utorak, 24. siječnja 2017.

Brdo od stirodura 
 Slika 01 – Brdo spremno za igru


Slika 02 – Za izradu ovog brda koristio sam čak 6 ploča. Inače za izradu brda koristim dvije ili tri ploče. Ovdje mislim na manje komade koje slažem jedan na drugi.

Slika 03 – Ploče lijepim (spajam) bijelim ljepilom koje je vidi na slici 04. Ljepilo razmazujem običnim kistom. Važno je ljepilo pokrije cijelu plohu radi što čvršćeg spoja (Slika 05).

 Slika 04
Slika 05

Kada kupim ploču stirodura i bacim se u trošak od 20 kuna sljedeća dva, tri sata u skučenom stanu vlada totalni nered. Prvo ploču podijelim na približno tri jednaka dijela. Nakon toga svako uzima svoj dio i reže, pili, buši… i tako dok količina smeća na podu ne bude veća od umjetničkih djela na stolu :).
U trenutku inspiracije, nacrtao sam svoj lik ljepilom (Slika 06).
Moji dečki uživaju raditi sa stirodurom. Do sada smo radili kuće i brda, tenkove i avione, brodove… razne travnate površine ili piste za autiće…

Slika 06


Slika 07 – Na ploče sam pisao brojeve što se pokazalo kao dobra ideja. Čovjek lako za nešto zapne i sve se prosipa po podu. Upravo to mi se dogodilo uslijed pokušaja čišćenja stola jednom rukom dok sam drugom pridržavao komade stirodura od kojih će nastati prekrasna planina ;). Koordinacija pokreta mi je totalna nepoznanica u zadnje vrijeme. Da li je to radi godina ili povećanja obujma… tko zna.Slika 08 – Nakon jednodnevnog sušenja na red je došlo oblikovanje brda. Brdo režem kuhinjskim nožem za kruh jer nož ima male zupce koji dobro odvajaju viška komade. Nožem radim udubine, manjim maketarskim nožićem bušim i oblikujem rupe…

Sljedeći korak je nanošenje sloja koji će dodatno sve to učvrstiti u jednu cjelinu, ali prije svega taj sloj će dati brdu konačni izgledi i formu. Kako sam koji dan prije u kinu pogledao Hacksaw Ridge, brdo je poprimilo izduženi oblik, sa dvije strane je skoro okomito… Ostavio sam malo mjesta za misije (FoW, BA) gdje će se određene jedinice moći pentrati po tim liticama…
Kada sam već spomenuo film… ima zanimljivih, tipično američkih scena pa tko voli…

Slika 09 – Smjesu radim od praha (mase) za gletanje zidova, bijelog ljepila i vode. U posudu dodam nešto praha i u njega vodu. Sve dobro izmiješam prstima jer kist ne može usitniti grudice koje se stvaraju. Nakon što sam zadovoljan količinom smjese u nju ide bijelo ljepilo.
Smjesa ne smije biti jako rijetka, niti pretvrda. Mora biti kao glina; poslušna za rad i sposobna da se primi i zalijepi za stirodur.
Nema tu puno filozofije… kist se umoči u smjesu koja se onda nanosi po stiroduru. Važno je što bolje sve pokriti.

Slika 10 – Brdo je «rođeno»!!! Sada ga treba ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi. Ustvari idealno bi bilo da se suši na umjerenoj temperaturi jer ja sada u stanu 22+ stupnjeva i vjerojatno će se brzo osušiti, ali će negdje doći do pucanja mase uslijed prebrzog sušenja.

Slika 11 – Sjetio sam se da sam negdje u stanu vidio malu kanticu punu morskog kamenja. Svake godine bar pola vremena na plaži, klinci i ja skupljamo kamenje i manje stijene. To je situacija kada izađemo iz mora i onda moramo čekati da nam se kupaće gaće osuše prije nego odemo na novo kupanje. Tada prebiremo po plićaku i «krademo» svaki zanimljivi kamen… da ne zamaram, našao sam kamenje i jedan omanji sam utisnuo u «stijenu». Izgledalo je… zanimljivo

Slika 12 – Dodan je još koji šupljikavi kamenčić. Možda tridesetak. Idealni su za ovo brdo (stijenu). Dodatno dam ih učvrstio novim slojem smjese. Brdo odlažem dovoljno visoko da ga nitko osim mene ne može skinuti, dovoljno visoko čak i za mačke…


Slika 13 – Smjesa se fino stvrdnula, kamenje je zalijepljeno. Pokušavam jedan otrgnuti, međutim on uporno ostaje pričvršćen. Smjesa je dobila malo tamniju boju.

