utorak, 23. veljače 2016.

MW bitka u Središću



Slika 01 – Situacija sa bojišta na kraju 6. poteza.

Radi velikog neuspjeha na zadnjem FoW turniru u Ljubljani, odlučili smo malo češće igrati… bar radi učenja pravila.
Znao sam da će protivnik voditi Američke Shermane ili pješadiju u polu-gusjeničarima. Napravio sam dvije liste, jednu normalnu i jednu… onako, za zahebanciju. Tek da vidim što mogu napraviti 3 teška tenka uz nešto pješadije.

Ivan je imao 2 velika voda pješadije plus polu-gusjeničare, ukupno 5 vozila po vodu. Imao je vod sa 4 Shermana, vod sa 3 mortara isto u vozilima, recon vod sa 2 džipa i jednim halftrackom… i Security section sa 3 džipa i 4 M10-ke.

Ja sam se branio sa dva mala voda grenadira, vodom pionira, Nebelima, jednim Tigrom, jednim KV-1e, jednim Ferdinandom… ukupno 7 vodova.
Za tigra sam bacao Tiger Aces kockicu i dobio sam prolazak motivacije na 2+ mada sam se nadao da ću dobiti RoF 3 ili bar re-rol promašaja.

Dok je protivnik slagao listu i tražio modele ja sam bacao za misiju. Kockice 1 pa 5 su odredile da se igra Hold the Line. Meni odlično, Ivanu.. nije loše. Napada me sa svim jedinicama dok se ja branim samo sa 4 voda.

Ovo neće biti BR nego nekoliko fotografija uz neke važnije aktivnosti na stolu.
Dogovorili smo se da igra traje maksimalno 2,5 sata i da svakako obojica odigramo isti broj poteza.

Slika 02 – Stol ne baš bogat terenima. Na stolu se vidio dio mojih jedinica i postavljeni objektiv.

Plan je na pioniri (10 baza) brane objektiv koji je bliži protivniku dok će grenadiri (5 baza) braniti drugi objektiv. Na stol još ide Nebeli radi bombardmenta i Tigar koji će čekati u zasjedi.

Slika 03 – Protivnik me napadao svim sredstvima. Dobro usklađenim napadima na stolu i ispod njega, Ivan me mislio poraziti. Srećom njegovo tajno oružje nije bilo raspoloženo za napade nego samo za odvlačenje pozornosti ;).


Slika 04 – Ivan igra prvi potez. Prema desnom objektivu ide pješadija u halftrackovima i Shermani, desno Recon i Security sekcija. Iza su mortari.
U svom prvom potezu me bombardirao sa mortarima  i pucao sa Shermanima, međutim bez učinka.

Slika 05 – Situacija nakon prvog  kruga… 

Meni su došli avioni (3 kom.) i učinak je jedan uništeni halftrack (ubuduće HT), dvije baze manje… hitana obadva voda pješadija pa je Ivan bacao motivaciju da li se vozila tak krug vraćaju u pozadinu (prošao je). Zaboravili smo da HT mogu pucati AA mitraljezima.
Nebeli su također bili uspješni. Pod templejtom su se našla 3 HT, 2 Shermana i nekoliko baza pješadije. Uništen jedan HT, 3 baze pješadije, 1 Sherman je bacio samo 2 za SAVE i mogao je biti bejlan da sam bacio 4+.
Iz zasjede izvlačim Tigra koji puca i uništava 2 HT i čak 5 baza pješadije (od 6 koliko je bilo u vozilima).
U prvom potezu sam već napravio jako puno. Još jedan ovakav i Ivan će biti u problemima.
Došao je i drugi potez… Moj drugi potez… avion nije došao, Nebeli imaju puno hitova (4x HT, 2x Infantry, 1x mortar, 1x komanda).
Tigar se micao radi dima.. pucao je sa 1 kockicom na Shermane i promašio.

Slika 06 – Ivan je manjem vodu pješadije digao GtG, pucao je na taj vod sa mortarima i ništa, napravio je nekoliko hitova sa džipovima… dovoljno da je vod pinan.

