ponedjeljak, 17. veljače 2014.

Type 89 Chi-Ro - tenk 1 (drugi po redu)

I drugi malac je gotov :)
Da ne davim još jednim detaljnim «tutorialom» ovaj put ću biti puno kraći. Obavezno ću napisati što sam od boja, ostalog materijala koristio u kojoj fazi. Stavljat ću i manje slika, bar se nadam :)

TENK 1
Prvi korak sam napravio, odabrana je kamuflaža za sljedeći tenk. Kažu da je korištena u Kini 1941. godine, za tenkove sedme oklopne brigade. Na Slici 01 je posuđena slika (http://www.tanks-encyclopedia.com/ww2/jap/Type_89_I-Go.php) po kojoj ću raditi.


 SLIKA 1Vjerojatno bočice sa bojom nisam dobro promiješao pa mi je boja bila nekako rijetka. Malo sam više puta morao prijeći po određenom dijelu i to je to.
Na papiru (Slika 02) su boje koje sam koristio. Nisam bio siguran za ovu smiksanu zelenu, ali na kraju je dobro ispalo. Na slici po kojoj bojam se jasno vidi razlika između dvije nijanse smeđe koje razdvaja tamno žuta. Vidi se da žuta nije dobro pokrila, tj. vjerojatno je namjerno to napravljeno. Prvi dan (malo više od pola sata) sam na tenk stavio zelenu i smeđe. U tih kratkih pola sata se boje nisu osušile i radi toga nisam bojao žutom. Znam sam da će biti popravaka… Još sam stavio bijelu…

SLIKA 2

Na Slikama 03, 04 se vidi što sam napravio taj prvi dan.

 SLIKA 3
 SLIKA 4

Ne znam što se dogodilo da desnom stranom tenka jer je donji dio prepun malih rupica (tako je bilo). Nisam ih ničim punio… (Slika 05)

SLIKA 5
Na Slici 06 su modeli na kojima sam radio zadnjih dana. Ako nastavim ovom brzinom, za FoW EW bitke sam spreman… za koju godinu :)

SLIKA 6


Nastavak drugi dan započinjem traženjem prave žute. Na papiru (Slika 07) se vide razne kombinacije. Radim samo sa dvije boje i pokušavam naći idealan omjer žute i svijetlo smeđe.

SLIKA 7

Nakon bojanja žutom, vidim da su te linije ipak preširoke i da ću morati popravljati zelenom i smeđom. Na Slikama 08 i 09 se vidi napravljeno.

 SLIKA 8
 SLIKA 9

Slika 10 – tenk sa pristojne udaljenosti

Iako sam potrošio više od jednog sata rezultati se nešto i ne vide. Žutu liniju sam stanjio skoro na svim mjestima gdje se pojavljuje. Zadnji dio tenka je obojan u zelenu, gusjenice sam prvo bojao crno-sivom, a onda dry brush sa Stone Grey (jako lagano). Napravio sam još nekoliko popravaka plus bojanje donjeg dijela tenka prvo u zelenu pa onda malo crno-sive, smeđe.Sve napravljeno na Slikama 11-15

 SLIKA 11


 SLIKA 12


 SLIKA 13


SLIKA 14


SLIKA 15
Još nekoliko dana je prošlo bez da sam išta napravio. Kišno vrijeme ne pogoduje mom bojadisanju. Bilo kako bilo, natjerao sam se sjesti za radni stol.

Na lijevoj strani tenka sam stanjio žutu liniju, svijetlo-sivu boju sam dry brushao sa dvije svjetlije nijanse, poklopac kupole je obojan u već korištenu nijansu zelene boje, obojani su mitraljezi i alat (ipak metalik sivom bojom), kotače nisam dirao, prljanje zadnjeg dijela tenka… Kada sam već kapnuo previše smeđe na paletu, sa njom sa prešao preko gusjenica, ali samo malo :)
Neka mjesta sam dry brushao metalik sivom, nisam namjeravao međutim pobjeglo je sa gusjenica. To treba popraviti.

