srijeda, 15. travnja 2015.

MW turnir (1710 pts), 11.4.2015 v Tobačni





LJUBLJANA 11-04-2015

…malo je nedostajalo da me vjerojatno dobro obaviješteni plaćenici (ne znam po čijem nalogu) otruju burekom prije početka turnira.
Milan, Ivan i ja (trenutno 112 kg skoro čistog sala) smo došli dovoljno rano da si možemo priuštiti doručak i kavu.
U pekarni sam odmah uočio burek sa pizzom. Nije on bio slučajno postavljen tamo. Bio je postavljen sa ciljem da ga kupim. Uz kao slučajnu preporuku gospođe koja je tamo radila, morao sam kupiti burek. Sa smješkom (sada znam zašto) je naglasila kako je taj burek vrlo popularan u Sloveniji i kako ga mladi obožavaju. Dobro je znala da neću odoljeti toj ponudi…

Burek k'o burek. Mastan za popizdit, ali jebo burek nakon kojeg imaš čiste ruke. Kao mali, nisam se smjeo ustati od stola dok sve iz tanjura nisam pojeo. Dobar odgoj je napravio svoje… Iako mi burek na prvu nije bio nešto, pojeo sam ga  na zgražanje suputnika koji ga nisu mogli ni gledati. Bem mu malog miša, mješavina bureka i pizze je napravila veliku štetu mom organizmu. Crijeva su plakala, trbuh se bunio, noge su klecale… Uvukao sam trbuh podrignuvši u sebi, popio sam kavu i vodu shvativši kakav plan su skovali moji protivnici… Htjeli su me onesposobiti za igru… E kako su se samo zaj….. Pola litre gazirane vode i ja sam kao nov...
Možda je burek trebao ukočiti mišiće, ali salo je otporno na sve...

SLIKA 01 - burek koji me skoro udaljio sa turnira

BITKA 1
Protivnici za prvu bitku su znani još dan ranije.
Anže i 33 tenka čekaju moje pionire. Protivnik ima više tenkova nego ja pješadije. Srećom su pioniri ponijeli dovoljno opreme i mine su ukopane… Po jedan vod pionira brane svaki objektiv, FlaKovi 88mm (2 komada, svaki ima RoF 3) uz njih, dok u zasjedi čekaju 3 Paka 40 od 75mm.
Tada radim GREŠKU 1 – umjesto da topove maknem sa prve linije, ja ih ukopavam odmah iza minskih polja. Da budem iskren, nisam htio čekati dva poteza dok Anže ne dođe na objektive. Želio sam u prva dva poteza uništiti minimalno jedan vod čime bi poremetio napad.

Topovi na prvoj liniji nisu nanijeli dovoljno štete jer sam za uništenje bacao katastrofalno. U prvom potezu sam gađao veći vod T-70 tenkova i imao sam 5 hitova. AT 13 na Front 4… samo sam trebao proći FP na 3+. Od 5 kockica sam samo sa jednom prošao FP. Jedan tenk uništen, 4 Bailed out :(
Juriš Ruskih tenkova prema meni, skidanje «Gone to ground» sa malim BA-64 vozilima, gađanje na 5+ sa puuno mitraljeza u drugom potezu, pa sa puno topova i puno mitraljeza u svakom sljedećem… u jednom trenutku topovi nisu prošli save na 5+, dva hita mitraljezima i FP na 6. Anže baca dvije kockice i na obadvije je znate koji broj? Broj 6. Dva FlaKa odlaze sa terena što je presudno… Uništavam još nekoliko tenkova do kraja bitke. Brummbari i KV-1 uništavaju veći vod T-70 (Bod za mene), mali 2cm FlaKovi uništavaju dva T-70… Anže dolazi do objektiva bez problema… Igrali smo nekoliko poteza preko šestog.