Meni avion nije došao, rezerve nisu došle, pješadija je i dalje pinana…
Nebeli su opet napravili nekoliko hitova (3x HT – 1 uništen + jedna bazuka, 2x Infantry – 1 baza uništena, 3x Sherman – bez učinka). HT su otišli sa terena jer vod nije prošao motivaciju, ali već će se oni sljedeći potez vratiti.
Tigar je pucao i uništio jednog Shermana.

Zatim dolazi potez broj 4.
Ivan mi uništava jednu bazu pješadije od voda grenadira i to je sve. Vrti se sa Recon timom, ne zna što će sa Security vodom, M10-ke ne izbacuje i samo se još više zabija sa džipovima u kut.
Sa Shermanima baca dim na ukopane pionire.
Sa džipovima ne puca na observera jer se boji napada aviona ako observer bude uništen.
Odlučio se za assault sa jednim vodom pješadije. Problem je samo što ima premalo timova za juriš jer je sa HT skinuo sve moguće mitraljeze. Ipak napada sa 5 ili 6 baza. U obrambenoj vatri postižem samo 1 od 5 mogućih hitova i mislim da je pao SAVE. Lijepi 5 baza na moju jednu i baca 5 kockica u jurišu. Treba dobiti 4+ i to uspijeva sa čak 1 kockicom. Jedna baza manje. Idem u kontra-napad, prolazim motivaciju na 4+ i postižem 3 hita… Ivan pada motivaciju za kontra-napad pa se povlači. Ja se vraćam u iskopane rupe. Obojica smo pinani. Ivan je bacao za moral tog voda i prolazi ga.

Meni avion ne dolazi, međutim rezerve ovaj put dolaze. Odlučujem se za Ferdinanda.
Nebeli imaju dosta hitova, uništavaju samo 1 bazu pješadije.
Tigar je uništio 2 Shermana jer je dim pokrio samo jednog Shermana koji prolazi moral na kraju shooting faze pa ostaje u igri.
Observer uništava jedan Recon džip :).
Ferdinand je uništio džip od Security sekcije.

Slika 07 – Potez 5 i 6

Ivan nije odpinao pješadiju pa ne može napadati sa drugim vodom. Gađa me na daljinu, na 6 i ništa.
Avioni naravno ne dolaze, iz rezervi izvlačim KaVejca koji blokira izbacivanje M10-ki.
Tigar puca i uništava zadnjeg Shemmana.
Nebeli su gađali mortare u HT i nema uništenih.
KV puca na džipove Security grupe, ali ništa. Ferdinand i Observer uništavaju Recon tim.

Ivan je u potezu 6 i dalje pinan sa drugim vodom pješadije. Iako im se priključila komanda već dva poteza ne može baciti 4+.
Sa Security sekcijom bježi at-the-double i to skroz do centra stola.

Nebeli i Tigar pucaju na pješadiju koja je izvršila assault. Uništavaju bazu ili dvije, Ivan na kraju baca moral za taj vod i pada ga. Već je kasno i nema mi sa čime osvojiti objektive pa re-rola motivaciju za ovaj mali vod. Kako ponovo pada bježe 3 baze i komanda.

Nema se više što igrati.
Meni su došle rezerve i branim obadva objektiva.
Ivanu je ostao taj vod tenk destrojera, vod mortara u HT i nekoliko baza pješadije. Svi zajedno ne mogu puno napraviti.

Uništio sam mu 3 od 6 vodova i vjerojatnije je da bi on prije izgubio još jedan vod nego ja objektiv. Gubitkom 4. voda pada ispod pola vodova, a kako nema komandu igra bi bila gotova.

Obojica smo napravili nekoliko grešaka. Ja sam bez ikakvog razloga u listu stavio jako skupog Ferdinanda što više neću raditi. Da je Ivan malo bolje odigrao i da je krenuo na slabije branjen objektiv, tko zna.

Igrali smo dosta brzo bez čestog listanja pravila. Ivan je napao, ja sam se branio.
Nastavak za tjedan, dva…

subota, 13. veljače 2016.

