četvrtak, 28. srpnja 2016.

Late War (Singles) Tournament, Vršac (Serbia)




Najava FoW turnira u Vršcu. Sve piše na plakatu i u tekstu malo ispod...

-----------------------------------------------------------
Late War (Singles) Tournament, Vršac (Serbia)

Points: 1750 (LW)
Date: Saturday and Sunday, August 27th and 28th 2016
Max. number of players: 20 (First come, first serve)
Number of games: 4 (2 games will be played on Saturday and 2 on Sunday)

Location:
Hemijsko medicinska škola (Chemical and Medical School)
Sterijina 113
26300 Vršac  Serbia
(Approximately 80km from Belgrade, 10km from Romanian border and 70km from Timisoara).

Entry fee 10 Euros (entry fee includes two meals that will be served on site in breaks between the games).

I am sending invitations to players from Romania, Slovenia, Croatia, Russia, Belarus and Serbia. Off course, all other players (up to the total number of 20) are welcome. All the necessary information about this tournament will be announced at tomsmagazine.blogspot.com

For all the information you can write to me at dusankostic@yandex.ru or you can call me on +381 (0) 64 202 78 19

I speak both Russian and English.
Accommodation for players is organised at Dom učenika Vršac (students' home), for 10 Euros per night (breakfast included). Rooms are made for 4-6 persons, common toilets and showers. The place is situated in the centre of the town, 20m from the Romanian Church. Accommodation can also be found via internet.
 Coffee, tea, soda and water will be served at school during the tournament for free.  Our friends from Romania will be assisted by one of our students who is native Rumanian and speaks both Serbian and Romanian.
If necessary, I can organize transport from Belgrade airport but you have to inform me in advance.

There will be a modest award for the Overall Winner of the tournament and the Best Painted Army.

Rules and Regulations
-First round pairings will be randomly drawn. All of the following rounds will be determined by Swiss system;
- Missions will be selected randomly immediately before each round;
-Each game will have a time limit of 3 hours;
-Army lists must be submitted to dusankostic@yandex.ru by 14th August, all official LW army lists and PDFs are allowed;
- Every tournament entry must include: Player’s full name, an e-mail address, and army list (can be submitted later on, but no later than 14th August);
-The winner of the tournament will be determined by the amount of “big points” (Wins > small points);
-Tiebreakers will be determined by the amount of small points and then the “Favoured opponent“ vote, if necessary.

   Tournament schedule
Friday, august 26th
-We will take a walk around the town centre in the evening and go all together for a dinner

Saturday, august 27th
-Welcome and briefing: 8:00-8:30
-Round 1: 9:00-12:00
-Lunch:  12:00-13:00
-Round 2:  13:00-16:00
-After: Climbing the Vršac Mountains* with a professional guide (The Tower of Vrsac, Red Cross and Mountain Home). Bring some good old shoes and a flashlight! After that we can go together for a dinner.

Sunday, August 28th
-Round 3: 8:00-11:00
-Lunch 11:00-12:00
-Round 4: 12:00-15:00
-Final ceremony 15:00-15:30


*The Vršac Mountains (Serbian: Вршачке планине / Vršačke planine, Romanian: Muntii Varset), are very interesting for their geology, biology and culture. The Gudurica peak (Gudurički vrh), is the highest peak in the Serbian province of Vojvodina, with its 641m above the sea level. The Tower of Vršac (Vršačka kula) - 399m was built in the XV century; the Mesić monastery is from the same period.


All information:
Dušan Kostić
(dusankostic@yandex.ru)
tel: +381 (0)64 202 78 19
(I can also be reached at this number through Viber and WhatsApp)



Play Diplomacy Online


Odigrao i napisao Dule

U davna, pradavna vremena, igrao sam  Diplomatiju sa Dorianom i još 5 drugara na kompjuteru Commodore 64. Bio sam potpuno fasciniran ovom igrom, u mislima sam je igrao danima a kući se nisam odvajao od atlasa. Crtao sam karte, pokušavao da predvidim poteze ostalih igrača u igri. Igranje ove igre pamtim kao jedno predivno iskusvo. Diplomatiju bih uporedio sa šahom. Osnovne premise igre su veoma jednostavne ali za dostizanje majstorskog nivoa potreban je ogroman trud i talenat. Poželeo sam da se ponovo okušam u diplomatiji, ovaj put preko interneta.



