nedjelja, 29. ožujka 2015.

Nachtjager (I) - The Flouer o Scotland




Nachtjager  

...djelomična recenzija knjige, objektivna koliko u ovom trenutku može biti.
Kao što se može vidjeti imam originalnu knjigu. Recenziju ne radim po digitalnim listama ;)




Škoti protiv Nijemaca…
Knjiga lijepo izgleda, pojavili su se novi modeli…

Ako ću jednog dana raditi liste iz ove knjige… prva je na redu 51st Highland Division. Dragi su mi ti Škoti pa ću pokušati složiti univerzalnu listu sa puno pješaka i malo oklopa…

Ustvari, moja prva FoW lista su bili upravo Škotski veterani. Prvi modeli koje sam kupio su bili britanski pješaci…
Imam tih pješaka koji su prije par godina složeni i obojani, imam i britansku pokretnu i nepokretnu artiljeriju, hrpu LW tenkova, avione (nekada su bila 3 u boxu), komandose, hmg timove i mortare, aa topove… kockice i rezinske objektive… nema čega nema i upravo iz tog razloga neću kupovati nove modele ako to baš nije neophodno.

Igrati sa Cometima je izvodivo samo uz kupnju dva boxa istih. Jesu brzi i imaju odličan top. Meni to nije dovoljno jer komanda i dva voda koštaju 100 bodova. To je puno s obzirom na nikakav oklop. Zaboravit ću Cromwelle, Challengere za sada.




Vraćam se na svoju prvu listu i Škote. Nikada nisu sudjelovali u nekoj borbi. Evo im prilike da se dokažu.
Više nisu Reluctant/Veteran. Sada su Confident/Veteran.

Da bi ugođaj bio kompletan slušam odlične Dropkick Murphys (nisu Škoti, ali čuju se gajde). Mislio sam naručiti bocu Armageddon piva (65% alkohola) ili Snake venom piva (67,5%), ali komplicirano je. Poslat ću mail pa možda dođe koja boca ;)…
Da ne davim previše, slušam škotsku muziku, zamišljam da pijem škotsko pivo i slažem škotsku listu za FoW.

 
51st Highland Division patch

HQ (30), I (220) i II (220)
Komanda i dva voda pješadije za početak liste. Pješacima povećavam mobilnost za samo 25 dodatnih bodova po vodu. Da li je mudro utrpati 9 baza pješadije u dva vozila (LVT-4 Water Buffalo)? Pojma nemam. Vjerojatno nije, ali što ću kada bufala izgledaju odlično…
Svako vozilo ima 50 cal AA MG, Hull MG, two side mounted MG… 50 cal mogu zamijeniti sa 20 mm Polsten MG-jem, svaki side mounted MG sa 50 cam MG-jem. Vatrena moć jednog vozila je 1x Polsten MG (RoF 3, AT 5, FP 5+), 2x .50 cal MG (RoF 3, AT 4, FP 5+), 1x MG… Ukupno 3 kockice od Polstena, 2 kockice od .50 cal MG-a i 1 kockica od Hull MG-a… 6 kockica puta 2 vozila. Nije nimalo loše čak i ako se pogleda oklop bufala (1-0-0). Treba dodati pravilo Amphibious, svako vozilo prevozi maksimalno 5 baza…
Putnici su Rifle/MG timovi (7 baza uključujući komandu), 1 tim sa Piatom, i jedan Light mortar tim.

III (205)
Treći vod će biti komandosi. Za 205 bodova nema što ne mogu raditi. Koriste German Tactics specijalno pravilo, hitaju na 2+ u assaultu… tu je i Mountainers pravilo.
Nisam napisao da su F/V. Na početku igre (prije deplojmenta), 2 tima mogu zamijeniti SMG timovima, jedan sa lakim minobacačem, jedan sa piatom, jedan sa LMG timom.

Ako se odlučim za noćni napad Rifle vodovi koji imaju sekcija sa oklopnim vozilima (Ram Kangaroo ili LVT-4 Water Buffalo) mogu koristiti Spearhead move.

IV (170)
Za sada 3 voda pješaka. Red je osigurati im podršku…
U listu stavljam MG Platoon sa 4 Vickers HMG tima, Sve te timove ubacujem u HMG Carriere,  komandu u Troop Carrier. Cijena 140 plus 30 bodova…
Ukoliko se ne mičem, i u vozilima su HMG timovi, mogu sa svakim timom pucati puni RoF (6 kockica). Ukoliko pomičem vozila, RoF pada na 3. Oklop ovih zgodnih malih vozila je 0-0-0.

V i VI (ukupno 215)
Neizostavni dio ove ekipe čine pripadnici Breaching grupe. Grupa ima dva voda i jedan nezavisni tim. Jedan Sherman V (Armour 6-4-1, Standard tank, Range 32''/80cm, RoF 2, AT 10, FP 3+) i 2x Sherman Crab (sve isto kao za Sheermana V plus Mine flail) za 150pts, zatim 2x AVRE (Slow tank, ARM 8-7-2, Bunker Buster, Demolition mortar, Range 4''/10cm, RoF 1, AT 5, FP 1+) za 50pts i na kraju 1x D7 bulldozer (Very slow tank, ARM 0-0-0, Bulldozer, May assault bunkers) za 15pts.
Posebna pravila za grupu su Breaching Force (Allways attack plus nešto sa rezervama…) i Gun Tanks Forward (na početku igre, prije deplojmenta se može AVRE grupa zamijeniti sa jednim Sherman Crab tenkom).