Forces of War


Jučer sam napokon kliknuo na ovu opciju na Battlefrontovoj stranici. Nisam očekivao previše. Ustvari očekivao sam još jedno razočarenje… doživio sam ugodno iznenađenje… Idemo redom.

Knjiga Eastern Front je napokon doživjela prilagodbu lista v3 pravilima. Baš me zanimalo što su promijenili kod Grenadira i koliko će to utjecati na moju skoro složenu i obojanu listu.


Slika 01 – Odabrao sam nekoliko postavki i pokazale su se liste koje bi me mogle zanimati. Može se vidjeti da je lista Grenadierkompanie otključana.

Slika 02 – Sve je kao u knjizi. Promjena gotova da i nema… dodan je vod eksperimentalnih lovaca na tenkove kao i saveznička konjica. To mi ne znači nešto previše pa ću ove novosti zaobići.Sve je pregledno i svaka čast na tome. Jasno se vidi o kojoj listi se radi (naslov skroz gore), zatim se vidi koliko bodova je teška lista (za sada 0), pješadijska lista je C/V (Confident/Veteran)… Mala polja (kućice) uz svaki vod označavaju da li je već nešto odabrano. Idemo dalje…

Slika 03 – Za primjer odabira jednog voda sam uzeo Mittlere Panzer Platoon. U gornjem redu su logične i prije svega praktične opcije (povratak na listu uz snimanje odabira, povratak na listu bez snimanja promjena, snimanje, brisanje…).
Najvažniji dio je odabir jedinica koje će biti u ovom vodu. Kako se radi o mješovitom vodu tenkova opcije su raznolike. Uzeo sam 5 tenkova (Panzer III G, H ili J) i čak sam 4 tenka nadogradio boljim modelima. Tako sam uzeo jedan PzIII L ili M, jedan PzIV E ili F1… Modele PzIII L, M i N, kao i PzIV G je moguće nadograditi zaštitnim pločama koje bolje štite od ručnog AT oružja.
Ispod je tablica Arsenal u kojoj su sve moguće opcije za gornje modele. Ovo je jako praktično jer se vide razlike između pojedinih PzIII i PzIV tenkova pa ih je lakše odabrati.

Na slici 04 se vidi da sam odabrao ovaj vod (polje za odabir je crvene boje) i koliko on košta bodova.

Slika 05 – Bez kupovine liste ništa gore napisano nije moguće. Sada dolazimo do onoga što se meni ne sviđa.
Cijena jedne liste je prihvatljiva. Platiti kompletnu listu samo 1 USD nije puno i tu nemam prigovora. Opcija kupovine svih Njemačkih lista za $12.75 mi ni po čemu nije logična. Zašto bi netko kupio 26 lista za skoro 13 sjeverno-američkih novaca? Iz ove knjige ću koristiti liste za Grenadire, PanzerGrenadire možda, vjerojatno za obične i Panzer pionire… Kako se radi o 2 sigurno i možda još dvije liste zašto bih ja to platio $12.75? Ljudi, dajte mi sve Njemačke liste za 5 dolara.
Ista stvar je za sve, sve liste u knjizi. Cijena je 26.25 dolara. Pa čemu to? Imam knjigu na polici i zašto bih liste platio 26+ dolara? Da je cijena 10 dolara, i da slažem liste za Nijemce i još jednu naciju… možda bih platio toliko. Ni mrvicu više.

Slika 06 – Istočni saveznici na konjima. Odlična opcija za sve koji vole brzu igru. Ja ću svakako nabaviti bar jedan (možda dva) voda F/T konjanika uz pokoji mortar i AT pušku. Kreću se brzo i mogu puno prijeći po potezu, imaju dobra pravila, nisu Rifle nego Rifle/MG timovi… zaletjet se njima na objektiv, sjahati sa konja i čekati pojačanje ili napasti artiljeriju/ at topove iz pozadine prije juriša pionira. Divota!
Slika 07 – Dok se konjanici mogu koristiti, ovi MW Monsteri nisu za turnirske liste. Ova dva čudovišta su za igranje po doma, iz zezancije… Možda uzmem jednog Emila i jednog Maxa više iz fore nego što će nešto napraviti u igri.