Slika Diplomacy pocetak

Na sajtu http://www.playdiplomacy.com/ postoji sve što je potrebno za igru. Igranje je besplatno, tamo se mogu pronaći saigrači, a sam mehanizam igre je izuzetno lep i jednostavan – karta Evrope sa podeljenim provincijama. Dovoljno je mišem izabrati provinciju i naređenje za tu provinciju (vojsku ili flotu) - sve ostalo program radi sam. Treba biti oprezan jer, kao i u stonoj varijanti, kompjuter prihvata besmislene naredbe kao što je recimo MOVE Moscow to Naples. Ovakve naredbe se ne mogu izvršiti nego jedinica Moscow izvršava naredbu Hold.

Odigrao sam jednu partiju Diplomatije na internetu. Trajala je mesec dana i nismo je završili, odnosno završila se kao DRAW. Slučajnim izborom sajta dobio sam da vodim Tursku. Ušao sam u Mentor game  sa mentorom  i još 6 početnika što bih svakom početniku preporučio. Mentor može da se pita za neki uopšteni savet šta uraditi, kako igra funkcioniše i sve vreme nadgleda naše međusobne prepiske. Sam Mentor nije igrač u ovoj igri.

Problem je što se 4 početnika povuklo iz igre kada su stvari krenule loše po njih. Mentor je uspevao da u prvo vreme  nađe zamene za ove igrače. Zamenu su činili iskusniji igrači. Prvo je otišla Austrija, mislim da se radi o nekom momku iz Srbije koji studira u Austriji što je baš neobično. Nekako sam sa njim odmah zaratio... Kada se on povukao iz igre na njegovo mesto je došao iskusan igrač ali to nije bilo tako strašno jer sam se inače naoštrio na Austriju.  Engleska “početnik” je igrala vrlo slabo, mada je pukim slučajem uspela da uđe u St. Petersburg što je bilo vrlo važno za dalji tok partije. Francuska se brzo iskrcala u Englesku. Nemačka je dobro stajala,  okrenuta ka severu i prema Engleskoj sa kojom je izgleda bila sukobljena. Ozbiljan disbalans je nastao kada su u jednom potezu zamenjeni Engleska i Nemačka. Dolaskom novih igrača Engleske i Nemačke koji se sa sajta znaju od ranije oni sklapaju savez, uključuju u to i Franckusku koja se povlači iz Engleske i kreću na Rusiju sa kojom sam ja u savezu, ali i u strahu, jer sam dopustio da ostave flotu u Crnom moru.

Ja sam pokušavao da uspostavim dobre odnose sa Francuskom po liniji “početnika” protiv “veterana” i ne znam da li bi do kraja u tome uspeli. Nemačka mi je poslala jedno pismo čiji mi se ton nikako nije dopao pa sam uzvratio istom merom (ako ne i malo jače). Do kraja sam morao da se izvinjavam Nemačkoj i Mentoru jer sam Nemačku optužio (samo u intimnoj prepisci sa njim, nigde zvanično) da se uortačio sa Engleskom jer tog igrača zna od ranije. Na sajtu je to vrlo ozbiljna optužba pa je on reagovao još jače i bio sam upozoren od strane Mentora da to ne smem ni u privatnoj prepisci da napišem Nemačkoj. Ipak, ostaje činjenica da se tok igre potpuno promenio ulaskom ove dvojica a Francuska je iz meni nerazumljivih razloga napustila Englesku. Naravno, njihovo opravdanje je da je savez Rusije i Turske, takozvani juggernaut, toliko  jak, da svi ostali igrači moraju da obustave svoja neprijateljstva i krenu na ovu dvojicu. Možda to i jeste tako ne znam.

Sa “novom” Austrijom i “starom” Italijom imao sam veoma dobru prepisku ali sam ih u jednom potezu obojicu “izdao” i time je prepiska prestala. U tom trenutku to mi se učinilo kao dobra ideja jer sam u jesen uspeo da u brzom manevru obojici istovremeno preotmem po jedan Supply centar. To mi je omogućilo da sagradim dve nove vojske a oni su morali po jednu da unište. Pri tome, njih dvojica su bili u lošim odnosima jer je u prethodnom potezu Austrija na prevaru uzela Veneciju Italiji pa nisam očekivao nekakvo savezništvo protiv mene.