Na redu je stavljanje washa. Zanimalo me da li ću još jednom napraviti istu pogrešku. Malo washa, pa u njega Airbrush thinera i nanošenje preko gusjenica, kotača… Zatim washanje zelenom preko zelenih površina, smeđom preko smeđih površina…

Na Slikama 16-20 se vidi sve napravljeno u pola sata, sat…

 SLIKA 16

 SLIKA 17

 SLIKA 18

 SLIKA 19

SLIKA 20

Nije napravljeno puno posla, nije bio dan za napraviti puno toga. Vjerujem da ću sljedeći put biti više raspoložen.I danas sam radio na tenku :)
Kombinacijom Airbush thinera i smeđeg washa prelazio sam po tenku, gusjenicama… pa dry brush smeđom (English uniform), opet wash…
Sljedeći predviđeni korak je bio nanošenje Vallejo Sandy paste koja će biti «blato» na tenku. Da je nekada razmisliti bar malo prije nego se nešto napravi. Mogao sam u pastu staviti smeđu boju, ovako moram sve bojati.

SLIKA 21

Teško mi se suzdržati kada nešto novo isprobavam tako da je pasta mrljana po gusjenicama sa svih strana, po «blatobranima», ispod tenka, na donjem dijelu prednjeg i zadnjeg dijela… onda sam u blato stavljao žutu «Noch» travu, pa ispod blatobrana, ispod tenka…

 SLIKA 22

SLIKA 23

Trava je dosta duga za ovo mjerilo, skratit ću je nakon sušenja. «Blatu» treba par sati da se fino primi i osuši. Blato na jednoj gusjenici sam obojao u smeđu boju i sviđa mi se kako izgleda.

Treba na tome još dosta raditi, međutim neće biti loše kada se završi.Dok sam vadio travu za blato, u kutiji sam našao vrećicu sa Woodland Scenics stablima. Upalila se lampica :)
Od jednog stabla sam odrezao granu. Grančice sam namazao bijelim ljepilom za drvo (Drvofix) i onda sam na tu površinu stavio «krošnju», tj. vlakna (Green poly fibre, firma Hornby) kojima se može oblikovati krošnja. To se dobro zalijepilo tako da nastavljam… opet malo drvofixa i posipavanje «lišćem» (Light Flowered Field Scatter) firme Expo. Nekoliko puta sam stavljao po malo drvofixa i onda lišće. Svaki put bih granu stresao da višak padne. Grana se vidi na Slici 24, dok je na Slici 25 osim grane i ostatak stabla, tenk… Na grani treba raditi… moram odrezati višak, možda malo oblikovati nakon što bude položena na tenk i vezana lancem… Granu sam bojao u smeđu boju (English uniform).

 SLIKA 24

 SLIKA 25

Ideja je da na tenk, negdje iza kupole tu granu pričvrstim «lancima», nešto kao prirodna kamuflaža.Danas ću pokušati srediti blato na gusjenicama. Na paletu sam istresao po nekoliko kapi od desetak smeđih boja (Slika 26). Nakon sam pokušao samo «blato « bojati jednom od boja, pa malo druge, treće… desete. Nisam sve prvo prelazio najtamnijom, pa malo svjetlijom sve dok ne dođem do najsvjetlije. Uzimao sam boje kako mi je došlo. Nakon što sam blato na svim površinama krenuo sam ga dry brushati većim kistom. To je malo potrajalo, a vidi se na Slikama 27-31.


SLIKA 26
 SLIKA 27
 SLIKA 28
 SLIKA 29
 SLIKA 30
SLIKA 31

Sljedeći korak je bio upotreba grafitne olovke u svrhu stvaranja efekta oguljene boje. Olovkom sam malo naglasio mitraljeze, metalni dio lopate, rubove tenka dok gusjenice nisam pretjerano dirao. Tenk nakon napravljenog se vidi na Slici 32.

SLIKA 32

Jučerašnju granu sam samo malo uljepšavao raznim nijansama smeđe boje. Prvo sam ju zataknuo za zadnji dio tenka (Slike 33-34) da bi nakon toga bila samo položena iza kupole (Slika 35). Na grani se vide crvenkasti, žuti i plavi listići :), plave moram maknuti.

 SLIKA 33
 SLIKA 34
SLIKA 35

Za kraj današnjeg rada jedna iz daljine (Slika 36)Po tenku neću više ništa dirati osim skraćivanja trave. Na redu je bojanje zapovjednika tenka, tj. zapovjednika svih tenkova :) i gotovo.
 


