subota, 10. rujna 2016.

M3 White Scout Car od polimerne gline
Danima gledam sa ćerkom na You Tube šta sve ljudi prave od polimerne gline. I tako rešim da se i ja okušam u tome. Izabrao sam model koji mi trenutno baš treba za Rotu Razvedki. Planiram da ove godine vodim mehanizovane liste a Rota razvedki je jedna od nekoliko lista koje želim da probam. Fale mi ovi transportni kamioni a u svim forumima kažu da su upravo oni udarna sila  Rote razvedki jer mogu da uzmu 0.50 cal koji imaju FP 5+. Na prvi pogled vozilo izgleda dosta kockasto i mislio sam da neće biti problem da se izvaja. Ali pre samog vajanja spremio sam sav potreban materijal.


slika M3001

Iz starih maketarskih dana imam ovo vozilo u razmeri 1/72. Dobri stari ESCI. Pravio ga je Dorian a ja sam obojio figurice. To je dosta korisno jer mogu da pogledam kako vozilo izgleda u tri dimenzije. Za vajanje polimerne gline neophodna je podloga od stakla. Ja sam uzeo neki ram od slike. Veliki skalpel sam koristio tako što sam izvadio sečivo (bez drške). Uzeo sam tamno zelenu FIMO Staedler glinu za karoseriju i crnu za točkove. Naravno, moglo je sve iz jedne boje i da se oboji kasnije. Ključna stvar bio je nacrt vozila kog sam skinuo sa interneta i smanjio na odgovarajuću razmeru 1/100. Nacrt sam stavio ispod stakla a glinu na staklo. Tako sam sve vreme imao predstavu o dimenzijama. Bušače sam kasnije koristio za pravljenje točkova.


slika M3002

Postavio sam glinu i počeo da sečem tako da dobijem blok odgovarajuće veličine. Glina se odlično seče. Čvrstina je savršena. Prvi rez.


slika M3003

U odrezanom bloku samo vešto oko umetnika vajara vidi budući M3 Scout...


slika M3004

Drugi i treći rez daju odgovarajući oblik zadnjem delu vozila.


slika M3005

Četvrti i peti rez daju oblik prednjem kraju vozila. Sve vreme gledam na crtež ispod stakla.


slika M3006

Šestim i sedmim rezom oblikujem "kljun" vozila.


 
slike M3007 i M3008

Pipav i pomalo naporan deo posla je da se izvuče višak polimerne gline iz zadnjeg dela vozila. Skalpelom prvo režem konturu a zatim vadim malo - pomalo gline pincetom i drugim alatom. Zidove vozila namerno ostavljam debljim jer kasnije treba da izbušim rupe za točkove. Pored toga ako bi stranice bile tanje iskrivile bi se.


slika M3009

Vozilo pomalo počinje da liči na pravo. Dobijam volju da nastavim dalje.


 
slike M3010 i M3011

Bušačem pravim otvor za zadnje točkove. Ovde sam veoma oprezan. Ne smem da bušim previše jer ću probušiti celu stranicu a opet ako premalo izbušim točak će da "viri" i neće izgledati lepo.


slika M3012

Sada malo doterivanja. Crtam linije na šasiji, otvor hladnjaka, vrata i haubu.


slika M3013

Dodajem blatobrane na prednjem delu vozila. Ovo je jedini deo koji sam dodao u vidu tankih tračica. Inače, cilj mi je bio da kompletnu šasiju uradim iz jednog komada. Blatobrane sam dodao naknadno s tim što sam sa donje strane dodao male parčiće da bi se blatobrani učvrstili.


slika M3014

Dodajem i dva sedišta. Zadnji deo ostavljam praznim. Možda ću tu zalepiti figurice razvedčika, ne znam.


slika M3015

Pošto imam inspiraciju pravim još dva vozila. Za prvo vozilo treba mi jedan sat a za druga dva po 45 minuta. Želeo sam da napravim i jednu verziju sa tendom ali nisam baš zadovoljan kako je ispalo. Ovo vozilo napravio sam kao treće, od ostataka polimerne gline koji su preostali od prva dva vozila. Ovi ostaci kada se izgnječe daju glinu koja je mekša pa nije dobra za oblikovanje. Imao sam problem i sa rezanjem i sa bušenjem.  Pretpostavljam da modelari za velike firme rade od nečeg još tvrđeg nego što je ova polimerna glina.


slika M3016

Koleginica Danijela mi je rekla da modele obavezno stavim na papir za pečenje inače će se zapaliti. Ne stavljam na dno rerne nego otprilike na sredinu. E sad, Danijela mi je rekla da podesim temperaturu od 110 celzijusa i da je dovoljno desetak minuta da se figurice ispeku (na omotu piše 30 minuta). Meni su vozila bila mekana i posle sat vremena na  110 stepeni. Više puta sam proveravao da li je sve u redu sa modelima. Na kraju sam isključio rernu i ostavio modele u rerni celu noć. Ujutru su bili taman kako treba. Možda moja rerna ne peče dobro, možda pokazivač temperature nije dobar,  ne znam. Savetujem ipak oprez kod pečenja da se višečasovni rad ne završi fijaskom.


slika M3017

Sutradan ujuutru gledam šasiju i uživam. Veoma sam zadovoljan. Deca mi obasipaju pohvalama.


 
 
slike M3018, M3019 i M3020

Ostaje da se urade točkovi. Tu sam malo eksperimentisao i lutao. Pokušao sam da ih pravim u dve boje i nije baš uspelo. Probao sam i dve dimenzije. Kao što sam već napisao, umešena glina je veoma mekana i deformiše se.  Na kraju sam izabrao dimenziju i u centar pritisnuo krstastim šravcigerom i to je bilo sve. Točkove sam ispekao isto kao i vozilo. Sutradan sam točkove zalepio sa malo super lepka i green stuff-a.


 
 
slike M3021 M3022 i M3023

Krajnjim rezultatom sam veoma zadovoljan. Ukupno sam napravio pet vozila i utrošio oko 5 sati za njih i 2 evra. Zadovoljstvo prilikom vajanja bilo je ogromno. Nisam još odlučio da li da ih obojim kao prave modele da budu što realističniji ili da ih ostavim da izgledaju ovako bajkovito "natur".
Teoretski, mogao bih najbolje izvajanom modelu da dodam detalje (kanistere, rezerve točkove, ašove) da mu sredim unutrašnjost, dodam napred kotur za vuču i možda zalepim originalne točkove sa nekog drugog vozila. Mogao bih da napravim jedan odličan model koji bi se kasnije kopirao livenjem. To ću možda uraditi nekad a sada ću neko vreme da uživam u svojim ručno napravljenim modelima.

Dule

Nema komentara:

Objavi komentar