz35, dva su uništena dok je treći zbrisao. Tu sam vjerojatno napravio prvu veću pogrešku. Trebao sam gađati PzIV iako su bili konsilani, ali sada nije važno. Brummbari protiv rumunjskog oklopa vode 5:0. Uništeni tenkovi se vide na slici 06. Ne uspijevam napraviti Stormtroop movement.

SLIKA 07

Sljedeći Mikaanov potez i dogodilo se ono čega sam se bojao (Slika 07). Pomaknuo je svoje Četvorke da može gađati Brummbarima bok. Sa jedne strane to i nije loše jer ako preživim napad onda ja njega gađam u bok. Samo da ostane čitav Brummbar na objektivu.

Do kraja partije vremenski ima koliko nam treba jer su svi odustali od treće bitke. Mikaan i ja igramo do nečije pobjede. Neriješeni ishod nam ništa ne znači.

Potez je koji već je. Mikaan uništava jednog Brummbara pogotkom u bok, ali pritom gubi još jednu Četvorku. U svom sljedećem potezu ulazi u bok i KaVejcu. Sve se vidi na Slici 08.

SLIKA 08

Meni su iz rezerve došli Nebeli sa 37mm topom i vod HMG-ova i mortara. Nebeli su u sljedećem potezu pokušali pinati pješadiju na objektivu i nisu uspjeli. Već sam pomaknuo HMGove naprijed računajući na pinanje pješadije. Mikaanova pješadija je odgovorila, možda su im pomogli i oklopni automobili. Bilo kako bilo, izgubio sam 3 HMG baze pa je preostalo samo da ih u svom potezu ukopam i zaboravim napad na objektiv. HMG timovi su pucali i nisu ništa napravili. Mortari su pokušali baciti dim, međutim to se radi prije pucanja pa ništa ni od tog pokušaja :(
Slijedi prepucavanje tenkova…

SLIKA 09

Na slici 09 se vidi jedan Brummbar bez posade :(
Mikaan je protjerao prvi vod pionira sa objektiva. Pali su moral pa ga je pao i komandir. Vod i dalje drži jedan Brummbar i prava je sreća da je još operativan. Zabilježio sam nekoliko dobro bačenih kockica. Recimo spašavanje od hita PzIV (AT 11) na bok (Side 5) kada sam lijevom rukom bacio šesticu pa Mikaan nije prošao FP na 3+. Moralo se i to negdje vratiti.

I za kraj brzi rasplet događaja. Sve što sam u zadnja dva poteza mogao promašiti, promašio sam dok je Mikaan nešto i pogađao.

SLIKA 10

Na slici 10 se vidi još jedan uništeni Brummbar dok je onaj najvažniji Bailed Outan.
Potez prije toga sam imao tri promašaja AT topa 37mm na bok PzIV, pa nakon toga dva čista promašaja KV-a na 4+ (bacio sam dvije trojke), onda promašaj Brummbara (koji sada već gori) isto na 4+, na bok PzIV i promašaj Brummbara koji drži objektiv na 5+ jer je gađao konsilanu Četvorku. Brummbar je gađao konsilani tenk iz razloga što sam mogao uništiti još jedan vod.

Iza toga sam bacao moral za Brummbare. Prošao sam ga na bačenu četvorku, pa vraćanje posade u Brummbara na objektivu i to sam pao. KV je opet promašio, a kako nije mogao doći do objektiva partija je gotova.

Imao sam podršku domaćih navijača. Neki su me molili za slikanje pa mi je možda i to umanjilo koncentraciju :)
 
Deka i ja, najjači (najdeblji) na turniru



Što mogu zaključiti nakon ove partije?
Brummbari su opet junaci bitke usprkos velikim ograničenjima (domet 16'', slow tank). Pješadija nije imala što raditi dok sam sa KV-om promašio sve što sam mogao kretao se on ili ne.

Iako je Mikaan odličan igrač, uz samo malo više sreće mogao sam mu otežati posao. Nedostajali su mi bilo kakvi AT topovi na objektivu ili u blizini pa ću na tome poraditi ubuduće. Možda i Nebele zamijenim nečim jačim i možda, ali samo možda pokušam igrati sa 4 Brummbara u jednom vodu.


Nakon dvije partije sam mogao vidjeti kako lista radi i što mi je višak, a što nedostaje.
Teški vod sa 4 HMG i 2 Mortar tima je sigurno odličan, međutim u misijama gdje na tablu stavljam samo pola vodova, pokazali su se beskorisnima. Bolje bi bilo da sam imao jedan vod obične pješadije… nedostaje vod AT topova od 5cm i moram ih hitno naručiti.
Čekam MW turnir u Ljubljani koji će potvrditi vrijednost Nebela, ali mislim da će i oni ići sa liste.

---------------------------------------------------------------------------------

Zaključak nakon turnira:
Volio bih reći da je turnir dobro organiziran, da je sve išlo po planu, ali ne mogu.
Kasno je počeo (i ja sam kasnio). Meni je prva partija trajala bar 10, a druga 8+ poteza. Probili smo vremensko ograničenje i jasno da se nije stigla igrati treća partija. Ja je prvi ne bih igrao jer bi trajala bar do 9 navečer.
Ovako mi sve izgleda kao jedno lijepo druženje, bez napetih situacija… Nešto kao Gaming Day u Sloveniji prije par tjedana kada smo odigrali po dvije prijateljske partije.
Nemam ja kome što zamjeriti, ali bih ipak volio da su skoro tjedan dana nakon turnira postavljani rezultati i pobjednik. Mislim da je to dužnost organizatora pogotovo ako se uzme u obzir da se plaćalo učešće.
Lijepo druženje i samo fali točka na i ili možda ne :)


 

četvrtak, 10. travnja 2014.

