srijeda, 27. travnja 2016.

Zašto sam rešio da malo o`ladim od FoW-a i probam Sagu?




Posle par godina igranja (samo) FoW-a rešio sam da dam šansu i drugim igrama sa figuricama. Sam FoW je skoro savršena igra i sigurno će još dugo biti primarna igra koju ću igrati. Međutim, FoW ima mana, neke su objektivne a neke subjektivne. Objektivno, partija FoW-a traje oko 3 sata a uz sklapanje i rasklapanje terena treba da odvojim bar 4 sata da bih se igrao. Stolovi su veliki, terena ima puno. Ranije sam sve to lako podnosio ali u poslednje vreme sve teže. Zato sam rešio da sledeća igra koju probam bude jednostavnija, neki skirmish ili tome slično, da može da se odigra na manjem stolu, sa manje priprema pa makar i zadovoljstvo ne bilo toliko. Da za 4 sata mogu da se odigraju 2 partije.

Subjektivno, pravac u koji je FoW krenuo nije po mom ukusu. Meni je jasna logika Battlefront-a da moraju stalno da izbacuju nove i nove proizvode jer oni od toga žive, a što se tiče Drugog svetskog rata, oni su već napravili sve što se može napraviti. Prvi svetski rat mi nije toliko zanimljiv jer je tenkova malo, mada su modeli veoma lepi; Arapsko-Izraelski ratovi su mi neverovatno zanimljivi i sa nestrpljenjem sam ih očekivao samo da bih shvatio da su Egipćani zapravo Rusi `41 sve sa omraženim Hen&Chicks i Т-55 koji ima ROF 1! Neću. Onda dolazi Team oni što su istrebili Indijance gde sam već očekivao najgore i nisam mnogo pogrešio jer i T-72, koji ima automatic loader, ima ROF 1. (Inače, francuski AMX u Fate of a Nation sa automaic loader nema penal To Hit kad se kreće i može da rerola promašaje!) Neću i neću.



 


Uh, sad mi je malo lakše kad sam se ispraznio. Sagu sam izabrao iz nekoliko razloga koje ću pokušati da poređam po važnosti.
1. Tri moja bliska saborca su mi gotovo istovremeno spomenuli ovu igru. Posle iskustva koje sam stekao sa FoW shvatio sam da je najvažnije da imam sa kime da igram neku igru. Pored toga, primetio sam da su i nekim mojim učenicima zasijale oči kada sam spomenuo Vikinge jer su se primili na istoimenu seriju. To je još potencijalnih igrača.
2. Figurice, kompletnu armiju, dobio sam po veoma povoljnoj ceni i time završio ulaganja u ovu igru. Što se ulaganja tiče, jasno je da je FoW rupa bez dna. Vikinge sam kupio i nemam ništa protiv jedne takve mainstream armije. Nikakve emocije me ne vezuju ni za jednu frakciju u igri tako da mi je svejedno. Opet, kod FoW-a to nije tako, nije bilo druge nego da vodim Ruse a mislim da su oni teški za početnika i koncepcijski i finansijski.
3. Dopada mi se da bojim veće figurice. Unazad, više od tri godine, bojim zrna graška i sad mi se zaista boji nešto veće.
4. Pročitao sam pravila i dopala su mi se. Zbog komandne table i specijalnih kockica, pravila ne liče ni na jednu drugu igru sa figuricama koju sam do sada video.

Sad ostaje da obojim figurice i možemo da igramo!


Dule

petak, 22. travnja 2016.

BANZAI!!!




Recenziju ove «knjige» ću započeti sa slaganjem pješadijske liste. Dva su razloga zašto je određena riječ naglašena navodnicima. Iako je nova BF knjiga lijepa i vjerojatno ima sve što bi imati trebala, ja sam u zadnje vrijeme postao jako kritičan prema njima. Tako da se knjiga Banzai po meni ne može nazvati knjigom.
Knjigu određenog naslova ne čine šarena naslovnica, nekoliko redova povijesnih događanja, prepisana pravila i čak 4 liste, uz lijepe fotke. Jednostavno ne mogu preći preko toga da Banzai ide kao zasebni proizvod sa cijele 4 liste. Da su bar i Gung-Ho stavili u istu knjigu pa nema veze što sa marincima neću igrati. Bar bi bila zaokružena jedna mala cjelina mada… nisu li ratovale još neke vojske na Pacifiku u tom periodu?
Drugi razlog je što knjigu još nemam ispred sebe… Knjigu sam naručio, samo još nije došla pa se snalazim kako mogu. Sve se nadam da će u pravoj knjizi biti desetak lista.

