utorak, 12. rujna 2017.

FoW u Ljubljani, zagrijavanje za Vršac :)



Ljubljana, 2017-09-09

Bitka 1 protiv Jana, misija Dust Up
Malo se zezamo oko postavljanja stola jer su v4 misije drugačije. Kako Jan baca više na kockici on bira stranu. To mi sasvim odgovara jer ovako igru ne započinjem pogreškom, a nije ni malo upitno da bih odabrao lošiju stranu. Kada ja biram stranu onda uzmem onu gdje ima više mjesta za deplojment 110+ kg mene :).

Slika 1 – Kao što napisah igra se Dust up. Vidi se lijepo posložen stol za igru. Ima dosta mjesta za skrivanje. MDF građevine izgledaju puno bolje od BF kuća. Iz prve ruke imam informaciju da su svaku tu MDF zgradu slagali oko 2 sata.
Liste sam napravio dan ranije i to na 1650 bodova. Igra se u 1600 pts.
Jan mi je predložio da sastavim dvije formacije; pješadijsku i tenkovsku. Pješadija je za pomoć uzela dva anti-tenk topa i dvije cijevi male artiljerije. Tenkovska lista ima 8 Ha-Go tenkova (2+3+3). Ukupno 1600 pts.

Slika 2 – Misija kaže da na stol ide 60% jedinica. Nema druge nego sjesti i računati. Ja sam koristio kalkulator dok se Jan toga nije sjetio ;).
Na stol ide pješadija i njen support. Iako je to dosta nepopularno, ja podnožja baza bojam u različite boje. Nema gorega nego kada sam igrač ne zna što pripada kojem vodu.

Slika 3 – Objektive smo postavili, jedinice ukopali…
Što je i logično svaki objektiv sam branio sa vodom pješadije. Onaj bliži Janovim rezervama (kada dođu) dobio je i dva AT topa (AT 6, ROF 3, FP 4+). Objektiv lijevo je branila mala 70mm artiljerija (AT 3, ROF 2…).
Jan postavlja artiljeriju, ispred njih pješadiju, lijevo u šumu mortare (nisam znao da sada mogu pucati iz šume što je malo čudno i dosta nelogišno, al' ajde). Tenkovi T-26, komada 5 čekaju oko sredine stola. To je naravno najbolja pozicija za jurnuti na bilo koju stranu… Dovoljno su blizu ceste, skriveni žitnim poljima da mogu lijevo i desno. Istovremeno čuvaju ranjive mortare i observera dok ne nađe savršenu poziciju za izviđanje.

Slika 4 – Male topiće (laku artiljeriju) sam postavio da čuvaju lijevo krilo. Ukopani su po svim pravilima, municija je skladištena dovoljno blizu, posada sve sami veterani… jedino što su po v4 ostali bez komande. Njihov AT teško kome može nauditi. Već u prvom potezu su imali prilike dokazati se, ali general je zaboravio da se po v4 pravilima koriste slabije granate u bombardmentu. Ciljan je teren između kuće i žitnih polja, tek da se izbjegnu penali od +1 na Range in ako se što od toga zahvati. Puno pogodaka, ništa štete. Bilo bi bolje da sam pucao direktno. T-26 su do mene došli koristeći Dash movement, još jednu novost po v4.
Dan prije ove igre taman kada sam sve modele pospremio, kada sam spakirao tokene i objektive, template i knjige… nigdje nisam našao kockice. Spizdih pola sata na traženje… Svaka vojska mora imati svoje kockice i gotovo. Ovo su obične kockice, minimalno zaobljenih rubova, povoljne cijene, u boji bijeloj i crnoj, veličine 12mm bar mislim. Uz njih idu još manje kockice bijele boje kojima sam točke bojao u crveno… i da sada te kockice ostavim doma? Kako da ne!