AVRE koristi pravila Fascine and SBG Bridge  - neka pizdarija sa postavljanjem mosta preko određenih prepreka, Petard Mortar – puca kao gun timovi, gađa na Top armour, Demolishing Obstacles – micanje zapreka… Vozila koja imaju «Assault Bridge» mogu ih stavljati preko kratera, rijeka, jaraka do visine 1''/2.5cm.
Sherman Crab vozila imaju pravilo Crab Flail Tanks što je ustvari Mine Flails and Rollers koje kaže da vozila ne rade motivaciju prilikom prelaska minskih polja; moraju proći svoj skil. Ako ga uspješno prođu (bez da su uništena ili bejlana) to minsko polje se miče.
Bulldozer može popuniti kratere i protiv-tenkovske rovove. Mogu raditi prolaze kroz «Barbed wire», ulične barikade i protiv-tenkovske zapreke na isti način kao i pioniri.
Bulldozer može raditi prolaze u teškim ili jako teškim terenima (kao što je Bocage). Uspješnim skil testom radi prolaz 2''/5cm kod linearnih prepreka ili prolaz 2''/5cm sa 4''/10cm na običnom terenu koji ne zahtijeva Bogging check za prolaz.

VII (200)
Britanci bez artiljerije ne vrijede previše. Po njima artiljerije ne može biti previše. Kraljevska artiljerija sa 4x 25 pdr topa, kamionima i Sherman observerom za 200pts. Ta teška artiljerija (nemaš ih što vidit J) ima RoF 2, AT 9, FP 3+ ili kod bombardiranja AT 4, FP 5+ … mogu ispaljivati dimne granate direktnom paljbom, bombardirati dimom…

Imam 2 voda pješadije i komandose, HMG vod, artiljeriju, Breaching group… na redu su tenkovi, recce timovi

VIII (175)
Odlučio sam se Recce patrolu sa 3x Daimler I, 2x Daimler Dingo vozilima za 175pts.
Daimler I ima minimalnu zaštitu (oklop 1-0-0), ali top nije loš za tako malo vozilo (Range 24''/60cm, RoF 2, AT 7, FP 4+ ili uz opciju «Littlejohn adapter» AT 9 i FP 5+, no HE), dok su Daimler Dingo autići istog oklopa (1-0-0) ipak nešto lošijih karakteristina jer imaju samo po jedan AA MG. Bila bi prava šteta ne ubaciti bar jedan vod sa 3 Universal carriera, samo malo je bodova pa će čekati neku drugu listu.

Jebiga, 8 vodova je već na listi, potrošeno je 1260 bodova… Imam još malo vodova… taman da uguram 2 Churchill Crocodila.

IX (340)
Lista je pješadijska. U obrani bi mogla poslužiti (ako dodam 4 ili 6 AT topova). U napadu vrijedi… MALO. Sa čime mogu uništiti neprijateljsku pješadiju, AT topove?
Nužno je uvesti bar dva krokodila, dva destrojera svega što se miče na zemlji.
Jesu oni Slow tanks, međutim oklop je 13-7-1. Top 75mm nije ništa čak ni u MW periodu (RoF 2, AT 10, FP 3+, Slow travrse i smoke). Ovo čudovište se ne uzima radi oklopa, topa… stavlja se u listu radi bacača plamena. Flame gun dometa 6''/15cm ovaj tenk pretvara u odličnu jedinicu. Sa RoF-om 5, ustvari 10 jer ih imam dvojicu u listi. Sa 10 kockica koje bacam na svoj skil (3+) u prosjeku postižem 6+ hitova. Šest neprijateljskih baza manje u obrani plus pinan vod(ovi). Kada plameno-bacač ispali sve što ima, na red dolaze topovi, mitraljezi…

Ako igram sa krokodilima, ne mogu koristiti noćni napad; uvijek sam napadač.
Krokodili služe za unošenje panike u neprijateljsku obranu. Nakon toga ulete komandosi koji tuku na 2+, nakon njih «obična» pješadija. Iza svih njih obrane nema.
Što ako je protivnik Ruska pješadijske lista sa 30+ baza? Ništa, uništiti što više baza u napadu i jurišu, nadati se da protivnik neće ići u kontra-napad i to jer to. Lista sa toliko baza lako može biti Reluctant što znači da im treba 5+ na kockici na kontra-napad, prije toga Tank terror… To ne mogu ni Rusi (bar se nadam).


Gdje su u ovoj listi Kometi? Nema ih!
Hrabri Škoti ne trebaju te nove igračke. Pješaci koji napadaju brzinom hoda ili u bufalima, ispred njih plameni krokodili i «ludi» komandosi, iza teška artiljerija… i sve to uz Dropkick M…, pardon uz gajdaše iz tog vremena. To bi trebalo biti dovoljno nekome tko zna igrati ;)
Meni teško da bi pomoglo i duplo više vodova :)


I za kraj :)

The Flouer o Scotland

O Flouer o Scotland,
Whan will we see
Yer like again,
That focht an dee'd for,
Yer wee bit Hill an Glen,
An stuid agin him,
Prood Edward's Airmie,
An sent him hamewart,
Tae think again.
The Hills is bare nou,
An Autumn leafs
Lies thick an still,
Ower land that is tint nou,
That thae sae dearlie held,
That stuid agin him,
Prood Edward's Airmie,
An sent him hamewart,
Tae think again.
Thir days is past nou,
An in the past
Thay maun remain,
But we can aye rise nou,
An be the naition again,
That stuid agin him,
Prood Edward's Airmie,
An sent him hamewart,
Tae think again.

Tom


Nema komentara:

Objavi komentar