četvrtak, 26. lipnja 2014.

Captured T-34

Captured T-34

Pripremio: Dule

Rešio sam da se oprobam malo i sa nemačkim listama. Naravno, lista mora da bude tenkovska. I treba da bude ruska :)
U knjizi Eastern front može se naći lista Mitlere Panzerkompanie u kojoj mogu da se uzmu za 1inC i 2inC tenkovi T-34 i onda obavezno još dva voda T-34. Lista je SS što znači da su Fearless/Veteran i eto prilike da igram sa F/V T-34 što sa Rusima ne mogu. I naravno, za nemačke T-34 ne važi Hen&Chicks!

Od konverzije T-34 u SU-100 (videti članak od pre nekoliko meseci) ostale su mi tri kupole koje sam rešio da iskoristim. Prvo sam im dodao komandirske kupole što su Nemci uglavnom radili sa zarobljenim T-34, a zatim sam ih obojio belo tako da se slažu sa donjim delom mojih gotovih ruskih T-34. Na taj način zamenom kupole, tenk za igru postaje ruski ili nemački. (slike "Captured T-34 (2)" i  "Original T-34")




 Captured T-34 (2)

Original T-34

Oko 1inC i 2inC sam se malo više angažovao. Ove tenkove sam pravio "od nule" pa sam rešio da im dodam još neki detalj. U pitanju su Zvezdini T-34 u razmeri 1/100. Njima sam dodao komandirske kupole i komandire sa PSC tenkova Pz III ili IV. Jednom tenku sam od najtanjeg polistirena 0,2mm napravio zavesu sa obe strane gusenica. Zavesa je iz jednog dela ali sam je mestimično zarezao tako da lepše izgleda. Na drugom tenku sam od zastavica koje idu uz Zvezdine modele napravio neku vrstu schurzen. Na hodnom delu sam kao i uvek dodao delić spajalice da bude Hull MG. Ofarbao sam ih u sivo jer mi se tako najviše sviđa. Onda sam nalepio dekale kojih imam u razmeri 1/72. Nemci su na zarobljene ruske tenkove crtali veće i čak mnogo veće krstove da bi izbegli da na njih pucaju sopstvene jedinice. (slika "Captured T-34 (1)")




Captured T-34 (1)


Bila je uživancija sklapati i bojiti ove tenkove. Ostaje mi da uradim još jedan vod koji ću verovatno da obojim u Dunkel Gelb.
I da isprobam listu...


Evo kako bi izgledala MW lista za 1500 poena (3 voda, svi Fearless/Veteran)

CinC T-34, 2inC T-34 300 pts
2xcupola                   10 pts

1. vod
3xT-34              450 pts
3xcupola                     15 pts

2. vod
3xT-34               450 pts
3x cupola                    15 pts

3. vod
SdKfz 223 i 2x SdKfz 222         125 pts

Limited Ju 87D Stuka                135pts




četvrtak, 5. lipnja 2014.

Gaming Day 31-05-2014, Ljubljana








Još jedan Gaming Day je iza nas. Po meni bolji nego onaj prvi prije mjesec i nešto.

Prije prijateljskih partija sam dobio tri Infantry baze radi humanitarne akcije «Hobijem protiv poplave». Ljudi, puno vam hvala! Nije važan iznos koji ću uplatiti jer se neće raditi o velikoj svoti. Hvala vam jer ste podržali akciju!
Od 50 igrača FoW-a iz regije (ako nas ima i toliko) nažalost, ne nadam se da će sudjelovati više od desetak. Ne znam što je tako teško obojati jednu bazu sa modelom ili modelima, ili dati već obojanu bazu pješadije, neki tenk… Nije važno, siguran sam da me prijatelji neće iznevjeriti. Više o akciji na:  http://tomsmagazine.blogspot.com/2014/05/hobijem-protiv-poplave.html

Da li je važno u uvodu napisati da sam izgubio obadvije partije? Anže me sa svojim LW Rusima razbio i to mi je najkraća partija ikada. Lista mu je stvarno odlična, puuno malih i srednjih tenkova, par teških, par lovaca tenkova i par ubojica pješadije (Breakthrough gun). Naravno da je imao i vod pješadije, Recce vozila… Nema što nije imao :)
Takvoj listi se nisam mogao oduprijeti, pogotovo što sam branio 2 objektiva samo sa 4 voda.