Za zaključim
PREDNOSTI  - Forces of War je odlična opcija izrade lista pogotovo za turnir. Uz listu pišu svi potrebni detalji tako da nema potrebe nositi knjigu. Za doma, meni je knjiga draža i tako će uvijek biti.
Još jedna prednost je što ću sada možda kupiti jednu listu i više neću kupovati knjige. Ima li razloga kupiti Berlin radi 1 (jedne) Njemačke liste. Ovdje to dobijem za 1 američki dolar.

MANE - Sa druge strane, cijena kupovine svih lista je nepotrebno skupa. Ne znam zašto BF tim ne razmišlja dugoročno. Ljudi, zašto ne poklanjate ove liste svim vlasnicima knjiga? Da li je teško sa unutrašnje strane knjige staviti nekakav kod i preko njega zaštitnu foliju koju kupac makne i onda se prijavi sa tim kodom… i ima sve liste iz te knjige besplatno. Ako netko ne želi kupiti knjigu, njemu prodavajte liste.

OCJENA: 4/5 (Digitalne liste bih ocijenio sa 1/5 i to samo jer sam sada dobre volje)

Nadam se samo da će Forces of War liste biti redovno ažurirane, da će neke osnovne liste biti svima besplatne…

Za kraj jedna, na brzinu složena lista…

 
 

petak, 12. veljače 2016.

FoW bitka na Sutjesci



Dule

Milan i ja smo odlučili da odigramo još jednu pariju sa MW partizanima u 1500 poena. U prvoj partiji Milanovi Gebirgsjegeri su pobedili i sada su krenuli u potpuno okruženje i uništenje partizanske vojske. Milan je napravio teren tako da bude brdsko planinski i raznovrstan.


Bacali smo za misiju i ispao je Couldron što nam se svidelo. Partizani su praktično opkoljeni sa svih strana i ova partija nam već miriše na pravu FoW rekonstrukciju bitke na Sutjesci.


Za ovu priliku ja sam uspeo da obojim partizane. Napravio sam i dve heroja: Savu Kovačevića i Nikoletinu Bursaća. Na sto sam stavio jedan vod partizana ojačan saperima, dva voda PaKova i vod artiljerije. Ideja mi je bila da nekako zaustavim tenkove i oklopna kola a moja pešadija će valjda nekako izaći na kraj sa nemačkom pešadijom. Artiljeriju sam okrenuo na jednu stranu u nameri da je koristim kao AT topove a na drugu stranu sam okrenuo PaKove. Nisam znao sa koje strane će Milan da napadne i morao sam da pokrivam oba objektiva. Pešadijski vod sam razvukao tako da drži oba objektiva. Savu Kovačevića stavio sam u šumu okruženog PaKovima tako da im daje reroll na save.

 
 
 

Milan se ustremio silovito ka mom levom objektivu. Do kraja partije je samo na njega napadao. Nije želeo da rasplinjuje svoju vojsku i mislim da je pravilno postupio.


 
 

Moj problem bio je što mi Delayed Reserves nikako nisu dolazile. Milan je imao heroja koji je kao i moj Sava Kovačević davao 2+ za test morala tako da nikako nisam uspevao da mu oteram tenkove i oklopna kola. Morao sam bukvalno sve da ih uništim jer su se bejlovani vraćali očas posla. Sličan problem imao je Milan sa mojim PaKovima. Prvo, imao sam sreće u kockicama kada sam im bacao sejvove jer sam često dobijao 5+ a drugo a Sava im je davao reroll na sejv. Dobro sam uradio što sam ih sve tako blizu postavio upravo zbog tog rerola. Zaključak koji smo izvukli iz dosadašnjih partija je da partizani veoma lako ginu jer su conscript ali veoma teško odlaze sa table zbog rerolova motivacije. Ispali su neka conscript verzija FoW Japanaca ili Finaca što je upravo ono što smo želeli da postignemo.