Dobro sam bacao, samo… AT je premali za bilo što…

Vjerujem da je teško čitati battle report gledajući vrhunske fotografije sa bojišta.
Nađite nekoga tko će vam čitati, a vi uživajte zavaljeni u naslonjač ispijajući jeftino pivo… krećemo…

Taman kada je posada oba topa shvatila da su zabunom dobili samo visoko-eksplozivne granate, a ne i protiv-tenkovske, neprijateljski tenkovi pregaziše zadnji red pšenice. Savršeno kamuflirani, T-26 izbiše na suhu travu nedaleko već oštećene zgrade. Ostati u rovovima ili se hrabro suprotstaviti nije bilo nimalo upitno. Granate se zaparale zrak, u dodiru sa tenkovima frcale su iskre. Nažalost bez ikakvog učinka…
Zadnja granata je ispaljena. Tenkovi se kotrljaju prema prednjim rovovima. Nitko ne bježi već se pjeva marš, na puške se stavljaju bajunete i sprema se za posljednji juriš…
Nitko nije preživio da ispriča što se točno dogodilo…

Kasnije se pričalo da Finci nisu išli u juriš… stali ispred rovova i mitraljeskom vatrom dočekali carske topnike u jurišu…
Nisu pomogle ni ručno obojane kockice…

Finski tenkovi hladnokrvno napuštaju bojište i zauzimaju poziciju u žitnim poljima…
U međuvremenu im dolaze prva pojačanja… Glavni zapovjednik je prvi primijetio malu jedinicu BT tenkova (Bystrokhodny tank) na desnom krilu.

Dvije posade protiv-tenkovskih topova dobivaju stroge upute da ne otvaraju prerano vatru. Cilj je pustiti protivnika što bliže… Pješadija oblači čisti donji veš, jedu se posljednji obroci kuglica od riže, toči se Sake i nazdravlja se Caru.

U tom trenutku stižu prvi plotuni teške finske artiljerije. Malo kasnije padaju minobacačke granate… Pokoji rov zatrpavaju granate, pješadija gine… kao da Finci imaju observera u neposrednoj blizini jer su uspješni hitovi sve češći. Netko od gore se gadno našalio. Ovakvu paljbu veterani još nisu doživjeli… više nije dovoljno preživjeti jedan hit… Ili su Finci napravili granate sa duplom eksplozijom ili… (bem ti v4)

Duž cijele bojišnice čuju se eksplozije. Oko AT topova je najgušća paljba…
BT tenkovi prilaze, dolazi i Finska pješadija, posebne jedinice… u daljini se nazire premještanje neprijateljskih minobacača…

Visoka komanda šalje nekoliko malih jedinica Ha-Go tenkova koji nažalost napadaju kako dolaze. Umjesto da sve svi grupiraju i zajedno napadnu oni hrabro izlaze iz zaklona i tuku Te dvadeset šestice. Iako se radi o obučenim posadama teško pogađaju skrivene finske tenkove i prva jedinica brzo gubi bitku. Stiže još nekoliko istih tenkova, ali nemaju nikakvu naredbu nego direktno napadaju (i dalje) skrivene finske tenkove. Jedan uništavaju uz visoku cijenu kompletno uništene jedinice. Puno granata se odbilo od tenkova, u nekoliko navrata je posada izlazila van tenka da pogleda oštećenja…
Taman je došla komanda te tenkovske jedinice, međutim mogu samo gledati kako svi tenkovi gore pa se i oni povlače…

Slika 5 – Ako zanemarimo proučavanje pravila Jana i Primoža, vidjet će se čak 4 kockice ispred zadnjeg tenka drugog voda… Toliko je pogodaka primio u zadnjoj razmjeni vatre. Svi su bili… smrtonosni za tanki oklop.