Slika 14 – Cijelo brdo prebojavam crnom bojom. Ima dosta posla radi bezbrojnih rupica u morskom kamenju. Bojao sam sigurno više od pola sata.

Slika 15 – Uhvaćen u poslu :).
Slika je malo mutna radi prostim okom neuhvatljive brzine mojih pokreta. Sada možete vidjeti veličinu brda.
Na stolu se može vidjeti šalica za kavu za crno-bijelim poljima i pored nje crvenkasta čaša sa vodom za pranje kista. Zadnji gutljaj kave nisam popio… Da li je teško zaključiti što se dogodilo? Umočio sam kist u kavu :(.

Slika 16 – Brdo sam nakon tridesetak minuta prebojao u tamno smeđu, šupljikave stijene u tamno sivu. Kako sam brdo posvjetljivao smeđom, tako sam i stijene sve više bojao svjetlijim tonovima sive boje.
Nakon što sam bio zadovoljan bojom te kratkotrajnim sušenjem, brdo sam oprao jako rijetkom crnom bojom. Bar sam dva ili tri puta stavljao crni wash.
Drugi dan sam radio dry brush i high light. Brdo je dobilo lijepu nijansu smeđe-crvene boje, dok su stijene i strme ivice brda postale svijetlo sive, skoro bijele. To se vidi na sljedećoj slici jer mi fotić nije bio pri ruci.


 Slika 16b - Dry brush
 Slika 16c - high light
 Slika 16d - wash crnom
Slika 16e - lijepljenje trave


Slika 17 – Brdo nije izgledalo loše. Nisam ga tako mislio napraviti. Nisam uopće radio planove kako će izgledati…
Probao sam nalijepiti malo Nochove trave. Svidjelo mi se pa je vjerojatno na kraju stavio i previše. Sada mi se čini da je ima taman.

 
 
 
 
 
Slike 18-23 – Nekoliko detalja u krupnom planu. Šupljikave stijene su idealne da u njih ide trava :)

 
 
Slike 24-26 – Još malo detalja…

Slika 27 – Pogled na završeno brdo…


Slika 28 – Anti-aircraft 3,7 cm FlaKovi na brdu; ukopani i konsilani.

Slika 29 – Isto brdo brane i Bolt Action Japanci


 
Slike 30-31 – Još dvije slike 15 i 28mm modela na brdu. Slikano je mobitelom…

Zaključak:
Brdo je malo veće nego što sam planirao da će biti. Nisam ga radio po određenim nacrtima i nažalost nisam razmišljao gdje ću ga smjestiti kada bude završeno. U igri će sigurno zauzeti dosta mjesta na stolu.
Brdo je izduženog oblika. Nije kao ostalih desetak brda koja sam do sada napravio.

Za kraj nekoliko slika prijašnjih brda jer je postupak izrade identičan.


 
 
Slike 32-34 – Brda koja sam radio za prošlogodišnji FoW turnir u Vršcu.

Slika 35 – Ovo brdo je radio moj stariji desetogodišnji klinac. Ja sam ga na kraju samo obojao.


 
Slike 36 i 37 – Brdo za pustinju. Vjerojatno je bojano u dvadesetak nijansi smeđe i žute, dry brushano puno puta, hih glightano još više… Na kraju sam vjerojatno sa svime pretjerao

Slika 38 - Brda u igri

Tom

utorak, 10. siječnja 2017.

Su-25 u razmeri 1/144 napravljen od polimerne gline

Su-25 in scale 1/144 made of Polymer ClayRešio sam da napravim vojsku za Tim Druzja (iliti Team Yankee) gde je jedna od bitnih stavki avijacija. I kod Rusa i kod Istočnih Nemaca koristi se Su-25 tako da se svakako isplati imati ga u listi, posebno ako se zna da tenkovi praktično nemaju sejv od napada ovog aviona. Jedini problem je što ih treba imati dosta, a BF modeli su, iako verovatno odlični, dosta skupi. Jeftinija varijanta je Su 25 od Academy ali on se teško nalazi. I tako reših da napravim SU-25 od blata. Od blata 21 veka - polimerne gline.

 
SU25000
Posao nije bio tako težak jer sam uspeo da nabavim jednu maketu od Academija koja će mi sve vreme služiti kao uzor.

 
SU25001
Osnovna stvar je "videti" to što treba da se napravi u komadu gline. Posao mi je bio dodatno olakšan jer na glini originalno postoje "rebarca". Od jednog komada gline mogu da se naprave dva trupa aviona. To je prva prednost ovog postupka jer cena jednog gotovog aviona izađe oko 1 evro što zaista nije mnogo.

