nedjelja, 23. listopada 2016.

Povijest kroz filateliju



Poštanske marke sam skupljao kao svaki drugi klinac. Uzme se pismo (kuverta), odguli se marka i stavi se u neku kutiju.
Novi hobi je zanimljiv dok se od svih poznatih ne pokupe pisma i ne skinu se markice.

Nekoliko godina kasnije u školi se pojavi geografija sa obaveznim atlasom svijeta… netko iz razreda je jedan dan donio album sa starim markicama. Sve se lijepo šareni… prevladavaju motivi flore i faune, državnika…
I ja bih ponovo skupljao poštanske marke. Više nisu markice. Tražim pisma i skidam marke u vodi, sušim ih na novinskom papiru, stavljam u jeftini album koji se može kupiti u svakoj knjižari. Još uvijek je to neozbiljan hobi jer se skuplja sve i svašta, marke su poništene, skidane sa kuverti… U album idu čak i marke koji fali jedan dio, marke bez zubaca, oštećene gume… Mijenjamo se prije škole, u školi… ima nas nekoliko koji se bavimo tako važnim hobijem. U albumima prevladavaju marke Jugoslavije, Italije, Austrije i obje Njemačke. Nađe se tu pokoja Američka (USA) ili Ruska (SSSR) marka…
To traje ne nekoliko dana nego par mjeseci. Onda izađe album sa sličicama koje skupljaju svi i album završi u nekoj ladici.

Pauza od nekoliko godina i sada se ovaj hobi zove filatelija. Kupujem ozbiljni album, naručujem katalog poštanskih maraka Azije (Michel). Već idem u srednju školu, ozbiljan sam… džeparac trošim na romane i poštanske marke, malo na izlaske.
Skupljam marke Jugoslavije i Japana. Marke se više ne skidaju sa pisama, kupuju se u pošti ili od lokalnog filatelista po skupim cijenama jer što ja znam da se marka nominalne vrijednosti recimo 10 ne plaća 10 nego 2 ili 3. Ja ih plaćam puno i sretan sam što ih uopće mogu kupiti na taj način. Godinama je ova zbirka sve veća. Proučavam u katalogu marke Kine, Vijetnama, Koreje…
Dolazi 1991. godina i prokleti rat. Bježim u Zagreb, marke nekako spašavam… ostalo je uništeno. Filatelija u Zagrebu je nešto skroz drugo. Novca nemam međutim uspijevam nekako kupiti katalog poštanskih maraka Jugoslavije koji je u boji. Iako počinje fakultet, taj katalog mi je mjesecima najčitanija knjiga. Republika Hrvatska izdaje svoje marke pa sada njih skupljam. Svake nedjelje odlazim u filatelistički klub gdje upoznajem puno iskusnije filateliste. Radi nikakve financijske situacije kupujem malo. Uglavnom gledam i maštam kako bi to bilo lijepo imati.
 
Prodajem cijeli komplet Japana za tadašnjih 100DM i za te novce kupujem neke lijepe serije sa ratnim motivima. Proširuje se područje skupljanja… ulijeće nekakva lova pa kupujem prve marke Slovenije, BiH, Herceg Bosne, Makedonije, Jugoslavije (izdanja 1992. i 1993. godine).
S vremenom se zbirka pomalo širi. Nešto kupujem i drugdje prodajem zahvaljujući dobrom poznavanju cijena na tržištu. To traje do 1995. godine i nakon stoga hobi pada u zaborav. Što reći, dolaze tulumi i pivo, utakmice, djevojke :). Polako se vraćam na povijest, znači na puno čitanja uz pokoju složenu maketu…

Prošlo je skoro 15 godina, albume pogledam tek kada brišem prašinu sa knjiga, časopisa…
Stariji klinac raste i kreće u školu, lista albume i polako se uključuje u hobi. Manji klinac također želi skupljati marke. Dogovorili smo se da svaki mjesec preko eBaya kupimo po jednu seriju i tako zajedno učimo države svijeta, gdje su na zemljopisnoj karti, koji je glavni grad i slično.
Dok klinci uglavnom uzimaju serije na životinje ja biram one sa ratnim motivima.

Pokušat ću vam kroz nekoliko pojedinačnih maraka ili cijelih serija dočarati svu ljepotu filatelije. Bilo je teško odabrati samo nekoliko maraka.
Kako je tekst za prilog napisan još prije nekoliko tjedana, danas sam napokon dočekao malo sunca za fotkanje. Fotografije su napravljene (kao i uvijek do sada) savršene ;)

 
 
 
 
 
 
 
 
 


četvrtak, 20. listopada 2016.

SAGA Shields (1)



Prije nekoliko mjeseci sam počeo crtati SAGA štitove za tokene u igri. Mislio sam ih napraviti od MDF-a. Sad mi se to čini manje vjerojatnim i vjerujem da je bolje ideja printanje na foto-papir, plastificiranje i izrezivanje. To rezanje bi jedino moglo biti problem.
Ima vremena za isprobati :).
Rezultate ću javiti.

Slike slobodno preuzmite i koristite.



