utorak, 24. siječnja 2017.

Brdo od stirodura 
 Slika 01 – Brdo spremno za igru


Slika 02 – Za izradu ovog brda koristio sam čak 6 ploča. Inače za izradu brda koristim dvije ili tri ploče. Ovdje mislim na manje komade koje slažem jedan na drugi.

Slika 03 – Ploče lijepim (spajam) bijelim ljepilom koje je vidi na slici 04. Ljepilo razmazujem običnim kistom. Važno je ljepilo pokrije cijelu plohu radi što čvršćeg spoja (Slika 05).

 Slika 04
Slika 05

Kada kupim ploču stirodura i bacim se u trošak od 20 kuna sljedeća dva, tri sata u skučenom stanu vlada totalni nered. Prvo ploču podijelim na približno tri jednaka dijela. Nakon toga svako uzima svoj dio i reže, pili, buši… i tako dok količina smeća na podu ne bude veća od umjetničkih djela na stolu :).
U trenutku inspiracije, nacrtao sam svoj lik ljepilom (Slika 06).
Moji dečki uživaju raditi sa stirodurom. Do sada smo radili kuće i brda, tenkove i avione, brodove… razne travnate površine ili piste za autiće…

Slika 06


Slika 07 – Na ploče sam pisao brojeve što se pokazalo kao dobra ideja. Čovjek lako za nešto zapne i sve se prosipa po podu. Upravo to mi se dogodilo uslijed pokušaja čišćenja stola jednom rukom dok sam drugom pridržavao komade stirodura od kojih će nastati prekrasna planina ;). Koordinacija pokreta mi je totalna nepoznanica u zadnje vrijeme. Da li je to radi godina ili povećanja obujma… tko zna.Slika 08 – Nakon jednodnevnog sušenja na red je došlo oblikovanje brda. Brdo režem kuhinjskim nožem za kruh jer nož ima male zupce koji dobro odvajaju viška komade. Nožem radim udubine, manjim maketarskim nožićem bušim i oblikujem rupe…

Sljedeći korak je nanošenje sloja koji će dodatno sve to učvrstiti u jednu cjelinu, ali prije svega taj sloj će dati brdu konačni izgledi i formu. Kako sam koji dan prije u kinu pogledao Hacksaw Ridge, brdo je poprimilo izduženi oblik, sa dvije strane je skoro okomito… Ostavio sam malo mjesta za misije (FoW, BA) gdje će se određene jedinice moći pentrati po tim liticama…
Kada sam već spomenuo film… ima zanimljivih, tipično američkih scena pa tko voli…

Slika 09 – Smjesu radim od praha (mase) za gletanje zidova, bijelog ljepila i vode. U posudu dodam nešto praha i u njega vodu. Sve dobro izmiješam prstima jer kist ne može usitniti grudice koje se stvaraju. Nakon što sam zadovoljan količinom smjese u nju ide bijelo ljepilo.
Smjesa ne smije biti jako rijetka, niti pretvrda. Mora biti kao glina; poslušna za rad i sposobna da se primi i zalijepi za stirodur.
Nema tu puno filozofije… kist se umoči u smjesu koja se onda nanosi po stiroduru. Važno je što bolje sve pokriti.

Slika 10 – Brdo je «rođeno»!!! Sada ga treba ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi. Ustvari idealno bi bilo da se suši na umjerenoj temperaturi jer ja sada u stanu 22+ stupnjeva i vjerojatno će se brzo osušiti, ali će negdje doći do pucanja mase uslijed prebrzog sušenja.