Već sam napisao da su topovi postavljeni loše. Gađao sam sve što sam mogao i mora se priznati da sam bacao jako loše dok je Anže uglavnom sve pogodio. U jednom trenutku je bacao 4 kockice za nešto manje važno i dobio je 1 peticu i 3 šestice…
Pješadiju su uništili Breakthrough gunovi, topove mitraljezi sa tenkova…

Da mi ona dva velika topa nisu otišla tako rano, siguran sam da bih uništio bar još jedan vod tenkova.
Ovako, Anže ima sigurnu pobjedu sa jednim velikim i pet malih bodova.

Fotografije malo ispod:

SLIKA 02 - Anže smišlja napad, izviđa teren…

 
SLIKE 03 i 04Potez 2, vide se uništeni T-70 tenkovi (2 kom.), 11 T-34 tenka u sredini, 3 BA-64 pored njih, drugi vod T-70 na cesti…

SLIKA 05 -  
1. Veći vod T-70 prolazi kroz šumu (za sada uništena 3, bez posade 1),
2. T-34 u sredini (uništena 2),
3. SU-122 Breakthrough gun (uništen 1)…
4. T-70 dolje (na kraju bitke uništena 2),

SLIKA 06Uništen veći vod T-70, meni nedostaju 2 voda pionira, vod AT topova 7,5cm, vod AA topova od 88mm, vod AA topova od 20mm… to znači da od 8 vodova imam još samo 3… ispod pola sam i to je kraj

SLIKA 07protivnici na zasluženom odmoru… E da je sada jedan artiljerijski plotun




Onako usput razmjenjujemo kockice SLIKA 08.  Prelijepa je nova SLO kockica samo što ima jednu manu. Grb je otisnut na mjestu jedinice, a ne šestice.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Špikana pljeskavica (SLIKA 09), pivo, razgovor i već naslućujem sljedećeg protivnika.
Prva bitka je uglavnom završavala rezultatima 4:3, odnosno 3:4. Ja sam izgubio 5:2 i Zlato sa 6:1.
Sa Zlatom sam igrao da sada dvaput, dvije pobjede jer sam se dvaput branio. Tako je bilo i sada.
Imao je 3 Tigra, vod MG pješadije u polu-gusjeničarima, 2 AA vozila i vod artiljerije samo sa dvije cijevi i observerom u PzII. Pet vodova napada moju ukopanu pješadiju i dva minska polja.

BITKA 2
Postavljamo objektive, ja sam birao stranu… postavljam objektiv kod sebe, pa Zlato jedan dijagonalno od svoje deployment zone… okružujem taj «njegov» objektiv minskim poljem…

SLIKA 10Zlato raspoređuje svoje malobrojne jedinice, i još jednom jer ih je postavljao do sredine stola, a moraju biti 8'' više u njegovoj deployment zoni.
Zlato je imao 3 Tigra i nekoliko posebnih pravila za njih… komandni tigar ima dva dodatna pravila (RoF 3, i reroll promašaja), Tigar  iz prvog voda «samo» reroll promašaja, a Tigar iz drugog voda prolazi motivaciju na 2+.