Download cdr file (CorelDRAW x5)
https://drive.google.com/file/d/0BxnAuDQBZPVyb0VaYkNteUZ0V0k/view?usp=sharing

Tom

srijeda, 19. listopada 2016.

FoW - Bojanje SS-ovaca (GBX18 SS-Panzergrenadierkompanie)


Svi modeli iz boxa su obojani

Već nekoliko godina po meni najbolji BF box ikada stoji mi u kutiji. Radi se o boxu SS pješadije koji osim HQ-a ima 3 baze snajperista i dvije sa panzerschreck timovima, ima dva puta po 9 baza pješadije (komanda plus 8 puta MG), zatim vod sa komandom i četiri HMG tima i na kraju komanda i 3 AT topa od 7,5cm. Ukupno HQ i četiri voda ili recimo 700+ bodova za C/V Late War listu.
Sami pogled na količinu metalnih modela unaprijed je poništio svaku moju želju da ove malce jednom izvedem u bitku. Srećom se pojavio netko tko bi to mogao odraditi umjesto mene :).

 
 
 
 
Komanda, prvi pa drugi vod, hmg i na kraju at vod

Dogovor oko bojanja i cijene je bio jako brz i jednostavan. Što se mene tiče, nikakvo kompliciranje, ali sam zahtijevao maskirne uniforme… baziranje standardno, ostalo kako već ide. Brzina bojanja totalno nebitna.

 
 
 
Neki detalji

Nakon otprilike mjesec i pol modeli su bili sređeni… preuzeo sam ih.
Na prvi pogled, dok sam ih preslagivao iz transportnog kofera u moju kutiju, izgledali su mi dobro. Drugo gledanje doma i primijetio sam prve male nedostatke… iako su sve baze bile lijepo uređene, uniforme maskirne… lica su bila nekako plastična. Prvo sam pomislio da nije stavljen wash niti nakon njega druga boja. Nije bojano remenje nego je ostavljan crni prajmer ili boja. Uniforme su bile maskirne, tj. nekakva proljetna i jesenska kamuflaža mada nisam siguran koliko je povijesno ispravna, ali to je sada manje bitno. Vide se sitne točkice na zelenoj ili smeđoj boji uniforme i za mene dovoljno… Za sada je ukupni dojam dobar.
Okrećem modele i ništa od opreme nije obojano. Nije obojana čuturica za vodu, torbica, kutija za gas-masku… niti remenje, dalekozor kod zapovjednika… Dojam se znatno kvari. Onda primijetim neke male detalje i stvarno lijepo odrađeno baziranje…
Kasnije isti dan ponovo vadim modele… Lijepo je vidjeti obojanu listu i za igranje je stvarno dobra. Uzimam jednu bazu… sa samo nekoliko centimetara gledam detalje… nema ovdje više slojeva, nema washa i nisu izvučeni detalji koje bih ja napravio. Puške su obojane u smeđe, metalni dijelovi u metalik sivu boju… Drveni dio na puškama je isto kao i lice nekako plastičan… nedostaje wash, pa izvlačenje rubova u svjetlijom bojom… ja bih poradio na takvim detaljima i lista bi bila obojana u najboljem slučaju za nekoliko mjeseci ako je hitno. Ako nije onda bi modeli bili u kutiji kao i do sada, godinama.

Dodatna oprema nije bojana, bar se tako vidi na prvi pogled

Bojaču sam poslao poruku na koju mi je brzo odgovorio. Rađen je wash, ali ga je highlight pojeo.
Zatim kaže da za remenje, torbice i sve ostalo od kože u knjizi Grey Wolf piše da treba biti crne boje. On je to bojao tamno sivom, pa crni wash i na kraju lagani grey highlights. Moram pogledati još jednom.

 
Komanda i prvi vod u polju :)

Što reći, kada izračunam koliko bi me koštalo ljepilo za ovih tridesetak baza, pa boje i bar dva, tri nova kista, masa za podlogu, jedan veći prajmer… to je već skoro pola novaca koliko sam platio za bojanje. Da li bih ja nekome ovo bojao za svega par kuna po bazi pogotovo sa maskirnom uniformom? Nikako!
Da li bi ovi modeli ikada ugledali svjetlo dana da su čekali moje bojanje? Teško i toga moram biti svjestan.
Da sam platio standardnu cijenu za bojanje imao bih pravo prigovarati, ovako… nema šanse. Modeli su spremni za igru, a pomisao da ću možda jednog dana obojati bar torbice i remenje pada u vodu jer je na sve figure išao zaštitni lak.
Nismo se ni dogovarali što će sve biti obojano niti koliko detalja mora biti. Bilo mi je neugodno i spomenuti s obzirom na dogovorenu cijenu.

 
 
AT topovi 7.5cm (PaK40)

Jesam li na kraju zadovoljan bojanjem s obzirom na sve napisano. Moram biti.
Za ovoliku količinu sitne pješadije prilično lošeg izljeva cijena nije visoka. Sada mogu igrati još nekoliko lista zahvaljujući ovome. Napokon imam MG pješadiju sa nekoliko Panzerfaust timova pa prema tome mogu biti Rifle/MG ili MG plus opcija da su i Rifle/MG ili MG Pzfaust timovi. Dodam li timovima nekoliko polu-gusjeničara, evo još jedne liste :).

