četvrtak, 24. srpnja 2014.

Artiljerijski muzej, Sankt Peterburg, Rusija

Военно-исторический Музей артиллерии, инженерных войск и войск связи МО РФ

Pripremio: Dule

Muzej sam posetio 2.7. 2014 godine na preporuku Milana (Hertz) koji je tamo bio ranije. Bio sam veoma uzbuđen i srećan jer volim naoružanje a ovde ga ima zaista mnogo. Eksponati, veliki i mali, su uredno i pregledno izloženi. Muzej je veoma veliki, kao i sve u Rusiji. Zadržao sam se otprilike dva sata a imam utisak da sam samo projurio po dvorištu i izložbenim prostorijama pa preporučujem budućim posetiocima koji vole naoružanje da za ovaj muzej izdvoje ceo jedan dan.


Ulaznica u muzej košta 300 rubalja (nešto preko 6,5 evra) što je simbolično za ono što se u muzeju može videti. Ako lepo govorite ruski možete probati da kupite ulaznicu i po povlašćenoj ceni za građane Rusije i ZND (bivši SSSR bez pribaltičkih republika) koja staje duplo manje. Deca, učenici, studenti i penzioneri takođe imaju povlašćene cene, a veterani ulaze besplatno. Fotografisanje se plaća posebno, 100 rubalja, s tim da vam aparat ne izgleda previše profesionalno. U svakoj sali nalaze se službenici koji čuvaju eksponate, neki će vas upozoriti da ne slikate, neki neće. Slikanje bez blica uglavnom može da prođe pa je zato kvalitet mojih fotografija snimljenih unutra slab. Fotografije koje vidite u ovom prilogu služe samo da pokažu delić onoga što svakako vredi videti uživo.


Najveći deo postavke teške tehnike i artiljerijskih oruđa nalazi se u dvorištu muzeja i oko muzeja, na ulici, pa ovaj deo može da se posmatra besplatno. Iako naziv Artiljerijski muzej uglavnom asocira na razne vrste topova i haubica to je samo deo postavke jer se pored toga ovde mogu videti praktično svi sovjetski/ruski protivavionski kompleksi, nosači raketa zemlja-zemlja i mnogo toga drugog. Pravo ime muzeja glasi „Muzej artiljerije, inžinjerije i roda veze“ na ruskom, Военно-исторический Музей артиллерии, инженерных войск и войск связи МО РФ. Mislim da ovaj muzej ne zaostaje po kvalitetu za Centralnim vojnim muzejem u Moskvi, samo je više specijalizovan.


Artiljerijski muzej je lako naći, on se nalazi preko puta Petropavlovske tvrđave sa čijeg se ulaza mogu videti pojedini eksponati. Muzej  je osnovan ukazom Petra Velikog još 1703 godine pa je za više od tri veka prikupljen veliki broj eksponata što čini ovaj muzej jednim od najvećih vojnih muzeja na svetu.


Muzika koja se pušta preko razglasa i čuje u dvorištu muzeja svemu daje svečan ton. Dok gledate eksponate uz marševe i koračnice lakše se uživite u neko prošlo vreme.


U zgradi muzeja nalaze se stalne i povremene izložbe. Sale hronološki prate razvoj naoružanja pa tako počinjete razgledanje sa hladnim oružjem, kopljima, samostrelima pa preko kremenjača, starinskih topova (od kojih neki imaju neverovatne oblike) polako prelazimo na sve savremenije naoružanje. Najveći deo posvećen je artiljeriji u Drugom svetskom ratu ali i posleratni period je podjednako zanimljiv. Milina. Stalno sam se pitao na koji način zaposleni uspevaju da na drugi ili treći sprat podignu velike eksponate kao što su Lenjinov oklopni automobil, Kaćuša, BRDM i mnoge druge


Kao i u drugim muzejima u Rusiji ove godine se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata pa i ovde ima dodatnih izložbi vezanih za ovaj rat. Posebna sala posvećena je Mihailu Kalašnjikovu, njegovom radu i životu. Tamo sam uz sve moguće verzija automata Kalašnjikova video i jugoslovenski M-70, zatim automat koji puca „iza ćoška“ pod pravim uglom a posetioci koji se nađu od 15.30 do 16.30 mogu u prisustvu instruktora da sklapaju i rasklapaju AK (piše „maketu“ verovatno zbog društva za zaštitu i očuvanje nečega)Muzej je toliko fantastičan da je interesantan čak i onima koje ne interesuje naoružanje!
Sve dodatne informacije na zvaničnom sajtu muzeja:
http://www.artillery-museum.ru/ru/museum.html

petak, 18. srpnja 2014.

FoW turnir u HR (27. i 28.09.2014)
Pozdrav svima!

Pokušat ću organizirati prvi (koliko ja znam) FoW turnir u HR i to ne u Zagrebu. Igrat ćemo se na moru :)

Za početak ću napisati nekoliko informacija o turniru, smještaju...
Svaki komentar, prijedlog je dobrodošao. Ništa što sam napisao nije fiksno, sve se može promijeniti, prilagoditi.
Nadam se da će biti bar jedan auto sa igračima iz Slovenije, nekoliko igrača iz Srbije, par iz Hrvatske (Zagreb, možda Pula, Split). Pitajte sve što vas zanima (tomislav.borosa@inet.hr).


   T.