Pješadijsku listu slažem iz razloga što sam već igrao sa EW Japancima pa imam puno toga spremno za igru.

Trinaest klikova i evo nas na stranici koja mi treba.

HOHEI CHUTAI iliti Infantry Company
HQ košta 50 + 75 bodova za Regimental Standard, vjerojatno najbolju opciju u FoW-u ikad.
Standardna komanda sa sword timovima košta «samo» 50pts. Što mogu raditi sword timovi i koliko se isplate? Range im je 10cm – znači isključivo su za blisku borbu; u assaultu lupaju na 2+ osim ako im u 5cm nema bunkera ili tenkova; AT je 1, FP 6… Malo nelogičnosti, ali… neka. Jasno je da u jurišu ubijaju na 2+, međutim da im je u borbi FP 6?!? Pa bem mu malog miša, kada je već domet toliki koliki je, onda bar da je FP 4+… Ipak je to komanda elitnih jedinica, potomci samuraja, a ne neki gologuzi ljudožderi.
Zaključak, igrati sa japanskom pješadijom i braniti se nije opcija jer se tek u napadu iskorištava sav potencijal ovih ratnika.
Bilo bi šteta ne dokupiti Regimental Standard tim (ubuduće RS tim) za dodatnih 75pts. Prednosti su mnogobrojne… U jednoj lanjskoj partiji FoW-a branio sam objektiv sa vodom japanske pješadije. Protivnik se zaletio sa lakim tenkovima i AA kamionima na objektiv at-the-double. Iz zasjede sam morao izbaciti lake AT topove jer bi me desetkovali mitraljezi. Ostali su još mnogobrojni tenkovi kojima nije dugo trebalo da krenu u napad. Svako malo sam morao prolaziti motivaciju radi hitova koje sam primio, pa radi kontra-napada, pa tenk terora… Da sam stvarno sve te motivacije trebao proći, objektiv bih sigurno izgubio. Ovako sam na svaki protivnikov zahtjev za bacanje motivacije sa smiješkom pokazao na RS tim. Nema motivacije, RS tim je prolazi automatski.
Uz 3 Nikuhaku tima u obrani tog objektiva Ruski tenkovi nisu izdržali i morali su se povući.


Otišlo 125pts na komandu. Sljedeća je pješadija. Prvi vod pješadije ću napuniti maksimalno (1x Sword, 9x Rifle, 3x Mortar). Postoji opcija uzimanja još jednog mortara, međutim u EW listi imam samo 3 mortara po vodu pa nemam viška modela mortara. EW lista je obojana i teško bih se natjerao na novo bojanje još nekoliko timova.
Za dodatnih 25pts kupujem zastavnike i time me ovaj INF vod košta 360pts.

Ukoliko listom protivnika dominiraju tenkovi, lako 3 Rifle tima zamijenim sa 3 Nikuhaku tima. Zna se da svaki Nikuhaku tim baca 4 kockice ako se u 5cm nalazi tenk. Bitno je ne dobiti jedinicu na kockici jer je onda kraj hrabrih Japanaca, ali se i dalje svi pogoci računaju. Treba li napomenuti da Nikuhaku timovi ništa drugo ne rade osim što jurišaju i imaju tenk assault čak 5. To znači da svaki tenk (osim onih jako teških) mora baciti 5+ za SAVE jer im je Top Arm 1.
U jednom jurišu sam sa 3 Nikuhaku tima uništio 4 tenka T-34/76 dok se peti povukao.
Kombinacija Nikuhaku timova i RS tima u pozadini radi automatskog prolaženja motivacije je svakako dobitna kombinacija u bliskoj borbi.

Drugi vod pješadije je isti (360pts).

Kod Japanaca je pješadija odlična, ostalo… ne mogu reći očajno jer je to blaga riječ. Uzeti u listu AT top koji ima AT 6, 7 ili 8 i to u LW periodu…
Teška artiljerija je standardna i skupa.
Već sam spomenuo da su kopirana stara pravila iz knjige Rising Sun. Ne kažem da pravila nisu dobra, odlična su… samo, ja bih dodao još svašta.
Pravila donose uglavnom dobre stvari…

Ja bih u tim pješadijskim vodovima rado vidio koji HMG tim, ili neki laki AT top.
Postoji opcija dodavanja HMG i AT timova (Combat Attachment), samo za to treba kupiti te vodove i onda baze iz njih rasporediti u pješadijske vodove.