 
 
 

Kod levog objektiva bila je strašna borba prsa u prsa. Pešadijske baze nestajale su na obe strane ali su partizani imali do kraja više sreće. Kada sam video da Milan neće napadati moj desni objektiv, dovlačio sam pešadijske baze odatle kao i artiljeriju. Možda sam to mogao da uradim i ranije. Ovako je bilo napeto do samog kraja. Kada su partizanima konačno stigle rezerve uspeli su da bar malo odvuku pažnju i na sebe. Tu se desilo jedno čudo (sreća na kockama) gde je partizanski tenk uspeo sa svih pet kockica da pogodi nemačke PaKove i time ih pinuje! To je možda i odlučilo partiju jer su oni ozbiljno tanjili ionako istanjenu partizansku pešadiju. Slično stvar je uradio i Nikoletina Bursać koji se popeo na brdašce i jednim rafalom uništio tri nemačke baze. Već u sledećem potezu poginuo je smrću hrabrih.



Iako je Milan stao na objektiv ja sam uspevao da mu negiram zauzeće. U tom trenutku bio sam bliži sa rezervama i odlučili smo da je partija gotova i da su partizani pobedili jer se otupila oštrica nemačkog napada. Gubici su bili ogromni na obe strane. Nemci su izgubili 5 od 10 vodova a partizani 1 od 8 ali su svi partizanski vodovi bili ozbiljno istanjeni. Dovoljno je pogledati početnu i krajnju fotografiju. Čak je i drveće iz šume potpuno ogolelo usled intenziteta borbe.

Partija je zahvaljujući zaraćenim stranama, herojima, terenu i rezultatu zaslužila epitet jedne od najboljih i najlepših koje sam odigrao.

ponedjeljak, 8. veljače 2016.

MW turnir v Tobačni, 7.2.2016


Detalj iz prve bitke...


Slika 02 – Igrao sam protiv talijanskih padobranaca (F/V). Tevž je svoje objektive branio sa vodom obične pješadije, vodom mortara, vodom AT topova i vodom artiljerije… Uglavnom jako puno baza. Ja sam prvi objektiv branio sa razvučenim pionirima dok su jurišni pioniri zapeli nigdje. Ustvari Schmidt i njegovi pioniri su čekali da avion i artiljerija oslabe obranu. To je išlo sporo jer mi je uglavnom dolazio samo jedan avion pa sam re-rolao hitove (na 4+). Imao sam nešto slabih vodova spremnih za juriš do kojeg nije došlo.
Moram priznati da sam se već u trećem potezu odlučio izvući samo bod. Jadno i sramotno. Umjesto da sam krenuo pionirima (3 flame tima), i jurišnim pionirima (5x SMG, 2x HMG) u napad ja sam ih držao na mjestu i čekao da me Tevž porazi. To mu nije teško.
Napao me sa jednim vodom padobranaca i nakratko smo se borili. Koliko je on meni skinuo toliko sam i ja njemu. Na kraju bitke se povukao iza živice. Ja sam za njim poslao jednu bazu pionira (flame), dvoje kockice na 3+ i Tevž gubi još jedan tim padobranaca.
Kasnije su došli još jedni elitni padobranci i 4 Mardera. Bez problema mi je otjerao pionire sa objektiva, neke je uništio, pali su moral i otišli sa stola. Prije njih je stradao i 1st komandir tako da nije bilo re-rola motivacije.
Pucao sam sa jurišnim pionirima, napravio sam nešto hitova, međutim nisam prošao tenk teror. Ostajem na otvorenom i to je to. Bilo bi lakše da sam pucao sa jednim HMG timom iz ruševne kuće; jbg. zaboravio sam to napraviti dva poteza. Mogu samo misliti što bi bilo da sam imao još koji pogodak…
Brummbare sam izgubio bezveze. Jednog nisam dobro sakrio jer sam do te partije bio uvjeren da protivnik mora vidjeti minimalno 1/3 modela da bi ga mogao gađati. To nije točno i Brummbar je uništen od strane 2 PaKa 40. Drugi je stradao vjerojatno od artiljerije…
Na kraju je Tevž držao objektiv sa 3 Mardera i nešto pješadije, ja nisam imao čime to zauzimanje negirati… čistih 6:1 za njega.
Nisam mu uništio niti jedan vod…

Zaboravio sam koristiti neka specijalna pravila. Sa nekim jedinicama nisam pucao…
Uglavnom, Tevž je napadao, a ja sam se loše branio.