FoW turnir u HR
Starigrad-Paklenica 27. i 28.09.2014.
LW, 1780 pts

O TURNIRU:
- Turnir će se održati 27. i 28.09.2014. godine u mjestu Starigrad-Paklenica (oko 250km od Zagreba u smjeru Zadra, Splita)
- Igrat će se LW, 1780 bodova
- U dva dana ćemo odigrati po tri partije (u subotu dvije, u nedjelju jednu)
- Za prvu bitku se izvlače parovi, ostale bitke se igraju sistemom da prvi igra protiv drugog, treći protiv četvrtog (ako vam je to prihvatljivo)
- Misije isto izvlačimo ili želite igrati neke određene (meni je svejedno)
- Liste mi šaljete najmanje tjedan dana prije turnira, svoju listu ću objaviti javno (na blogu)
- Turnir se ne naplaćuje, pristupnica je jedan obojani 1/100 tenk


SMJEŠTAJ, HRANA:
- Smještaj (jedno noćenje) i hrana (ručak i večera u subotu, doručak u nedjelju) koštaju 45 eura, piće se dodatno plaća. Parking je osiguran u dvorištu objekta.
- Imamo dvije sale za igranje i u svaku stanu najmanje 4 stola
- Ja ću osigurati stolove, a vas molim da ponesete terene (ja imam samo za jedan stol)
- Na velikoj terasi ćemo jesti, družiti se uz pivo ili domaće vino. Hrana je odlična, vino također
- Malo ispod pansiona, sale za igranje i velike terase je mala plaža tako da se pripremite za kupanje u moru
- Radi manjka apartmana, turnir je ograničen na maksimalno 16 igrača. Ukoliko će se raditi o većem broju prijava jer postoji mogućnost da obavijestim Talijane, Austrijance… morat ću unaprijed uzeti bar 10 eura po osobi jer ja garantiram da ćemo doći pa nas u Starigradu čekaju sa pripremljenim salama za igranje, osiguranom hranom…


UVJETI:
- Pristupnica turniru je jedan obojani 1/100 tenk
- Pobjednik će dati kraći intervju (samo nekoliko pitanja)
- Svi sudionici pristaju dati kraći komentar na odigrane bitke i sami turnir


PDF časopis:
- Povodom ovog turnira objavit ću jedan PDF časopis, nešto slično kao PILOT broj
- Na naslovnici će biti zajednička fotografija svih sudionika
- U časopisu će biti prikazani svi igrači (slika igrača, slika i lista armije koju vodi, kraći komentar i po jedna fotografija svake bitke), stavit ću galeriju fotografija sa zajedničkog druženja…
- U časopis će ići reklame ako nađem sponzore
- Ako sponzor donira nešto osim novca, to će ići pobjedniku ili prvoj trojici (ovisi o broju donacija)
- Novac od sponzora se troši na piće

NAGRADE (za sada, ako ne bude niti jedan sponzor):
- Pobjednik turnira dobiva jednu BF kutiju sa kockicama i tokenima
- Komplet mojih kockica (TomZG) u svih pet boja
- Objektiv koji će biti izrađen povodom turnira

- Svi sudionici dobivaju po jedan objektiv
  AGENDA

   SUBOTA
10-11 Prikupljanje, rakija dobrodošlice :)
11-12 Slaganje stolova i izvlačenje parova

12:00-14:30 Bitka 1
14:30-16:00 Smještaj u sobe, ručak, odmor, kupanje u moru
16:00-18:30 Bitka 2
18:30 Večera, kupanje u moru, šetnja obalom, ispijanje piva i vina na terasi…


   NEDJELJA
08:00-10:00 Doručak, kupanje u moru…
10:00-12:30 Bitka 3
12:30-13:00 Proglašenja pobjednika, zajedniča fotografija
13 Skupljanje terena, eventualno ručak (mogu pitati za cijenu) i odlazak


Na kraju vam dajem link na mjesto gdje ćemo igrati, boraviti…
http://www.plantaza.com/index.php

Nadam se da će biti dovoljno igrača i da ćemo uživati na turniru.
Još jednom molim za vaše komentare.

Tomislav

22.09.2014
Od ovog turnira naravno ništa. Premalo je bilo prijavljenih, neki su tražili da se turnir održi u Zagrebu što nije bilo moguće iz nekoliko razloga. Iako su mi iz Agrama maksimalno izašli u susret (nisam član Agrama) taj dan se u Agramu već održava jedan turnir. Bilo bi upitno da li bi svi FoW igrači stali, da li bi se stigle odigrati 3+2 bitke radi ograničenja vremena...

Dok sam razmišljao što i kako, Anže iz SLO je predložio da se turnir održi u Ljubljani. Neka ostane sve planirano, ali oni imaju prostor, terene, a vjerojatno bi došli Talijani, Austrijanci, Mađari...
Ideja nije bila loša, Primož je preuzeo ulogu organizatora i sve je polako krenulo prema realizaciji...
Trebao je biti turnir sa skroz čudnim pravilima (više o njima drugom prilikom) što je garantiralo odlično zabavu. Ma samo da igramo...

...stranci neće doći, auto iz Beograda sa 4 igrača neće doći, neki FoW igrači iz Ljubljane neće doći. Izgleda da će biti "samo" još jedan Gaming Day. 
Nije važno, odigrat ćemo po 2, 3 partije, a reportaža ide par dana nakon druženja...

Vidimo se 27.09. u Ljubljani!

T.