četvrtak, 10. travnja 2014.

Kućice od furnira (Pripremio Dule)


 


 
Slika 01 - Vide se dimenzije. Ploče su debljine 3mm. Pločice su sa jedne strane boje drveta "natur" a sa druge bele. Izabrao sam da bela boja bude spolja.


Slika 02 - Stavljam lepak za drvo Drvofix ili neki sličan na svaku stranicu sa "donje" i sa jedne bočne strane. Postolje je namerno malo veće kao i kod originalnih BF kućica iz estetskih i praktičnih razloga. Može da se nasloni baza sa pešadijom koja je tik uz kuću da ne bude zabune.


Slika 03, 04 - Lepljenje ide "cik-cak" kao na crtežu. Sipam dosta lepka, ne baš da curi ali bolje je malo više nego manje. 


Slika 05 - Okrenem kućicu naopako i pritisnem da se lepo zalepe stranice. Imam utisak da je lepak za drvo idealan za rad. Za nekih minut-dva počinje da se steže a to je dovoljno vremena da se sve namesti kako treba. Kada se potpuno osuši i stegne postane bezbojan a za to je potrebno nekoliko sati.





Slika 06 - Uz ivicu kuće obično ostane "viška" lepka i odmah tu sipam običnog peska i/ili flok (zeleno "lišće") po želji. Ako lepka nema dovoljno pre sipanja peska može da se doda.


 
 
Slika 07, 08 i 09 - Za sastavljanje donjeg dela kućice potrebno je oko 5 minuta. Unutra staju dve baze sa pešadijom. Već izgleda sasvim solidno.
Preostaje da se uradi krov (imam neke ideje) i da se bojom dodaju neki detalji (prozori, vrata).



Slika 010 - Dosta sam eksperimentisao sa kartonom pre nego što sam doneo neki zaključak o dimenzijama krova. Mislim da treba prvo isprobati sve sa kartonom. Ovo je krov "na četiri vode" kao kod BF kućica. Treba da izgleda kao drvena kućica u Rusiji sa slamnatim krovom. Unutrašnje dimenzije koje sam naveo mogu da se promene ako se promeni i ugao pod kojim se lepe stranice. Koristio sam ploče polistirena debljine 1,5mm. Misilim da je idealan. Kada sklopim krov, sa unutrašnje strane na spojevima lepim listiće od tankog polistirena 0,2mm radi ojačanja.



Slika 011 - Sa spoljne strane krov ojačavam sa green stuffom. Dimnjak sam napravio od drške BIC žileta. Iseče se parče po želji. Mislim da je ideja genijalna 

Slika 012 - Ovde sam eksperimentisao. Nije mi se dopalo što je krov tako ravan pa sam izlio u talasima čist lepak za drvo drvofix ili neki drugi. Nisam, se tada setio da pospem nešto. Mislim da je bolje u talasima nekoliko redova. Onda sam čačkalicom povlačio linije odozgo na dole kako se lepak sušio. Nisam dobio baš efekat kakav sam želeo ali nije ni tako loše.


 
Slika 013 - Hteo sam da napravim i kućice za Srednju i Zapadnu Evropu. Krov sam pravio "na dve vode" a ugao među stranicama sam odredio da bude 90 stepeni. Kao što rekoh dosta sam radio "odoka".

Slika 014 - Ovaj krov se lakše pravi od prethodnog, ima dva trougla i dva pravougaonika. Dimenzije se vide na slici.  Na trouglovima lepim prvo malo pravougaono parče pa još manje u vidu jezička. To će omogućiti da krov lepo legne na ostatak kuće.


Slika 015 - I ovde sam sa unutrašnje strane lepio na spojevima radi ojačanja mestimično polistiren 0,2mm a posle sam dodao i green stuff. I tu sam u talasima izlivao lepak za drvo spolja.


Slika 016 - Srusena kućica

Ovo sam uradio eksperimenta radi od otpadaka polistirena. To svako može da uradi po želji kako hoće.

Slika 017 - Sklopljene kućice

Od jedne table polistirena uspeo sam da napravim 4 krova. To je jako dobar rezultat. Krovovi su pod ruku odlične težine i lepo se uklapaju na ostatak kućice. Preostaje da se nalepe prozorčići, vrata i da se ofarba. Nažalost nisam uslikao to uslikao. Za prozore sam opet koristio otpatke polistirena, otprilike 10x12mm ili slično, debljine 1,2mm (može i tanji). Onda sam na njih kao staklo lepio parčiće kvadrata ili pravougaonika od polistirena 0,2mm. To mnogo olakšava bojenje iako su prozori ispupčeni a ne udubljeni kao u stvarnosti. Međutim, oko se lako prevari pa se to često koristi i pri pravljenju maketa da ono što treba da bude izdubljeno bude ispupčeno. Za vrata sam samo pravio "rakasto" i kvaku. To je dovoljno da istakne vrata



Slika 018 - Gotove kućice
Za bojenje sam koristio uljane boje Humbrol i akrilne Vallejo već kako sam šta imao. Pustio sam ruku da ide sama nisam se bojao da eksperimentišem. Krajnjim rezultatom sa veoma zadovoljan. 

Nema komentara:

Objavi komentar