utorak, 3. svibnja 2016.

Saga prvi utisci


Slika SAGA 03

Nisam morao dugo da čekam da isprobam svoje sveže obojene Vikinge. Sa Milanom sam se dogovorio da probamo SAGA, on je već odigrao nekoliko partija. Igrali smo u 4 poena, prvu misiju za početnike. Ja sam igrao sa "običnim" Vikinzima (slika Saga05) dok je Milan igrao sa Jomsvikinzima (slika Saga02). Tako sam u dve partije naučio ponešto o obe frakcije. Evo nekih mojih utisaka.Slika SAGA 05

Slika SAGA 02


1. Kada sam već mislio da treba da naručim još jednu ploču za igranje, shvatio sam da može lepo da se iskoristi podloga za FoW. Milan mi je sugerisao da iskoristimo kamene ogradice iz FoW da oivičimo bojno polje, a na "višku" smo mogli da poređamo vojsku, knjigu pravila, tablu za naređenja i sve drugo što treba za igru.  Ušteda od desetak evra me je obradovala (slika Saga01)

Slika SAGA 01

2. Igrali smo u 4 poena i shvatio sam da to nije dovoljno za pravu igru već samo i jedino za prve korake. Konkretno,  imao sam 3 poena Wariora i 1 poen Berserkera. Milan sa svojim Jomsvikinzima ima jednu veoma opasnu naredbu "Northern Tempest" ako dobije na kockici dva "B". Ukratko, bez isukanog mača tri puta mi je ubio po 3 ratnika, ukupno 9. Da smo igrali u 6 poena morao bih da imam barem jedne Levije koje bih sklanjao i time trpeo mnogo manju štetu. Da li zbog neiskustva, dešavalo mi se nekoliko puta da mi dve kockice ostanu neiskorišćene na tabli sa naređenjima... Ili su to tačno ona dva poena koja treba ubaciti u igru... Treba dakle obojiti Vikinge još za dva poena mada mi se sad već boji nešto drugo (čitaj FoW). (Slika Saga03)


3. U prvoj misiji za početnike nisam uočio nikakvu "silu" koja vuče igrače da pomeraju figurice. Mogao sam da stojim i čekam Milana ali je isto tako on mogao da stoji i čeka mene dok ne osedimo. U ostalim misijama to izgleda nije tako ali u prvoj misiji se sve svelo samo na to da se približimo i bacamo kockice "udri" i "preživi" pa mi se učinilo da je "ne ljuti se čoveče" mentalno zahtevnije od Sage. (Slika Saga04)
Slika SAGA 04

4. Nisam primetio da postoji neka posebna taktika, igra deluje dosta plitko. Možda jedini manevar koji ima smisla jeste pokušaj da se udari protivnik sa boka.  Više svojih udara na manje tuđih ili tako nekako. Istina, mogu da se namrštim i glumim da imam nekakvu taktiku koju nemam. Pre bilo kakvog čitanja pravila treba pogledati kako igraju dva iskusnija igrača, onda pročitati pravila i probati igru. Čitanje 70ak stranica pravila je potpuno besmisleno kad se igra može prepričati na pola strane ako se jednom pogleda.

5. Ove naše frakcije imaju slične naredbe s tim što mi Jomsvikinzi deluju nezgodniji. Njihova "Jomsborg!" naredba kojom mogu da pomere nekoliko mojih jedinica u pravcu u kome žele je rešila u jednom potezu relativno ujednačenu partiju. Milan je sve moje Vikinge udaljio od svojih figurica a Warlorda približio, a zatim sa svim svojima udario po njemu, ubio ga i završio partiju. Jomsvikinzima ne sme da se daju Wrath tokeni ni za živu glavu! (Slika Saga06)

Slika SAGA 06

6. Saga je od mene dobila tek prolaznu ocenu ali će dobiti još dve šanse, ovaj put u 6 poena, tako da igramo neku drugu misiju. Kada vidim sav potencijal igre doneću svoj konačni sud.

Dule

Nema komentara:

Objavi komentar