četvrtak, 24. srpnja 2014.

Artiljerijski muzej, Sankt Peterburg, Rusija

Военно-исторический Музей артиллерии, инженерных войск и войск связи МО РФ





Pripremio: Dule

Muzej sam posetio 2.7. 2014 godine na preporuku Milana (Hertz) koji je tamo bio ranije. Bio sam veoma uzbuđen i srećan jer volim naoružanje a ovde ga ima zaista mnogo. Eksponati, veliki i mali, su uredno i pregledno izloženi. Muzej je veoma veliki, kao i sve u Rusiji. Zadržao sam se otprilike dva sata a imam utisak da sam samo projurio po dvorištu i izložbenim prostorijama pa preporučujem budućim posetiocima koji vole naoružanje da za ovaj muzej izdvoje ceo jedan dan.


Ulaznica u muzej košta 300 rubalja (nešto preko 6,5 evra) što je simbolično za ono što se u muzeju može videti. Ako lepo govorite ruski možete probati da kupite ulaznicu i po povlašćenoj ceni za građane Rusije i ZND (bivši SSSR bez pribaltičkih republika) koja staje duplo manje. Deca, učenici, studenti i penzioneri takođe imaju povlašćene cene, a veterani ulaze besplatno. Fotografisanje se plaća posebno, 100 rubalja, s tim da vam aparat ne izgleda previše profesionalno. U svakoj sali nalaze se službenici koji čuvaju eksponate, neki će vas upozoriti da ne slikate, neki neće. Slikanje bez blica uglavnom može da prođe pa je zato kvalitet mojih fotografija snimljenih unutra slab. Fotografije koje vidite u ovom prilogu služe samo da pokažu delić onoga što svakako vredi videti uživo.


Najveći deo postavke teške tehnike i artiljerijskih oruđa nalazi se u dvorištu muzeja i oko muzeja, na ulici, pa ovaj deo može da se posmatra besplatno. Iako naziv Artiljerijski muzej uglavnom asocira na razne vrste topova i haubica to je samo deo postavke jer se pored toga ovde mogu videti praktično svi sovjetski/ruski protivavionski kompleksi, nosači raketa zemlja-zemlja i mnogo toga drugog. Pravo ime muzeja glasi „Muzej artiljerije, inžinjerije i roda veze“ na ruskom, Военно-исторический Музей артиллерии, инженерных войск и войск связи МО РФ. Mislim da ovaj muzej ne zaostaje po kvalitetu za Centralnim vojnim muzejem u Moskvi, samo je više specijalizovan.


Artiljerijski muzej je lako naći, on se nalazi preko puta Petropavlovske tvrđave sa čijeg se ulaza mogu videti pojedini eksponati. Muzej  je osnovan ukazom Petra Velikog još 1703 godine pa je za više od tri veka prikupljen veliki broj eksponata što čini ovaj muzej jednim od najvećih vojnih muzeja na svetu.


Muzika koja se pušta preko razglasa i čuje u dvorištu muzeja svemu daje svečan ton. Dok gledate eksponate uz marševe i koračnice lakše se uživite u neko prošlo vreme.


U zgradi muzeja nalaze se stalne i povremene izložbe. Sale hronološki prate razvoj naoružanja pa tako počinjete razgledanje sa hladnim oružjem, kopljima, samostrelima pa preko kremenjača, starinskih topova (od kojih neki imaju neverovatne oblike) polako prelazimo na sve savremenije naoružanje. Najveći deo posvećen je artiljeriji u Drugom svetskom ratu ali i posleratni period je podjednako zanimljiv. Milina. Stalno sam se pitao na koji način zaposleni uspevaju da na drugi ili treći sprat podignu velike eksponate kao što su Lenjinov oklopni automobil, Kaćuša, BRDM i mnoge druge


Kao i u drugim muzejima u Rusiji ove godine se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata pa i ovde ima dodatnih izložbi vezanih za ovaj rat. Posebna sala posvećena je Mihailu Kalašnjikovu, njegovom radu i životu. Tamo sam uz sve moguće verzija automata Kalašnjikova video i jugoslovenski M-70, zatim automat koji puca „iza ćoška“ pod pravim uglom a posetioci koji se nađu od 15.30 do 16.30 mogu u prisustvu instruktora da sklapaju i rasklapaju AK (piše „maketu“ verovatno zbog društva za zaštitu i očuvanje nečega)



Muzej je toliko fantastičan da je interesantan čak i onima koje ne interesuje naoružanje!
Sve dodatne informacije na zvaničnom sajtu muzeja:
http://www.artillery-museum.ru/ru/museum.html

Nema komentara:

Objavi komentar