Na SLICI 11 se dobro vidi raspored jedinica prije bitke...
1 - Objektiv koji sam postavio u svojoj deployment zoni, malo iza šume.
2 – Drugi objekt je postavio Zlato. Prilikom postavljanja pionira oko tog objektiva sam razvukao minska polja. Kasnije mi je Timotej objasnio kako se postavljaju minska polj.
3 – Drugi vod pješadije je raspoređen oko «mog» objektiva. Dovoljno su razmaknuti da artiljerija ne može zahvatiti dvije baze. Postavio sam ih tako da ih se ne može zaobići. Tri baze u šumu lijevo, tri u šumu u sredini, jednu bazu u srušenu kuću i ostatak između svega. To su pioniri, veterani i predstavljaju problem za svakog tenkovskog zapovjednika. Znam da ih je u partiji prije Anže sa svojih nekoliko desetaka tenkova otpuhao sa bojišta… sada ih nema tko iskopati.
4 – Topovi 7.5cm postavljeni tako da pokrivaju dosta terena. Prvi top (povući crtu ispred njega da se vidi što sve može gađati) Zlati ne dozvoljava direktan juriš najkraćim putem. Upravo je ovaj top bio meta apsolutno svakog njegovog juriša. Nema poteza u kojem nije istresao barem dvadesetak kockica na ovaj top.
Drugi top (povući crtu i staviti rimski II) pokriva prilaz drugom objektivu mada ne i sami objektiv. Ne znam zašto sam ga tako blentavo postavio. Vjerojatno iz razloga što sam se pouzdao u minsko polje.
Treći top (povući crtu, rimski III) pokriva obadva objektiva. Postavljen je odlično jer štiti SVE :).
5 – Mali AA topovi od 2cm kratkim dometom brane moj objektiv. Pokazat će se korisnom jedinicom sa svojim RoFom 4 po cijevi
6 – Iza svih jedinica su 15cm Nebeli, a nešto malo ispred njih 5cm PaK 38 (RoF 3, AT 7) koji ih brani od lakših vozila. Oni mogu bombardirati neopreznu pješadiju, mogu bombardirati dimom. E, da mi se toga sjetiti nekada u igri. Mogao sam baciti dim na zapovjednog Tigra i smanjiti mu RoF sa 3 na 1, reroll promašaja sa 3 na 1. Znači maksimalno bi imao jedan hit topom, a ne 3. Nije važno, Nebeli su lijepo pinali Zlatinu pješadiju u napadu.
7 – Prvi vod u šumi se sprema ići «At the double» prema nebranjenom objektivu. Jedan tim vodi potpuno nekorisnog Goliatha…
8 – Pored njih iza šume čekaju dva Brummbara. Tu sam napravio pogrešku jer bi bilo bolje da su oni u rezervi nego usamljeni KV-1. Nije važno…

Zlato započinje potez primicanjem svih jedinica bližem objektivu i borba u blizini tog objektiva se vodi do kraja bitke. Uništavam mu vod AA vozila (SdKfz 10/2 2cm), vod MG pješadije (7 timova) sa 4 half-tracka (SdKfz 250). On meni jedino miče jedan 7.5cm AT top. Koliko god puta je pokušao assault uvijek sam ga dočekao spreman. Nije mi uspio pinati i pješadiju i AT topove pa je svaki juriš završavao sa velikim gubicima.
Treba biti iskren i priznati da stvarno nije imao sreće sa kockicama, baš kao ja u prošloj partiji. Baciti dvadeset do trideset kockica na jednu jedinicu i ne uništiti je nije lako; i tako 2-3 poteza.
U zadnjem potezu sam uništio komandnog Tigra sa 7.5cm AT topom. Gađao sam ga na 5+, pa AT 12 na Front 10, on baca 1, ja prolazim FP na 3+. Sreća za mene.
Sa vodom pješadije sam se ukopao u blizini drugog objektiva. Brummbari su isto bili u blizini. Jednom je Tigar natjerao posadu u bijeg… samo na kratko.

Na suprotnom kraju stola mi je rezerva došla u prvom potezu. KV-1 se zaletio prema Zlatinoj artiljeriji i jedan top je uništen. Zlato ostaje samo sa jednim topom pa ima strašne penale kod bombardiranja. Na kraju sam sa tenkom bježao od Tigra i došao sam ravno pred cijev tog usamljenog topa koji me nalazi na 4+; mislim da ima AT 13 na Front 9… padam save, on automatski prolazi FP na 1+ i bar mi skida jedan bod.

Na kraju bitka završava 5:2 za mene.

Na SLICI 12 ekipa prati Zlatinu igru i na kraju pregled bojišta na SLICI 13.