Već je prošlo nekoliko dana od bojanja zapovjednika pa ću samo po sjećanju napisati što sam radio.
Kombinacijom nekoliko boja (english uniform, light brown, khaki…) napravio sam mix i prebojah uniformu. Ide druga boja, recimo nešto kao dry brush sa malo svjetlijom nijansom i to je to. Ovratnik, džep i neke druge dijelove sam malo više posvijetlio. Tom svjetlijom nijansom sam obojao i tenkovsku kapu. Remenje sam bojao Khaki bojom i to nakon bojanja uniforme. To nije potez za pamćenje. Drugi put prvo remenje pa tek onda uniformu; ovako sam uniformu malo popravljao. Kako se radi o kožnom remenju, nije dolazilo u obzir da ostane u ovoj khaki boji. Napravio sam mix neke crveno-smeđe (Mahogany Brown, Flat Brown, Flat Red) i njome sam prešao remenje. Kako sam zadovoljan radom, prelazim na lice i ruke. Zapovjedniku tenkova ne dolikuje zapovijedanje bez bijelih rukavica, međutim nema ih. Boju kože radim mixom 2/3 (Flat Flesh) i 1/3 (Light Flesh). Brzo zatim stavljam wash za kožu (Fleshtone Shade) i izgleda dobro. Isti wash koristim za naglašavanje sjena kod uniforme, na tenkovskoj kapi…
Malo popravljam uniformu jod jednim dry washom, tenkovske naočale bojam mixom plave i sive; puno sive (Medium Sea Grey) i tek malo plave (Andrea Blue).
Mač prebojavam metalik sivom i onda neke dijelove prelazim sa sivom (Medium Sea Grey). Posao privodim kraju, granu zaboravljam jer je malo prešarena…

Na kraju slikanje ovog modela (Slike 37-40)

 SLIKA 37
 SLIKA 38
 SLIKA 39
 SLIKA 40

...zajedničko slikanje obadva obojana modela :) (Slike 41-43)

 SLIKA 41
 SLIKA 42
 SLIKA 43

...zatim jedna iz daljine (Slika 44)

 
SLIKA 44

 i onda par na dlanu, da se vidi koliko su veliki ovi modeli (Slike 45, 46)

 SLIKA 45
 SLIKA 46


Nešto ipak dugujem. Iako sam planirao na tenku nacrtati broj od toga sam na kraju odustao. Nije mi se dalo čekati još dva dana da napravim samo tu sitnicu. Možda nacrtam kasnije…
Dao sam si slobodu kod bojanja ovim bojama. Ne znam koliko sam dobro pogodio žutu boju, ne znam ni koliko je ta žuta na pravim tenkovima stvarno bila žuta. Meni se boja svidjela i na kraju sam zadovoljan.

Usporedivši obadva završena modela, onaj prvi mi je ljepši. Kada se gledaju ti tenkići, drugi je daleko bolje napravljen, tenkist je bolje obojan, gusjenice su blatne… puno više vremena sam potrošio na bojanje. Ni sam ne znam koliko puta sam neke mjesta na tenku «popravljao». Malo crnog washa, pa onda gore dry brush bojom, pa smeđi wash, pa opet malo boje i tako bih mogao i dalje raditi. Gledajući tenk iz blizine svi ti potezi se naravno vide. Vi ih na slikama ne vidite.

Treba biti pošten i priznati minimalno korištenje Photoshopa radi dotjerivanja slika. Iako imam dvije lampe i neloš makro na fotiću, slike ipak nisu čiste. Prije objave slike pustim kroz Photoshop, da se ubiju sjene, da se posvijetli tenk… da izgleda što je moguće više kao i ovaj model na stolu. Vjerujem da ćete se složiti da slike ne mogu vjerno dočarati izgled modela. Slike naglase greške, krive poteze kistom…

Kada se ovaj mališan drži na lijevom dlanu ispod lampe, a desnom rukom nastojim napraviti što bolju sliku onda vidim da potrošeni sati na bojanje nisu bačeni samo tako.

Znam da ovim tempom neću imati EW Japance spremne tako brzo za igru. Bojam model po model. Uživam u bojanju, uživam u miksanju boja, uživam u stvaranju nečega, a sve ovo terapeutski djeluje jako dobro. Bar se na pola sata, sat maknem od kompa svaki drugi, treći dan. Drugo jutro se budim zadovoljan jer vrijeme nisam bacio, nešto sam napravio. To ne može shvatiti netko tko ne boja svoje modele. Ni u tome nema ništa loše, svako sebi nađe nešto za opuštanje i odmor. Nekome trebaju obojani modeli pa plati bojanje i onda uživa u igri. Nadam se samo da ću i u igranju sa ovim tenkićima ovoliko uživati.

  t.

 

Nema komentara:

Objavi komentar