Kućice od furnira (Pripremio Dule)


 


 
Slika 01 - Vide se dimenzije. Ploče su debljine 3mm. Pločice su sa jedne strane boje drveta "natur" a sa druge bele. Izabrao sam da bela boja bude spolja.


Slika 02 - Stavljam lepak za drvo Drvofix ili neki sličan na svaku stranicu sa "donje" i sa jedne bočne strane. Postolje je namerno malo veće kao i kod originalnih BF kućica iz estetskih i praktičnih razloga. Može da se nasloni baza sa pešadijom koja je tik uz kuću da ne bude zabune.


Slika 03, 04 - Lepljenje ide "cik-cak" kao na crtežu. Sipam dosta lepka, ne baš da curi ali bolje je malo više nego manje. 


Slika 05 - Okrenem kućicu naopako i pritisnem da se lepo zalepe stranice. Imam utisak da je lepak za drvo idealan za rad. Za nekih minut-dva počinje da se steže a to je dovoljno vremena da se sve namesti kako treba. Kada se potpuno osuši i stegne postane bezbojan a za to je potrebno nekoliko sati.





Slika 06 - Uz ivicu kuće obično ostane "viška" lepka i odmah tu sipam običnog peska i/ili flok (zeleno "lišće") po želji. Ako lepka nema dovoljno pre sipanja peska može da se doda.


 
 
Slika 07, 08 i 09 - Za sastavljanje donjeg dela kućice potrebno je oko 5 minuta. Unutra staju dve baze sa pešadijom. Već izgleda sasvim solidno.
Preostaje da se uradi krov (imam neke ideje) i da se bojom dodaju neki detalji (prozori, vrata).



Slika 010 - Dosta sam eksperimentisao sa kartonom pre nego što sam doneo neki zaključak o dimenzijama krova. Mislim da treba prvo isprobati sve sa kartonom. Ovo je krov "na četiri vode" kao kod BF kućica. Treba da izgleda kao drvena kućica u Rusiji sa slamnatim krovom. Unutrašnje dimenzije koje sam naveo mogu da se promene ako se promeni i ugao pod kojim se lepe stranice. Koristio sam ploče polistirena debljine 1,5mm. Misilim da je idealan. Kada sklopim krov, sa unutrašnje strane na spojevima lepim listiće od tankog polistirena 0,2mm radi ojačanja.



Slika 011 - Sa spoljne strane krov ojačavam sa green stuffom. Dimnjak sam napravio od drške BIC žileta. Iseče se parče po želji. Mislim da je ideja genijalna 

Slika 012 - Ovde sam eksperimentisao. Nije mi se dopalo što je krov tako ravan pa sam izlio u talasima čist lepak za drvo drvofix ili neki drugi. Nisam, se tada setio da pospem nešto. Mislim da je bolje u talasima nekoliko redova. Onda sam čačkalicom povlačio linije odozgo na dole kako se lepak sušio. Nisam dobio baš efekat kakav sam želeo ali nije ni tako loše.


 
Slika 013 - Hteo sam da napravim i kućice za Srednju i Zapadnu Evropu. Krov sam pravio "na dve vode" a ugao među stranicama sam odredio da bude 90 stepeni. Kao što rekoh dosta sam radio "odoka".

Slika 014 - Ovaj krov se lakše pravi od prethodnog, ima dva trougla i dva pravougaonika. Dimenzije se vide na slici.  Na trouglovima lepim prvo malo pravougaono parče pa još manje u vidu jezička. To će omogućiti da krov lepo legne na ostatak kuće.


Slika 015 - I ovde sam sa unutrašnje strane lepio na spojevima radi ojačanja mestimično polistiren 0,2mm a posle sam dodao i green stuff. I tu sam u talasima izlivao lepak za drvo spolja.


Slika 016 - Srusena kućica

Ovo sam uradio eksperimenta radi od otpadaka polistirena. To svako može da uradi po želji kako hoće.

Slika 017 - Sklopljene kućice

Od jedne table polistirena uspeo sam da napravim 4 krova. To je jako dobar rezultat. Krovovi su pod ruku odlične težine i lepo se uklapaju na ostatak kućice. Preostaje da se nalepe prozorčići, vrata i da se ofarba. Nažalost nisam uslikao to uslikao. Za prozore sam opet koristio otpatke polistirena, otprilike 10x12mm ili slično, debljine 1,2mm (može i tanji). Onda sam na njih kao staklo lepio parčiće kvadrata ili pravougaonika od polistirena 0,2mm. To mnogo olakšava bojenje iako su prozori ispupčeni a ne udubljeni kao u stvarnosti. Međutim, oko se lako prevari pa se to često koristi i pri pravljenju maketa da ono što treba da bude izdubljeno bude ispupčeno. Za vrata sam samo pravio "rakasto" i kvaku. To je dovoljno da istakne vrata



Slika 018 - Gotove kućice
Za bojenje sam koristio uljane boje Humbrol i akrilne Vallejo već kako sam šta imao. Pustio sam ruku da ide sama nisam se bojao da eksperimentišem. Krajnjim rezultatom sa veoma zadovoljan.