Uostalom, ako ću imati vremena… tko zna, možda ih jednom i malo popravim :).

Fotografije sam ubacivao onako, bez nekog reda... samo da popune tekst :).

T.

utorak, 18. listopada 2016.

Bojanje za slavu - bojanje 28mm modela




Prošlo je nekoliko mjeseci od zadnje nagradne igre pa je vrijeme da se sve ponovi. Pravila su malo drugačija što je i logično :).

Ovo nije nagradna igra. Za pobjednika će se glasati kao do sada. Pobjednik će dobiti tek malo slave uz mogućnost davanja intervjua za blog :) (ako će biti raspoložen/ raspoložena). Znači, bojanje bez nagrade.
Ukoliko se neka firma u međuvremenu javi kao sponzor (radi vlastite promocije ili iz nekog drugog razloga), ista firma pobjedniku šalje nagradu (što sami odrede) nakon objave rezultata. Hoće li održati obećanje i poslati nagradu, i u kojem roku, to nije na meni…

Da bi se povećao broj sudionika jedino ograničenje je da se boja 28mm figura (model).
Važno je da se figura može koristiti u nekoj igri pa se tako može bojati vojnik starog Rima ili WW2 pješak, patuljak ili zmaj, ratnik iz daleke budućnosti ili neko izmišljeno biće… isto tako nije važna ni veličina baze niti to da li će na bazi biti jedan vojnik ili više njih… Hoćete li koristiti propisane boje za taj period ili ne, opet nije važno. Glasaju drugi sudionici pa ako ću i ja bojati možda dam puno bodova za model koji mi se svidi, a koji može biti obojan totalno pogrešno što ja ne mogu znati ukoliko ne igram tu igru…

Ovo bojanje za slavu nema ograničenja tako da mogu biti samo dva sudionika ili puno više. Ograničen je broj prijava na jedan model po sudioniku.

Rok za slanje slika modela je 30.10.2016. godine. Slike modela ću postaviti na blog do 01.11. i nakon toga možete glasati. Vaše glasove primam zaključno sa 06.11., a rezultate ću objaviti 08.11.

Ispred slike modela mora biti papirić sa vašim imenom, kao i novčić domaće valute. Dovoljne su dvije slike (od naprijed i nazad) mada ih može biti i više.
Kako ćete ukrasiti bazu… nije važno. Hoćete li napraviti malu vinjetu ili dioramu… vaš izbor.
Još jedna stvar. Bilo bi dobro da bojate neki model od početka baš povodom ove igre. Ako vam se sada ne boja, nemate što za bojanje… pošaljite slike nekog ranije obojanog modela.

Glasa se sa 10, 8, 5, 3, 2 i 1 bodom ukoliko bude 6+ natjecatelja. Tko pošalje slike modela, a ne glasa automatski je diskvalificiran.
Sudionici ne mogu glasati za svoje model.
U slučaju da dva prvoplasirana imaju jednaki broja bodova, gleda se tko ima više desetki, pa osmica (ako imaju i jednako desetki), po potrebi petica…

Nadam se da ćete poslati slike modela kojeg ste sami obojali. Ako pošaljete slike tuđeg rada, ide vama na sramotu.

Ne znam da li uključiti i strance, tj. ljude van ovog govornog područja. Mislim da ću ih ovaj put zaobići.

Za sva pitanja šaljite PM na forumu ili pišite na mail.

T.

---------------------------------------------------------
31.10.2016

Već sa zadnjom nagradnom igrom se dalo naslutiti da se ljudima više to ne da raditi. Tražio sam svašta, komplicirao sam koliko sam mogao, a nagrada je bila slaba.
Ovaj put sam pokušao maksimalno pojednostaviti.

Zadatak igre je bio bojanje jednog, bilo kojeg 28mm modela ili ako netko nema vremena za bojanje… onda bar fotografiranje jednog (prije) obojanog modela i slanje fotki.
Znači, nisam tražio da se boja neki određeni period, da se radi nešto posebno, da sve bude obojano točno kako treba biti… Nisam inzistirao da se boja ako netko nema vremena.
Rok za slanje fotografija je bio desetak dana. Po meni dovoljno za sve.

Pristigle su mi 3 (slovima: tri prijave). Što reći? Iskreno, očekivao sam 20 ili 30 prijava jer svi moji hobi prijatelji imaju bar nešto u tom mjerilu.
Nisam bio dosadan. Nikome nisam slao više od jednog maila ili poruke.

Eto dogodilo se i to da je odaziv bio jednostavno nikakav. Prema tome ni glasanje nema smisla.
Sudionicima mogu obećati pivo ili kavu jednoga dana kada se vidimo, a ostalima ništa ne mogu zamjeriti.

Bit će bolje jednog dana…




01. Primož
 

 02. Marko




03. Dean