Kasnije mi je rekao da sam loše postavio jedinice u obrani. Topovi su bili dosta udaljeni od pješaka i nisu mogli sudjelovati u obrani pogotovo kada mi je nekoliko puta bacio dim.
Brummbare i KV-1 nisam niti koristio. Glupo bačenih par stotina bodova. Nisam riskirao mada ne znam što sam mogao izgubiti.



Slika 03 – Branim se protiv Edinih Shermana. Igrali smo strašno sporo. Edo često nije znao što odigrati. Jako brzo je ostao bez jednog Recon tima, dok je drugi pao na samo jedan Džip. Brzo je slagao listu tako da je svaki Recon vod imao 2 džipa i 1 halftrack i to sve sa posadom. Obojica smo dobro naučili da se džipovi ne mogu povući kada pucaju, da se halftrackovi ne spašavaju na 3+ jer su oklopljeni, i da se pješadija jako teško spašava na 5+ kada iskače iz uništenog vozila. Naravno da je bila situacija da je Edi ostao samo 1 džip i samo jedna baza pješadija što znači bacanje motivacije (prošao) i na početku svakog poteza još jedno bacanje radi pravila zadnje baze u vodu (ostala je jedna od 3 baze pješadije).
U jednom trenutku mi je assaultao pionire u kući pored koje je bilo minsko polje. Kako je ispred kuće bila ograda jedan Sherman se zaglavio (bacio je 1 na kockici). Onda su ostala dva jurišala na bazu u kući. Još jedan tenk se zaglavio jer nije prošao skil test. Treći Sherman je uništio bazu pionira u kući. Sljedeći potez sam sa flame timom ušao u kuću, prošao sam tenk teror, jurišao sam na usamljenog Shermana i napravio sam hit. Kako sa pionira nisam skinuo crvene vatice koje označavaju flame timove (oni mi stvarno u ovaj partiji ne koriste) Edo se bez problema trebao spasiti. Morao je baciti 2+, ali je bacio samo 1 i posada je pobjegla iz tenka. U tom trenutku je u tom vodu imao dva zaglavljena tenka i jednog bez posade. Nije se mogao povući pa sam zarobio 3 tenka sa jednom flame bazom.
Već sam spomenuo da je Edo igrao sporo, međutim previše toga nismo znali i onda je Primož odlučio pomoći i malo ubrzati.
Svi operativni Shermani zaobilaze minsko polje, uništavaju mi dosta pionira i sjedaju na bazu. Iz zasjede izvlačim PaK 40 topove, pucam sa njima i manjim PaK 38 topovima… neki Shermani gore, sa Brummbarom negiram zauzimanje objektiva…
Edo Brummbaru u blizini objektiva dolazi na bok, puca i ništa. Drugog Brummbara je onesposobio artiljerijom i tu je kraj bitke jer smo dobro prešli dodatnih pola sata igre.
Edo je odigrao 4 poteza, ja samo tri.
Moja pobjeda 6:1 mada sudci žele proglasiti neriješeno jer smo odigrali tako malo poteza, a Edo je ipak na objektivu iako ja to sa Brummbarom negiram. U svom 4. potezu imam sa čime doći do objektiva, imam nekoliko AT topova, 1 Brummbar, 1 KV-1…
Edo ne želi neriješeno i priznaje poraz. Meni ta pobjeda ne znači nešto pretjerano, ali nisam zaslužio izgubiti bodove.
Što reći, naučiti bolje pravila pa ćemo igrati brže.




Slika 04 – Protivnik i ja igramo sa grenadirima. Već sam jako umoran, kasno je i ne mogu razmišljati… Jure ima 2 voda grenadira, Nebele, Pakove 36, 2 Stuga, jednog Elefanta, vod mortara, Štuku (7 kockica)…
Razmještamo objektive, Jure miče moj srednji objektiv iako to ne smije. Kako što sam napisao, previše sam umoran…
Radim opet ništa dok protivnik napada sa po jednim vodom grenadira svaki krajnji objektiv. Moji pioniri ostaju zaleđeni na sredini stola braneći ništa. Desnu stranu drže jurišni pioniri i dva Brummbara. Lijevu stranu čuvaju samo mali vod grenadira (5 baza) i dva at topa (PaK 40).