Slika 11 – Sjetio sam se da sam negdje u stanu vidio malu kanticu punu morskog kamenja. Svake godine bar pola vremena na plaži, klinci i ja skupljamo kamenje i manje stijene. To je situacija kada izađemo iz mora i onda moramo čekati da nam se kupaće gaće osuše prije nego odemo na novo kupanje. Tada prebiremo po plićaku i «krademo» svaki zanimljivi kamen… da ne zamaram, našao sam kamenje i jedan omanji sam utisnuo u «stijenu». Izgledalo je… zanimljivo

Slika 12 – Dodan je još koji šupljikavi kamenčić. Možda tridesetak. Idealni su za ovo brdo (stijenu). Dodatno dam ih učvrstio novim slojem smjese. Brdo odlažem dovoljno visoko da ga nitko osim mene ne može skinuti, dovoljno visoko čak i za mačke…


Slika 13 – Smjesa se fino stvrdnula, kamenje je zalijepljeno. Pokušavam jedan otrgnuti, međutim on uporno ostaje pričvršćen. Smjesa je dobila malo tamniju boju.

Slika 14 – Cijelo brdo prebojavam crnom bojom. Ima dosta posla radi bezbrojnih rupica u morskom kamenju. Bojao sam sigurno više od pola sata.

Slika 15 – Uhvaćen u poslu :).
Slika je malo mutna radi prostim okom neuhvatljive brzine mojih pokreta. Sada možete vidjeti veličinu brda.
Na stolu se može vidjeti šalica za kavu za crno-bijelim poljima i pored nje crvenkasta čaša sa vodom za pranje kista. Zadnji gutljaj kave nisam popio… Da li je teško zaključiti što se dogodilo? Umočio sam kist u kavu :(.

Slika 16 – Brdo sam nakon tridesetak minuta prebojao u tamno smeđu, šupljikave stijene u tamno sivu. Kako sam brdo posvjetljivao smeđom, tako sam i stijene sve više bojao svjetlijim tonovima sive boje.
Nakon što sam bio zadovoljan bojom te kratkotrajnim sušenjem, brdo sam oprao jako rijetkom crnom bojom. Bar sam dva ili tri puta stavljao crni wash.
Drugi dan sam radio dry brush i high light. Brdo je dobilo lijepu nijansu smeđe-crvene boje, dok su stijene i strme ivice brda postale svijetlo sive, skoro bijele. To se vidi na sljedećoj slici jer mi fotić nije bio pri ruci.


 Slika 16b - Dry brush
 Slika 16c - high light
 Slika 16d - wash crnom
Slika 16e - lijepljenje trave


Slika 17 – Brdo nije izgledalo loše. Nisam ga tako mislio napraviti. Nisam uopće radio planove kako će izgledati…
Probao sam nalijepiti malo Nochove trave. Svidjelo mi se pa je vjerojatno na kraju stavio i previše. Sada mi se čini da je ima taman.

 
 
 
 
 
Slike 18-23 – Nekoliko detalja u krupnom planu. Šupljikave stijene su idealne da u njih ide trava :)

 
 
Slike 24-26 – Još malo detalja…

Slika 27 – Pogled na završeno brdo…


Slika 28 – Anti-aircraft 3,7 cm FlaKovi na brdu; ukopani i konsilani.

Slika 29 – Isto brdo brane i Bolt Action Japanci


 
Slike 30-31 – Još dvije slike 15 i 28mm modela na brdu. Slikano je mobitelom…

Zaključak:
Brdo je malo veće nego što sam planirao da će biti. Nisam ga radio po određenim nacrtima i nažalost nisam razmišljao gdje ću ga smjestiti kada bude završeno. U igri će sigurno zauzeti dosta mjesta na stolu.
Brdo je izduženog oblika. Nije kao ostalih desetak brda koja sam do sada napravio.

Za kraj nekoliko slika prijašnjih brda jer je postupak izrade identičan.


 
 
Slike 32-34 – Brda koja sam radio za prošlogodišnji FoW turnir u Vršcu.

Slika 35 – Ovo brdo je radio moj stariji desetogodišnji klinac. Ja sam ga na kraju samo obojao.


 
Slike 36 i 37 – Brdo za pustinju. Vjerojatno je bojano u dvadesetak nijansi smeđe i žute, dry brushano puno puta, hih glightano još više… Na kraju sam vjerojatno sa svime pretjerao

Slika 38 - Brda u igri

Tom

Nema komentara:

Objavi komentar