Bilješke neposredno nakon bitke:
- pogrešno odabrani vodovi, tj. glupo stavljanje jednog (od tri) AT topa u Kampfgrupu
- lista jednostavno nije spremna za borbu protiv ove količine tenkova
- moram raditi jake i slabe vodove radi ovakvih misija, combat platooni moraju imati Panzerschreckove
- u komadni dati 3 PzSchrecka i onda ih puknuti u Combat Platoon, također dodati 2 HMG tima

Ma ne znam, možda lista jednostavno nije dobra. Možda uzeti onu drugu za mobilnim PanzerGrenadirima koji mogu imati 3 voda AT topova, 3 voda tenkova, pješadiju za SdKfzovima, 2 voda pionira, Recce timove…
Ili da radim listu iz knjige Desperate Measures sa Rudelom i njegovom štukom

Neću raditi BR nego ću samo napisati nekoliko komantara na odigrane partije… stavit ću i par slika.




Partija 1 - LW, 1780 pts


Prednosti ove liste – odlično naoružani vodovi, ali bez podrške artiljerije, AT topova i možda više tenkova osuđeni su na propast. Protivnik ih sa sigurne udaljenosti gađa tenkovima i malo po malo timovi nestaju sa bojišta.


Vodim Volksgrenadire… U prvom vodu su Panzerfaust assault Rifle i MG timovi, u drugom Panzerfaust Rifle/MG timovi, zatim vod sa 3 PaKa 40, Jagdtigar, Panzerfaust Pioniri, Skauti, 3x StuG i Kampfgupa sa 2nd komandom i jednim PaKom 40.

Anže je imao dosta vodova. Probat ću ih nabrojat… 1 vod od 10 T-34 tenka (7x T-34/76 i 3x T-34/85), vod T70 tenkova (10 komada), vod ISU-122 (4 komada), vod SU-100 (3 ili 4 komada), vod KV-85 (3 komada), vod BA-64 (4 komada), vod SMG pješadije..

Kako se radilo o prijateljskoj partiji, nisam provjeravao protivničku listu. ISU-122 ima RoF 1, a ne 2. Imaju oni posebno Volley Fire pravilo pa re-rolaju promašaje unutar 16'' ako se nisu micali u tom potezu, ali imaju i Hen & Chicks pravilo gdje dodaju +1 na hit ako se kreću ili +2 ukoliko se kreću, a imaju RoF 1…
Drugim riječima, Anže me nije mogao gađati u prvom potezu iako su mi njegovi BA-64 skinuli Gone to ground (GtG), Eyes and Ears pravilo..
Samo da napomenem (sada sam provjerio), Recce timovi skidaju GtG, ali moraju biti unutar 16'', ne smiju se micati i pucati, ne smiju biti Pinned Down, Bogged Down or Bailed Out.
Moju pješadiju je i nakon skidanja GtG mogao gađati na 5+ (veterani + konsil) i na to je trebao dodati 2. Ukoliko se ipak nisu micali, gađao me na 6, ali samo sa 4 umjesto 8 kockica. U prvom potezu sam maknuo 3 od 10 pločica pješadije L
Pješadija nema SAVE protiv Breakthrough topova što ISU-122 svakako jesu dok oni moraju proći svoj FP test na 2+ za uništenja neprijatelja.




Slika 01 prikazuje raspored Rusa prije juriša, prije prvog poteza.
Nisam imao avion, artiljeriju i Rusi su se mogli lijepo grupirati.