 SLIKA 13

Hvala Zlati na lijepoj igri.
Na kraju bitke, potez 6. ja gledam i nešto mi nije jasno. Gdje su moji 88mm topovi (RoF 3, AT 13)? Nema ih na terenu. Zaboravio sam ih izbaciti iz Ambusha.

Zlato je u rijetkim trenutcima kada bi «dobro» bacio kockice shvatio da je ipak bacao jedinice. Već sam napisao na se grb nalazi na mjestu broja 1, a ne 6.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

BITKA 3

Za sada imam poraz i pobjedu. Putem sam rekao da su meni 1 pobjeda, 1 remi i 1 poraz dovoljni. Idem li tim smjerom?

Novi protivnik je Milan i Američka pješadija. Dan prije smo igrali sa istim listama i izgubio sam.

SLIKA 14Liste na stolu

Misija «Dust Up»… Milan bira četvrtinu za Deployment. Ja prije postavljam jedinice i dodajem +1 na bačenu kockicu. Ipak on napada što nije loše jer ne može koristiti avione i artiljeriju za bombardiranje.

Na kraju druge bitke, teoretski se pojavila mogućnost da budem pobjednik turnira (šala).
Ja sam trebao pobijediti Milana sa 6:1, a Anže i Timotej su trebali odigrati neriješeno (1:1). Sve to će se posložiti nikada pogotovo što sam ja pola partije spašavao bod protiv Milana dok je Anže jako brzo pobijedio 6:1.

Partija je bila dosta napeta. Bilo je nekoliko poziva za tumačenje pravila, obojica nismo popuštali držeći se svojih uvjerenja. Nije ta partija značila puno, samo smo htjeli odigrati najbolje što možemo.

Na SLICI 15 Milan raspoređuje svoje mnogobrojne Amere. Ima 3 voda artiljerije koju će sigurno udružiti pa mi pokriva puno toga prilikom bombardiranja, a jednom kada ih nađe Staff tim će odraditi posao pa više ne mora bacati za Range in.
Vidi se da sam raširio jedinice maksimalno.
Kako na stol ide samo pola vodova, u rezervi ostavljam 2 Brummbara, 1 KV-1, vod 7.5cm AT topova i vod malih 2cm AA topova. Da protivnik ima tenkovsku listu na stol bi išli 7.5cm AT topovi, a Nebele bih ostavio u rezervi.
Milan je u rezervi ostavio 4x M3 Lee, AT vod sa 3 57mm topa, vod HMG timova, Recon tim sa 4 džipa i vod pješadije…

Milan je započeo igru i nije uspio ukopati pješadiju, pionire, mortare…
Ja sam ih našao Nebelima na 5+, poklopio sam desetak baza, nekoliko ih je palo save na 3+ i za to su platili.

Tako se pomalo napucavamo.
U jednom potezu (mislim da je bio drugi) Milan Observera penje na brdo koje mi je u dometu pionira i veliki 8.8cm topova. Observer je uništen.
Uskoro Milanu dolaze M3 Lee tenkovi iz rezerve i on ih pomiče jako blizu objektiva. Puca sa velikim 75mm topovima, pa malim 37 mm topovima, pa sa dva mitraljeza… i ništa. U svom potezu mičem Goliatha do jednog tenka (SLIKA 16), hitam ga međutim on prolazi save. Da i nije prošao moj FP je 4+ pa mu mogu u najboljem slučaju na trenutak uplašiti posadu (Bailed out). Ne prolazim FP i Goliath odlazi. Koliko vidim bacio sam 30 bodova.

 
SLIKA 16

Milan se ipak malo povlači jer u blizini imam 5cm AT top koji štiti Nebele. Odlučuje se ući u šumu i kako to obično bude jedan tenk se zaglavio. Ostali su došli u blizinu objektiva. Malo mitraljira pješadiju; ništa strašno.