Slika Kad sam bio mlad

Partija je prekinuta onog trenutka kada je i Rusija poželela da izađe iz igre. To je bio već četvrti igrač početnik. Mentor nije mogao da nađe zamenu, a i kada bi je našao bilo bi već 4 veterana protiv 3 početnika u igri. Jedan potez su predvideli “Civil disorder” za Rusiju što je značilo da sve ruske jedinice imaju naredbu “Hold” pa se relativno lako mogu osvojiti njihove teritorije. Međutim, Francuska i Italija od toga nisu mogle imati koristi, pa sam podržao predlog Francuske da se ide na DRAW iako nisam uopšte stajao loše, imao sam 7 jedinica kao i Nemačka, moćnu flotu i vrlo moguć tešnji savez sa Francuskom (sa Rusijom sa već bio u savezu pre njegovog odlaska iz igre).
Čiitava koncepcija je veoma dobra ali nije bez mana. Mogu da navedem to da je poslednji potez proleteo i da mentor nije pravovremeno i javno obavestio sve igrače o tome šta se dešava. Npr. Francuska i ja smo bili za to da produžimo igru ali da recimo dve godine niko ne dira Rusiju koja se povukla iz igre (ima takav scenario sa Italijom kad se igra u 6 igrača). Ja sam svoj poslednji potez tako odigrao da ne diram u ruske provincije mada sam mogao da idem na Sevastopolj i Rumuniju. Ispalo je da drugi nisu tako postupili, oni koji su moglu jednostavno okupirali ruske provincije.

Slika Diplomatija Kraj Draw

Rečeno nam je da  DRAW ne može da nastupi pre 1905 a onda je ipak brže bolje nastupio 1904. Za nekoliko noćnih časova dok sam spavao  izdešavalo se toliko toga da bih ujutru jednostavno video da je moja igra završena!  Generalno, igra ima puno pauza, potezi traju dugo, barem u igri sa mentorom, a svaki izlazak nekog igrača pretvori se u dvodnevno odlaganje poteza.

Druga vrsta problema su pitanja subjektivne prirode i nisu vezana za ovaj sajt. Ovi problemi postoje  u meni sigurno a vrlo verovatno i u ostalim igračima, koliko god veterani pričali o tome kako “toga kod njih nema”. Ja sam nekako jedva čekao da mi Rusija predloži savez. Mogu i ja da kažem da je savez Rusije i Turske mnogo jaka stvar i da sm zato to prihvatio ali ko me poznaje zna da to nije jedini razlog. Drugo, daleko su mi bili “simpatičniji” početnici kao i ja nego veterani, pa sam po toj liniji tražio saveze što opet nije u redu za mehaniku igre. Želeo sam da preotmem Srbiju od Austrije po svaku cenu. Ovo sam uspeo jer sam bio neverovatno drzak i okolnosti su se sklopile ali moglo je da ispadne sasvim drugačije i to bi me skupo koštalo.

Izlazak igrača iz igre kada im krene loše je ozbiljan problem. Kada su došli “nova” Engleska i “nova” Nemačka to više nije bila ista igra. Istina, možemo i to tumačiti kao pobedu nekih novih na izborima ili državni udar i promenu politike te zemlje. Promena jednog igrača nije strašna međutim promena više igrača je već diskutabilna. 

Igrač koji nema šanse za progres nema ni volje za igru. To se ovaj put desilo sa Italijom koja bi za potez ili dva sigurno nestala sa mape. On je bio bezvoljan i nezainteresovan.
Mislim da ću sada napraviti pauzu od Diplomatije. Koliko god smešno zvučalo, prilično sam iscrpljen jer sam igru doživeo dosta emotivno. Često mi se dešavalo da nalazim glupe izgovore da ostanem budan do posle ponoći (tada se prelazi u sledeću fazu igre i mogu da vidim kako sam napredovao) a onda sam ujutru umoran išao na posao.  Igra je veoma spora ali užasno napeta i mislim da treba da se odmorim neko vreme...