Slika 02 Rusi nakon Movementa
ISU-122 se nisu micali što znači da su me mogli gađati na 6, uz re-rol promašaja jer su unutar 16''.
Već sam napisao da su se mali BA-64 zeletjeli prema mojim ukopanim pionirima i skinuli im GtG dok sam radi djelovanja ISU-122 morao maknuti 3 pločice.

U svom potezu sam iz zasjede izvadio Jagdtigra, pucao dva puta na ISU-122 i promašio na 4+.
Dolazi drugi, pa treći Ruski potez


Slika 03
ISU-122 se pomiču i ne mogu me gađati jer im treba 7 na kockici. Ipak me gađaju pa skidam još nekoliko pločica. Mali T-70 pucaju na mene nakon čega rade juriš. Anže uz toliko broj tenkova stvarno nije imaš što izgubiti. U obrambenoj vatri (Panzerfausti gađaju na 4+ jer su pinani) uništavam 2 vozila i jedno je Bailed Outano. T-70 se povlače. Nastupaju T-34 sa druge strane (iza kuće). Pucanje sa puno mitraljeza, juriš i guranje pionira sa objektiva.

U svom drugom potezu sam uspio uništiti 2 ISU-122 sa Jagdtigrom, dok su pioniri u obrambenoj vatri istjerali posadu jednog tenka van vozila.
Pucao sam PaKovima 40 na 5…

Slika 04
Anže radi još jedan juriš na moje preostale pionire, nešto uništava, ostali bježe i objektiv je njegov.
Jagdtigar mora na objektiv, jednom puca i ništa ne pogađa.
PaKovi 40 imaju 2 hita, jedan T-34/76 je uništen, drugi Bailed outan.
Juriš T-34 tenkova na Jagdtigra, prvi hit sa 85mm topom i veliki tigar gori. Nakon toga pucanje na moje topove koji se ne spašavaju na 5+ pa su uništeni, i na kraju pucanje i juriš na moje Volksgrenadire u šumi… Usput gine i 1st Command.

Na stolu imam 1 od 4 voda, nemam komandu pa prema tome automatski padam moral.
To je bio 5 Anžeov potez, meni u 3. i 4. nisu došle rezerve, a tako lijepo bi bilo da su se pojavila 3 StuGa sa boka…

Bitka je već u 10:30 bila gotova, samo nakon sat vremena igre. Možda i manje.
Ako ništa drugo, najbrža bitka do sada.

Osim propusta sa ISU-122, Anže je sve odradio odlično.


Slika 05, Anže u akciji


 
Pitanje nakon prve bitke
Što bi mi pomoglo protiv Anžea (Anžeta)?
Da li A) avioni, B) teška artiljerija, C) više tenkova ili D) više AT topova

A)    – Da imam Me262 sa 3 kockice? Teško da će doći više nego jednom, dvaput maksimalno u cijeloj partiji. Avioni mogu jedino uplašiti protivnika pa će on svoje jedinice sakrivati oko građevina, pored šuma ili u njima iz razloga da moram raditi RANGE IN. Tenkovi ne mogu biti jedan do drugoga, protivnik iz mora razmaknuti.
Ukoliko i ima lovački avion ne može me presresti jer je Me262 mlazni avion J

B)    – Teška artiljerija, bar 4 komada, sa velikim dometom, RoF 1 u direktnoj paljbi, AT 13 ili više. Obavezno direktno gađanje i bombardiranje. Ako radim bombardment AT na top mora biti 5 ili 6, FP 1 ili 2+.
C)    – Tenkovi-koji tenkovi? Sve osim Jagdtigra bi planulo iste sekunde. Uvesti dva Jagdtigra bi možda nešto promijenilo međutim to je 690 bodova!!! StuGovi ne bi bili korisni radi puno protivničkih tenkova (10 T-34, 3 SU-100…).
D)    - U ovoj listi (Volksgrenadiri) ne mogu imati više od 3 AT topa koji bi u najboljem slučaju gađali na 4+ (protivnik trained i van 16''). Mogu se za 225 bodova kupiti 3 PaKa 43 od 88mm (RoF 2, AT 13). Ukoliko započinjem  igru sa 4 voda, na stol bi išao vod pješadije, vod 7,5cm topova, vod 8,8cm topova i Jagdtigar. To je naravno u slučaju da protivnik igra sa tenkovskom listom.