Jure se na desnoj strani zaustavlja dok je lijevoj napada (POTEZ TREĆI). Uništava mi nešto modela u napadu, povlačim se…
I dalje negiram zauzimanje objektiva. Brummbari «jure» prema lijevoj strani, pioniri su sada pinani radi bombardiranja i dva poteza se ne mogu kretati prema protivniku.
Odlučujem se za juriš na obje strane. Lijevo skidam nekoliko baza protivničkih grenadira u pucanju, pa još nekoliko u jurišu…
Na desnoj strani imam samo 4 hita prilikom pucanja i protivnik nije pinan. Onda idem u juriš i kupim 6 hitova pa se povlačim.
Vraćam se na lijevi objektiv gdje sam u jurišu izgubio sve baze, a time i objektiv. Da sam čekao podršku Brummbara to se ne bi desilo, međutim… nisam. Bilo je već kasno.
Ovime ne umanjujem pobjedu protivnika mada nije odigrao ništa posebno. Ja sam odigrao katastrofalno.

Zaključak:
Moja igra je loša i nemam ideje kako napasti i čime. Imam puno vodova, a nemam ništa konkretno za napad. U obrani mogu igrati bolje kada naučim što mogu moje jedinice i kada ne zaboravim nešto do kraja odraditi.
Ima još puno pravila koja moram naučiti. Bar za jedinice koje ja koristim…

I da, završio sam na trećem mjestu od dolje...

Ostalo je bilo odlično (organizacija, klopa, tereni...), kao i svaki put do sada.

subota, 6. veljače 2016.

Samogradnja minskog polja za FoW




Dule

U početku mog igranja igre FoW,  jedina pešadija koju sam vodio kao podršku tenkovima bili su saperi. Od tada se dosta toga u mom shvatanju igre promenilo ali su obojeni saperi ostali i nadam se da ću uskoro opet igrati sa njima. Iz tog razloga rešio sam da napravim minsko plje po uzoru na Battlefrontovo, samo malo bolje. Njihovo minsko polje izgleda veoma siromašno (za te novce):
BB127 Desert Minefields and Anti-tank Obstacle.

Rešio sam da minsko polje napravim od plastikarda jer mi je to omiljeni materijal, dovoljno čvrst a ipak fleksibilan. Uvek radim se polistirenom Petra Veselog iz Češke jer je odličan i meni jedini dostupan. Izabrao sam debljinu od 0,8mm. Od jednog listića (u pakovanju se dobiju dva listića za manje od 3 evra)  uspeo sam da napravim dva minska polja, jedno za Tomislava a jedno za mene. Od jednog pakovanja mogu da se naprave četiri minska polja. Prvo sam napravio model od debljeg papira (zeleno na slici) sa odgovarajućim dimenzijama 8 x 2 inča da bi mi bilo lakše da sve planiram. Sekao sam pravougaonik skalpelom držeći čvrsto lenjir. Sad bi morao da napišem kako je ovo opasno i kako ne treba pokušavati u svojoj kući bez nadzora odraslih i eto napisao sam jer je zaista tako. Skalpel očas posla sklizne pa je ovo jedan deo koji mrzim da radim. Srećom trebalo je "izvući" samo dve linije.

Nažalost, listovi su za malo kraći od 8 inča pa sam morao da ih "produžim". To sam uradio tako što sam dodao parčiće iste debljine, a zatim preko toga i parče listića 0,2mm da dobijem celinu. Taj malo deblji kraj izgubiće se kada dodam posip i sve drugo što sam zamislio.

 
 
 
 
Slike od MP01 do MP07

Kada se sve lepo osušilo jedan dan mogao sam da ošmirglam sve ivice. Konačno sam dobio pravougaonik od polistirena odgovarajućih dimenzija. Minsko polje je daleko a ja sam se već umorio...