I sada dolazi najbolji trenutak partije...
Odlučujem se samo sa jednim timom pionira jurnuti na tenkove u šumi. Ulog je jako visok jer je jedan tenk zaglavljen i mogu ga uništiti (zarobiti). Prvo bacam za Tank Terror i na 4+ ga prolazim, zatim prilazim sa bazom najbližem tenku na bok čime mu onemogućujem pucanje topovima. Tenku sam tako prišao da me niti jedan drugi tenk ne može gađati. Milan je bacao 4 kockice ne 5+ i nisam siguran da li je imao hitove. Možda samo jedan pa sam prošao save. Udaram tenk na svoj skil (3+) i postižem hit. Nažalost, Milan baca dovoljno da se tenk spasi. Sada je red na njega za kontra-napad. Kako je u šumi za svako pomicanje mora bacati Bogging chech. Pri tome mu se zaglavi još jedan tenk. Pa ne prolazi motivaciju za kontra-napad i mora se povući. Prilikom povlačenja dva tenka ostavlja u šumi i moj usamljeni tim pionira i uništava (zarobi).
U istom potezu pokušavam drugim timom pionira (iz drugog voda) onesposobiti snajperistu. Pomičem se dovoljno blizu da on mora bježati. Bacam 4+ i snajperist je zarobljen (zna se kako prolaze zarobljeni snajperisti).

Milan ne može vjerovati što se dešava mada se dobro nosi sa time.

SLIKA 17Milan lista moju raspadnutu knjigu

SLIKA 18Pogled na teren u ne znam kojem potezu. Meni su došle dvije rezerve (Brummbari i 7.5cm AT topovi). U daljini se vidi borba oko objekiva i 2 M3 Lee tenka u plamenu…

SLIKA 19Već se fino zakompliciralo oko mog objektiva. Milanu su iz rezerve došli vod pješadije, AT topovi, džipovi… Došao je do objektiva i drži ga. Potez prije sam Nebelima bombardirao džipove i pješadiju u šumi; dva džipa su uništena i vjerojatno nešto pješadije… Isto tako, otišao je i moj vod pionira nakon pucanja i juriša…

SLIKA 20Milan ponovo u akciji. FlaKovi 8.8cm su uništili ostala dva tenka (M3 Lee), Milanova pješadija je ostala na jako malo baza. Tražili smo Primoževo mišljenje oko djelovanja Flame timova koji su pinani. Ja sam mislio da mogu pucati puni RoF dok je netko sa strane tvrdio da mogu pucati samo puškama… Zaključili smo da imaju RoF 1 i dvije baze Milanove pješadije idu sa stola.
On privlači 75mm howitzere pa i oni stradavaju u paljbi.
Objektiv drži još samo prva komanda. Milan ih gađa sa ne znam koliko kockica, međutim oni čvrsto ostaju gdje jesu.
Sa druge strane Brummbarima uništavam dvije baze 105mm artiljerije. Hitam ih na 4+ i to je to. Nemaju mogućnost preživljavanja dok je meni FP 1+.

Tako završava bitka.
Ostatak naših vodova radi malo ili ništa. Borbu oko objektiva su sa moje strane vodili pioniri, 8.8cm topovi i Nebeli dok je Milan napadao tenkovima, džipovima, pješadijom…

Ja uništavam 2 od 10 vodova, on 1 od 8. Bitka završava bez pobjednika, tj. 2:2.
Milan je napadao, ja sam se branio. On je bio blizu pobjede, ja nisam tako da moram biti zadovoljan ovakvim rezultatom.

Uhvaćen u trenutku proslavljanja remija. Jedna spontana fotografija slikanja samoga sebe... neki bi rekli Selfie.



Za kraj ostajem dužan tablicu sa poretkom, rezultate po bitkama i poneku fotografiju... Mislim da ću ovaj prilog zajedno sa tim fotkama i tablicama ubaciti u jedan PDF.... jednog dana...
Za koji dan je novi Gaming Day u Ljubljani, a EW Japanci čekaju bojanje... 

Tom

Nema komentara:

Objavi komentar