 
SU25002
Sečem oblik velikim skalpelom. Od alata drugo nešto nisam ni koristio.

 
 
SU25003 i SU25004
Pošto blok gline nije dovoljno dugačak nastavljam ga tako da dobijem rep aviona i nos aviona. U nastavke ubacujem parče tanke žice da bi model bio čvršći.

 
 
SU25005 i SU25006
Polako oblikujem model da dobijem željeni oblik. Oblikovanje traje 30-45 minuta. Model je spreman za pečenje. Peče se na papiru za pečenje. Proizvođač gline preporučuje temperaturu od 110 stepeni tokom 30 minuta, međutim, meni se u praksi pokazalo da je bolje oko 120-125 ali tako da se povremeno uključuje i isključuje rerna. Kod poslednjeg isključivanja ostavio sam model celu noć u rerni.
Ono što sam dobio me je dosta iznenadilo. Glina je promenila boju! Za to postoje dva objašnjenja: jedno je da sam glinu prepekao a drugo je da sam kupio belu glinu sa efektom promene boje, što je verovatnije. Sledeći put kupio sam plavu glinu da ne mislim i o tome. Istina, plava glina se nije tako lepo ponašala prilikom vajanja kao ova (d)efektna. Zaključak je da kvalitet polimerne gline nije baš standardan kako bi se očekivalo. Idući put ću možda uzeti jeftiniju a manje mekanu glinu da vidim kako će se ponašati. Pošto su modeli koje radim, manje-više pravilnog oblika, meni više odgovara tvrđa glina koja se "delje" od one mekše koja se vaja. Sa donje strane sam izdubio rupu za magnet. Magnet ću postaviti posle pečenja. Pomoću magneta model ću pričvrstiti za postolje.

 
 
SU25009 i SU25010
Posle pečenja uporedio sam oblike i bio dosta zadovolja. Repni deo aviona se spustio tokom pečenja i na to sam obratio pažnju kod naredna dva modela koje sam prvo stavio na leđa a tek kada se glina stvrdla prebacio i na stomak.

 
 
SU25011 i SU25012
Krila pravim od kartice nosača SIM kartice. Ona je idealna jer je čvrsta a ipak može da se seče makazama. Prvo sam precrtao krilo aviona a zatim ga izrezao. Na krajeve krila zalivam lepak za drvo da dobijem izdignuće kao na originalnoj maketi.

 
 
 
SU25013, SU25014 i SU25015
Krila lepim pomoću super lepka i Green Stuff-a, da bi veza bila čvrsta. Kada se sve osušilo, sutradan, zalivam spojeve lepkom za drvo. Ovo je malo problematičan korak jer taj zaliveni deo ne izgleda lepo i ne može da se ošmirgla ali zato mislim da daje čvrstinu konstrukciji. Generalno, možda je moglo i više da se šmirgla kako bi modeli bili finiji ali sama polimerna glina nije baš pogodna za šmirglanje i još važnije, to mi se nije radilo. Ošmirglao sam malo a nadao sam se da će boja pokriti nesavršenosti modela.

Ono što fali na fotografijama je naoružanje koje sam takođe pravio. Podvesne tačke sam pravio kao i krila od komadića kartice. Za tankove za gorivo sam iskoristio neke bitseve (bombe u 1/72 koje sam prepravio) a saćaste lansere sam pravio sam od matematičkih cevčica i Green Stuffa. Nažalost, ne mogu da pronađem te fotografije. Generalno, mislim da to što sam dodao naoružanje dosta doprinosi boljem izgledu modela.

 
 
 
 
SU25020 do SU25024
Gotove modele bojim kao što je uobičajeno. Prvo crni prajmer u spreju, pa osnovna siva boja u spreju. Rešio sam da avioni imaju neku moderniju maskirnu šemu sa dominatnom sivom bojom a ne klasičnu zeleno/žuto/braon kakvu će imati većina drugih igrača. Dodajem plavu jer mi se sviđa. Lepim nalepnice. To su nalepnice raznih aviončića u raznim razmerama. Crtam kabinu. Gotov avion lakiram mat lakom a kabinu sjajnim lakom.
Veoma sam srećan što sam završio modele, posla je bilo dosta iako se možda tako ne čini. Da sam radio samo ove avione bili bi gotovi za 7-10 dana ali uz njih sam radio još puno toga pa se ovaj posao teglio nekoliko meseci.

Sada jedva čekam da ih isprobam!

Dule