Bitka je odigrana i znam da ova analiza i nema pretjeranog smisla. Pitanje je što napraviti kada se ponovi slična protivnička lista. Da li uzeti dva Jagdtigra ili NE?
Nije problem započeti igru sa 8 vodova na stolu, problem je započeti sa 4 voda na 2 objektiva.

Ima li prevelikog smisla ova lista ako se ne branim? Naravno da nema!
Sa čime ću napadati ukopanu pješadiju? Sa nabildanim vodom Volksgrenadira (12 baza) i vodom Pionira (10 baza, 3 Flame tima). Tko će bacati dim na ukopanog protivnika ako nemam artiljeriju?

Očigledno je da nikada neću biti veliki igrač FoW-a, možda tek prosječan ako ću igrati puno partija.
Prije par mjeseci mi je jedan poznanik rekao da on FoW igra čisto iz zabave (kao i svi mi), međutim on vodi liste koje su mu zanimljive, na oko lijepe. Uživa u partijama i ne razmišlja hoće li pobijediti ili izgubiti.



Partija 2
Na početku partije sam saznao poražavajuću informaciju o Brummbarima…
Oni imaju Bunker Buster pravilo koje kaže da ne mogu gađati vozila ako su se kretali u Movement fazi osim ako su vozila Bogged Down ili Bailed Out. Time sam ih morao pretvoriti u nepokretne bunkere protiv puno malih Stuarta.



Nisam planirao igrati MW pa mi je doma ostalo nešto vodova. Na kraju sam skupio dva voda pionira, vod sa 4 Brummbara, vod sa jednim KV-1, vod Panzergrenadira (2x HMG, 2x 8cm Mortar), i 2x Hornise… Ukupno 6 vodova, 3 na tablu, 3 u rezervi

Slika 06
Svaki objektiv branim sa vodom (10 baza) Pionira, u sredini su Brummbari.
Primož se ne brani iako i on ima dva objektiva na svojoj strani. Napada me sa dva voda Stuarta i jednim vodom koji se vozi i half-truckovima.

Logično je da će napasti jedan objektiv svim raspoloživim jedinicama.
Cilj mu je izbjeći mogućnost paljbe Brummbara što nije teško s obzirom da ne mogu gađati samo unutar 16'', ali ne i vozila ako se samo kreću.
Svi Stuarti su jurnuli na moj lijevi objektiv, dok je pješadija u vozilima čekala moj potez.

Premetao sam Brummbare malo lijevo, melo desno. Stuarti me nisu skoro ni paljbom u bok mogli uništiti.

Slika 07
Svi Stuarti su ispred lijevog objektiva, pješadija u half-truckovima se sakriva iza kuće u centru terena, moji Brummbari su zapeli oko centra. Pokušavaju braniti obadva objektiva, a brane skoro ništa :(
Neki su čak «jurili On the duble», cijelih 16'' oko živice.

Slika 08
Svih 12 Stuarta se zaletjelo na lijevi objektiv.
U paljbi su skinuli jedan ili dva tima, u jurišu malo više i partija postaje napeta…
Srećom su se 1st i 2nd komanda zaglavili ulazeći u šumu. Jedan Stuart gori radi djelovanja Pionira u kontranapadu. Nisam imao što izgubiti jer je vod pao na ispod pola i svakako bih bacao za Moral. To uglavnom padam pa je tako bilo i ovaj put.
Brummbare mičem i sa dva gađam dva Bailed Outana Stuarta koji su nakon toga uništeni, sa ostala dva idem na objektiv jer je inače gotova bitka. Jedan mora proći preko živice i za divno čudo ne zaglavljuje se iako je «Overloaded». 1st Komandni Stuart nije uništen, komanda je prešla u drugi tenk čim se njihov zaglavio.
Na slici ne vidim da li gore 3 ili 4  Stuarta.