Slika MP08

Zatim sam pristupio planiranju i probanju. Najvažnije je bilo da se setim nečega što bi moglo da se iskoristi kao mina. Prvo sam mislio da iskoristim točkiće tenkova Pz3 i PzIV koji su okrenuti naglavačke. Pored mina hteo sam da dodam i tragove gusenica, ponekog mrtvog vojnika, prepreku od šina i malo bodljikave žice. Ideja je bila da ima dosta detalja ali da ipak zbog same igre, minsko polje ne bude pretrpano. Za sada još ništa nisam zalepio samo sam isprobavao. Prepreku od šina pravim od nekakvih komadića plastike a kao model mi koriste takve prepreke iz igre Memoir '44.

 
Slike MP09 i MP10

Kada sam stavio tenk pored minskog polja shvatio sam da su mine od točkova nekako prevelike. Zato sam rešio da za mine upotrebim malene valjke koje postoje na svakom ramu za maketu. Međutim njihovo isecanje bio je veoma bolan proces

Slika MPolje 11

Stavio sam i po dva valjkasta stuba koja su napravljena takođe od ramova za makete. Stubove sam dobro pričvrstio tako što sam na plastikardu izbušio rupe odgovarajućeg prečnika a zatim sve to osigurao green stuffom tako da minsko polje može da se uhvati za te stupce. Uvek moram da razmišljam o tome da će neki igrač nenamerno uhvatiti model ili građevinu za njenu najslabiju tačku. Izbušio sam i rupice na valjcima i na kraju možda postavim tu i neko parčence bodljikave žice.

Slika MP12

Trag od gusenica zamislio sam da napravim od Green Stuffa. Dve pruge od GS pokrio sam najlon kesom i prešao teškim SU-152 preko njih. Rezultat je bio dobar. Na originalnom minskom polju ima više takvih tragova ali meni se nije baš toliko trošio skupi GS. Zato sam ovaj jedan trag postavio više ukoso i po sredini, tako da bude prva stvar koja upada u oči. Od GS pravim i po jedan krater od ekspodirane mine.

 
 
Slike MP13, MP14, MP15

Sada lepim sve preostale detalje i tako završavam osnovni posao oko  minskog polja. Za ovo mi je bilo potrebno desetak dana.

Slika MP20

Za završnu obradu bilo mi je potrebno gotovo devet meseci. Prvo, ispostavilo se da ima mnogo više posla nego što sam zamišljao a drugo, za to vreme uradio sam mnogo tenkova i pešadije koja me je daleko više privlačila za rad od minskog polja. Nažalost ovaj deo postupka nisam fotografisao (ili ne mogu da pronadjem fotografije) ali ću ga rado opisati.

Prva stvar koju sam sledeće uradio je da pospem pesak po minskom polju. Minsko polje sam zalio prvo mestimično super lepkom a zatim bogato lepkom za drvo. Posipao sam sa tri vrste peska kog sam našao: sitnim, srednjim i krupnim tako da ovaj krupan ispadne kao kamenje na minskom polju. Moram da kažem, a nažalost nemam sliku da to dokažem, je da je posle tri vrste peska, koji su bili različitih nijansi, minsko polje izgledalo sasvim pristojno. Inače, koristim običan pesak koji dobijem od nekog ili donesem od nekud, ne kupujem specijalne posipe.

Međutim, ja sam rešio da isprskam sve sivim prajmer sprejem. Kada sam to uradio imao sam utisak da sam se vratio korak u nazad. Sve je bilo jednolično sivo i dugo mi se minsko polje nije uzimalo u ruku. U tom sivilu je i prošao najveći deo vremena. Onda sam polako, mic po mic, bojio poneke delove minskog polja uglavnom kao sporednu aktivnost dok sam bojio neke figurice ili tenkove. Sve je to išlo dosta sporo ali sam na kraju  ipak uspeo da ga završim i veoma sam srećan zbog toga.  Mine nisu tako uočljive kao na BF modelu ali mislim da oni koji postavljaju mine i ne žele da se mine uoče ha ha. Tako da se meni više sviđa minsko polje koje sam sam uradio od originala.

 
SLika MP30 i MP31