ponedjeljak, 26. prosinca 2016.

Recenzija Warlord Games Woodland Indians



Prije godinu dana engleska firma Warlord Games, koja je poznata po Bolt Action-u i Beyond The Gates of Antares,  ostvarila je povijesno partnerstvo sa Wargames Factory, američkom firmom poznatom po jeftinim plastičnim modelima kineske proizvodnje raznolike tematike, a koja je imala dosta turbulentnu povijest, gdje su se vlasnici izmjenjivali, a rokovi debelo kasnili. No nekih godinu dana prije Warlordove akvizicije, WF je započeo American War Of Independance liniju figura  sa kojima su digli ljestvicu kvalitete plastičnih historical modela, a Woodland Indians su bili jedan od najiščekivanijih setova.
     
Kutija modela


Prvi zapisi o Woodland Indians potiču iz 1540. godine i općeniti je naziv za sve američke urođenike koji su živjeli na sjeveroistoku Sjeverne Amerike i Kanade, na  prostoru bogatom šumama i rijekama. Glavni jezik se zove Algonquian, a najpoznatija plemena su Miami, Lenape, Iroquois, Massachusett,  Powhatan, Abenaki, Shawnee and Pequot, Fox, Sauk, Wampanoag, Delaware, Huron (Wyandot), Mohawk, Mohican and Menominee. Glavne nastambe su im bili wigwami, odnosno birchbark houses (kuće od brezine kore) i longhouses. Sa stajališta historical wargamesa najzanimljiviji su Iroquois Confederacy, koji su bili jedan od odlučujućih faktora u sukobima 17. i 18. stoljeća u Sjevernoj Americi. U 17. stoljeću je serija ratova uglavnom bila između neprijateljski nastrojenih plemena, a koje su oružjem snabdijevali europljani, ponajviše Francuzi, Englezi i Nizozemci, iskorištavajući povijesni animozitet između različith plemena. Ratovi su se uglavnom vodili zbog teritorija i prirodnih resursa, ponajprije dabrovog krzna, pa se ta serija sukoba zove Beaver Wars, a posljedni sukob se zove King Phillip`s War ili First Indian War, koji je bio sukob Indijanaca i Engleza . U 18. stoljeću sukobi su ponovno eskalirali kada su Francuzi i Englezi zaratili u Europi, a u Sj. Americi Francuzima su saveznici bila plemena iz Wabanaki Confederacy, dok su na engleskoj strani bili Iroquois Confederacy, što je na kraju rezultiralo sa tri rata kroz 18. stoljeće.
Kada je počeo American War Of Independance, mnoga plemena su se podijelila  između pobunjenika i Engleza, koji su opet imali Iroquois Confederacy na svojoj strani.

Sadržaj kutije

Warlord Games Woodland Indians box sadrži 24 plastičnih 28 mm modela na 3 sprua i letak za 16 funti, a na raznoraznim retail stranicama se može naći i jeftinije. Letak ne sadržava previše informacija o Indijancima, samo pokazuje primjer složenih i obojanih figura i layout sprua. Svaki sprue sadržava 8 ratnika, 2 u klečećem položaju i 6 u stajaćem položaju i selekciju oružja koje su koristili: noževi, tomahawk, toljage, lukove i fintlock puške, te rapier koji predstavlja oružje zarobljeno od nekog nesretnog doseljenika. Spruovi još sadrže torbice, ekstra ruke, korice sa noževima, rogove za barut i razne dodatke za kosu. Iako piše na letku da se ruke mogu koristiti sa svim tijelima, to ipak nije istina jer neke ruke ne odgovaraju na neka tijela, pa treba biti oprezan kod slaganja da ne ispadne da ratnik nema rame ili mu je jedna ruka duža od druge. Npr. klečećim modelima najbolje pašu ruke za pucanje ili punjenje pušaka, dok za ostale treba malo podešavanja i konvertiranja.  Baze za modele dolaze na spruevima, kockaste 2x2 cm. Detalji su jako dobri na figurama, pogotovo jer su modeli polugoli, pa se jako lijepo vide mišići na torzima i rukama, a mould linija ima jako malo. Anatomija je jako dobra, ali samo dok se pazi na koji model ide koja ruka, inače mogu ispasti nezgrapno ili čudno.  U usporedbi s drugim proizvođačima modeli su malo viši i tanji jer su u true scaleu. Figure se odlično bojaju, nisu previše zahtjevne iako imaju dosta detalja. Iako sam općenito i više nego zadovoljan, ipak postoje neke stvari za koje bih volio da su drugačije riješene. Recimo volio bih da su ruke odrezane pod drugim kutem, pa bi onda mogle se sve sa lakoćom stavljati, dok ovako treba jako paziti da ruka anatomski odgovara tijelu. Isto tako bih volio da su na rezovima gdje idu ruke stavili narukvice ili trakice da se pokrije kada se ruke zalijepe jer neki spojevi ne sjedaju najbolje pa ostane linija koja se poslije vidi kad se boja. Što se tiče dijelova, nemam prigovora, osim što su mogli dodati tobolce i napraviti da klečeći modeli pucaju iz lukova, a ne da se mora puno konvertirati da se dobije taj efekt. Osobno bih također više volio da su torbice i kosa stavljene na modele umjesto da se lijepe posebno, ali što je tu je.


Detalji sa sprua

Iako su modeli predviđeni za Black Powder, odnosno za American War Of Independance,  mogu se koristit i za ranije sukobe, čak i za Beaver Wars i sukobe s doseljenicima. Europski doseljenici su koristili pike and shotte taktike i bili su naoružani s matchlock puškama iako su fintlock puške bile korisnije za divljinu Sj. Amerike, a koje su Indijanci jako cijenili i stalno tražili u trgovini krznom, tako da puške odgovaraju tom periodu. Mogu se koristiti i za predkolumbovska plemena, za npr. Skrealinge. Ja sam ih na taj način iskoristio za Skrealing Warband za SAGU, samo im nisam stavljao puške i sva metalna oružja sam obojao u kamen jer predkolumbovski Indijanci nisu koristili metal.



Usporedba veličine (s lijeva na desno): Warlord Games Pike&Shotte Musketeer, Mantic Dwarf, Gripping Beast Viking, Wargames Factory Woodland Indian, Games Workshop Bretonnia Man At Arms, Foundry Valkyra, Warlord Games Storming Party, Gripping Beast Dark Age Warrior, Avatars Of War Dwarf Berserker.

Sve u svemu, jako dobri i jeftini modeli koji se mogu koristiti za bilo koji wargame koji obuhvaća oružane sukobe u Sjevernoj Americi u 17. i 18. stoljeću.


Obojani Woodland Indians warband


ThaneBobo

Nema komentara:

Objavi komentar