Slika 09
Primož je u istom potezu napao i drugi vod Pionira. Paljba iz puno mitraljeza, ali samo 2 ili 3 hita pa nisam pinan. Slijedi juriš, obrambena vatra, jedna moja baza pada u jurišu (observer), pa kontranapad i ode 5 baza Amera. Primož se povlači i pinan je, ja se vraćam u rovove i također sam pinan.

Slika 10
Potez 4., imam već dvije rezerve. Hornissei su mi došli lijevo, KaVejac u sredini. Čistim objektiv od Stuarta. Jedan njegov vod Stuarta je uništen, drugi mi dolazi Brummbarima na bok. Sa AT 7 na bok 5 ima male šanse za uspjeh. Srećom nije imao sreće :)
Brummbari se okreću, jedan se miče da bi ostali pucali, gađam Stuarte na 3+ jer su trained i uništavam ih dosta.
Na drugom objektivu se neprijatelj povlači, ja radim ništa.

Slika 11
Par Stuarta pokušava pogoditi Hornisee u žitu. Promašili su.
Nekoliko ih uništavam, dva i tri bježe…

Amerikanska pješadija u half-truckovima polako prilazi drugom objektivu. Primožu dolaze rezerve… 4x M10, 3x neka mala artiljerija u malim vozilima i jedan vod sa half-truckovima i džipovima.

Tu negdje mi dolazi i 6. vod iz rezerve. Glupo ih raspoređujem oko objektiva koji je obranjen mada ovaj drugi brane samo Brummbari. Prva velika pogreška. Možda jedina u igri, ali presudna.

Slika 12
Brummbare vraćam prema objektivu. Slijedi napucavanje, jedan Hornise gori…
Iz vozila izbacuje 5 baza sa Bazukama, pomaže im sa lovcima na tenkove (M10).

Slika 13
Jedan Brummbar gori, jedan je napustila posada…
Hornise puca na eM Desetke. Gađa ih na 5+ i dva promašaja. KaVejac puca sa mitraljezima (4 kockice) na Bazukaše (na 4+) i samo jedan hit, jedan SAVE. Brummbari imaju 2 kockice ako pucaju topovima na 3+ (Bunker Buster pravilo pa pješadija nema SAVE, FP 1+ u ovom slučaju ne treba) ili 6 kockica isto na 3+ ako pucaju mitraljezima (pješadija ima SAVE, ali FP ne treba). Odlučujem se na proklete mitraljeze… imam 4 ili 5 pogodaka i Primož isto toliko puta baca 3+, protivnik je pinan pa se malo povlači.

Slika 14
Kako sam u svom potezu napravio veliko NIŠTA, Primož prvo uspješno odpina pješadiju, pa puca na sve moje jedinice isto tako jako uspješno. KV gori, vod skupih Brummbara je uništen… objektiv brani samo jedan Hornise.

Slika 15
Ode i Hornise u vječna lovišta :(
Partija je završena. Primožu čestitam na pobjedi. Odlična igra!

Iako je Primož sve sam odradio zahvaljujući velikom broju super pokretnih jedinica i ja sam uživao u igri. Bilo je puno napada i kontranapada. Puno dobrih i loših kockica, puno padova i spašavanja.

Na kraju partije neću analizirati svoju listu.
Brummbari nisu sposobni za ono što sam im namijenio, a dosta su skupi. Pioniri nisu loši mada im treba podrška AT topova koji samo što mi nisu stigli :)
Imam sa jedinom MW listom koju imam. Uz minimalne izmjene bit će to dobra lista.

T.