Kako sam već na 50+75+360+360=845pts i dva voda, moram uzeti još bar 4 voda za što mi ostaje ispod 1000pts. Ne znam u koliko bodova će se igrati LW slijedeće godine.

Bilo bi mudro razjasniti oznake PW i LW kod bodovanja određenih jedinica. Pacific War (PW) se koristi kod igranja protiv neke druge pacifičke liste mada su bodovi kompatibilni sa EW periodom. Znači, ako igram recimo protiv USA marinaca onda koristim PW bodove dok se LW bodovi koriste ako ratujem protiv Nijemaca, Rusa…
Glupo i komplicirano. Bolje bi bilo da su u igru ubacili neke japanske tenkove sa kraja rata ili možda eksperimentalne modele (vidjeti Tanks od World). Kao da su Nijemci imali tisuće Jagdtigrova ili Sturmtigrova. Japanci protiv bilo koje LW liste nemaju šanse mada ćemo vidjeti kako će sve funkcionirati.
Kao da je u EW periodu drugačije kada na objektiv sjedne KV-1 ili KV-2. Japanski tenkovi sa oklopom 1 i topom (AT 5) ih mogu otjerati nikada i nikako.

Idemo dalje.
Vrijeme je napuniti listu vodom tenkova pa što bude. Usporedivši sve karakteristike, odlučio sam se za Chi-Ha tenkove (oklop 2/2/1), RoF 2, AT 5 i FP 4+. Pet tenkova koštaju 200pts i 2 ću zamijeniti sa Kai Shinhoto tenkovima istih karakteristika osim što imaju AT 8.
Ukupno potrošeno 240pts. Dobra kupovina? Naravno da je jer svaki tenk osim topa ima i 2 mitraljeza. Posebna pravila omogućuju da se tenkovi bore mitraljezima i ako su Bogged Down i Bailed Out, da u takvom stanju mogu negirati zauzimanje objektiva i da neprijatelj mora prolaziti Tenk teror… re-rolanje promašaja topom unutar 40cm…

Još jedno odlično pravilo je Envelopment pa tako tenkovi i za vrijeme noćne bitke mogu koristiti full move.

U ovoj pješadijskoj listi ne mogu imati još jedan vod tenkova pa ću kupiti SP topove. Modeli Ho-Ro imaju malo bolje karakteristike pa ću ih kupiti 3 kom. Za 255pts. Oklop im je nikakav, kreću se standardno, u direktnoj paljbi imaju domet 40cm, RoF 1, AT 13 i FP 1+ (bunker buster), pucaju smoke… dok kod bombardiranja također mogu ispaljivati smoke, imaju domet 140cm, AT 5 (na top arm.) i FP 2+.
Pokretljivi su, slabo oklopljeni i ne bi trebali imati problema osim protiv teških LW tenkova.
Njihova najveća prednost je što su veterani pa se nadam da će ih protivnik teško pogađati ako su konsilani, van 40cm…

Dobro bi došli i neki laki tenkovi, mislim još lakši.
U Recon platoon stavljam 3 Te-Ke tankete za 135pts uz opciju nadogradnje dvije sa 37mm topom za dodatnih 20 pts; ukupno 155pts.

To je bio peti vod. Rado bih još uzeo avion, pionire i vod AT topova… idem pokušati.

Zero košta 115pts uz standardne karakteristike… ako bacam bombe imam 4+ na HIT, AT 5 na top arm., FP 2+ ili za MG 3+ na HIT, AT 5, FP 5+.

Već sam na 1610pts. Od pionira izgleda ništa.

Mogu potrošiti 170 bodova (ako se igra na 1780) i za to moram kupiti još 1 vod. Da li uzeti artiljeriju pa što bude ili da pokušam AT vod i još nešto?

Hohei Fire Gun Pl. košta 55pts i dobijem komandu sa dva 47mm topa. Karakteristike su Medium, Range 60cm,  FP 4+, Gun Shield…).
Mogao bih još ugurati Hohei Battalion Gun Pl. sa 2 topa od 75mm (Men-packed, kod direktne paljbe RoF 2, AT 3, FP 3+, Smoke, Gun Shield… kod bombardiranja AT 2, FP 6, Smoke bombardment). Cijena ovih topova je 80pts sa observerom ili 65pts bez njega.

Računam da sam potrošio 1745pts od ukupno 1780pts.
Za ostatak bodova mogu kupiti… Mogu kupiti 8 Isuzu kamiona za prijevoz pješadije i točno sam na 1780pts uz 7 vodova i avion.

Da li sam zadovoljan listom? Baš i ne. Računao sam na vod pionira, HMG vod…
Hoću li igrati sa ovom listom? Nisam siguran jer bih morao kupiti svašta, a uz LW Nijemce imam jako puno opcija.

Već sam napisao da nedostaju teški tenkovi. Pješadija je bezobrazno skupa, za pionire da ne govorim. Opcije bombardiranja brodovima i kao podrška nosača aviona su lijepe samo na papiru. Gdje mogu uključiti sve to kada mi treba još najmanje 1000 bodova?

Knjiga kao i svaka novija BF knjiga. Malo šarenila, malo povijesti i jako malo lista. Moja ocjena bi bila kompletnija nakon odigravanja koje bitke tako da sada dajem 2 od 5. Knjiga se čini ne dorađenom, u nekim situacijama kompliciranom, a na prvi pogled prije svega izgleda kopija nečega već objavljenog uz minimalne preinake.

Gdje su japanski snajperisti kojih je bilo puno, gdje su samoubilačke jedinice, gdje je mnogobrojna pješadija naoružana bambusovim kopljima, gdje su nova pravila prilagođena LW periodu? Mogao bih ovako nabrajati, ali ne želim.

Nekome će se svidjeti knjiga i liste. Netko će kupiti još desetak ili više digitalnih lista. Sretno!

T.

subota, 9. travnja 2016.

Nagradna igra 2016-03 (Bojanje 15mm tenka)



Pobjednik, tj. pobjednica ove nagradne igre je......... Ivana :)



Poredak nakon glasanja se vidi u tablici ispod


Pozdrav natjecateljima i natjecateljicama, pozdrav pobjednici.

Red je napisati riječ, dvije na kraju nagradne igre…
Nagradnu igru nisam zamislio baš ovako. Mijenjao sam pravila, priznao sam slanje samo jedne fotografije, čekao sam na slanje fotki i na glasanje dosta nakon zadanog roka…

Smisao svega ovoga je druženje, tj. poticanje nas lijenih na bojanje. Žao mi je što mnogi moji FoW prijatelji i poznanici nisu uključili, ali mi je strašno drago što je ova igra potaknula mlade iz jedne škole da nekoliko sati potroše na slaganje i bojanje… druženje. Dule se još jednom pokazao kao sjajan organizator i motivator. Zahvaljujući njemu igra nije propala.

Neki natjecatelji su sve odradili u par dana, dok su drugi radili po tjednima (baš kako je predviđeno)…
Ne želim sve pokvariti razmišljanjem da bi bili drugačiji rezultati glasanja, da Duletovi učenici nisu glasali jedni za druge. Da li je to uopće važno? Naravno da su glasali za svoje prijatelje.

Hvala vam još jednom na sudjelovanju!

Nagradu šaljem prvom prilikom.

T.


------------------------------------------------------------------------------------------------------



Malo ispod su pristigle slike obojanih modela.
Ispričavam se radi kašnjenja sa objavom slika.

Za modele možete glasati sa 1, 2, 3, 5 i 10 bodova. SAMO Primjer, za model 01 dajem 1 bod, za model 03 dajem 2 boda, za model 5 dajem 3 boda, za model 06 dajem 5 bodova i za model 15 dajem 10 bodova.

Ostalo kako sam već napisao.

-------------------------------------------
Natjecatelj 01 - Boki

 
 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj(i) 02 - Deka i Vladimir

 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 03 - Dorian

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 04 - Mark
--------------------------------------------------
Natjecatelj 05 - Aleksandar

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 06 - Bojan

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 07 - Dule

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 08 -Darko

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 09 -Danijel

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 10 -Dejan

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 11 -Ivana

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 12 - Milan

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 13 -Stefan

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 14 -Zoran

 
 
 
 
--------------------------------------------------
Natjecatelj 15 -Zorana

 
 
 
 
--------------------------------------------------