Slika 6 – Iznerviran nenadanim gubitkom kompletnog oklopa, pripovjedač gubi volju za pisanjem… tako da će slučajni čitatelj bolje na slici vidjeti što se dogodilo.
Lijeva strana i bilo kakva šansa napredovanjem prema neprijatelju propada. Desno tek predstoji bitka…
Samouvjereni Finci šalju BT tenkove lagano naprijed. Znaju da su negdje ukopani AT topovi… Radi boljeg pregleda situacije ne bojištu i bržeg reagiranja u kriznim trenucima,
BT-5 tenkovi su obojani u zeleno, a BT-7 u žuto. Finska pješadija nastupa paralelno sa tenkovima.
Topnici otvaraju vatru na slabije BeTejce. Jedan gori… jedan top je uništen direktnim pogotkom… Drugi top dobiva naredbu da se povuče i pregrupira… zapovjednik odbija naredbu i dalje se bori… uništava još tri tenka dok se zadnji tenk povlači prema svojoj komandi…
Finska pješadija se grupira ispred ukopanih jedinica Japanskog Carstva.
Obrana prorijeđena bombardiranjem, svjesna da je došao kraj, ustaje i spremno dočekuje elitne vojnike hladnih sjevernih zemalja.
Juriši se izmjenjuju, nitko ne odustaje…
Japanska pješadija predvođena časnicima odbija svaki napad. Ne povlače se nego ginu smrću dostojne heroja samih. Nažalost, i hrabra posada protiv-tenkovskog topa podliježe u borbi. Jedinica veterana pada na samo oko 15% od početne brojnosti. Mačevi i bajunete su crveni od Finaca u jurišu… Veterani obje strane padaju… Valkire najhrabrije od njih odvode u Valhalu. Napokon je uništena prva jedinica hrabrih Finaca. U jednom kontra-napadu gine i finski observer. Finska artiljerija više ne puca jer se ne zna tko je gdje… linija obrane je probijena… Japanci su u rovovima Finaca i obrnuto…

Iz pozadine dolazi nova jedinica finske pješadije i japanska obrana se slama. Prvi vod gine do zadnjeg vojnika, časnik pada posljednji. On je bio zapovjednik cijele vojske. Finci se utvrđuju…
Dio drugog voda Japanaca napada, ali i oni ginu… Finci su ostvarili zadane ciljeve svoje komande…

Slika 7 – Jan pomiče finsku pješadiju naprijed. To je trenutak prije zadnjeg juriša…

Igra je završena.
Jan je pobijedio 8:1, bar mislim da je tako bilo. Ja sam njemu uništio dva voda; BT tenkove i pješadiju. Jan je meni uništio jedan vod pješadije, malu artiljeriju i at topove iz prve formacije i kompletnu drugu formaciju u kojoj je bilo 8 Ha-Go tenkova ukupno (komanda i dva voda po tri tenka).
----------------------------------

Bitka 2 protiv Zlate, misija prva…

Zlato je Anžeov otac, čovjek u godinama koji strašno podsjeća na Maradonu. Vjerojatno je to zbog niskog stasa…
Pravi je užitak igrati protiv njega. Nema situacija koje se ne mogu riješiti… Uz to, odlično se razumijemo jer je on vojsku služio u JNA pa mu hrvatski nije stran.

Odlučio sam voditi tenkovsku listu sa jednim vodom pješadije. U komandi 2x Ha-Go i 1x TK, Dva voda po 3 Ha-Go. Zatim 8 Chi-Ro slow tenkova raspoređenih u tri voda. U podršku idu vod od dva AT topa i veliki vod pješadije.
Zlato vodi Njemačku pješadiju, tri Panharda, dva topa 88 mm sa dodatnom posadom, četiri topa od 155 mm (bar mislim), jedan T-34 i to je to…

Slika 9 - Teren je ravan sa nešto šume, brdom, nekoliko kuća…
Zlatina kockica je bolje pala tako da on bira stranu stola. Već je sve modele postavio na tu stranu.

Naizmjenično postavljamo vodove. Radim veliku pogrešku i na svoj desni objektiv stavljam pješadiju i at topove. U blizini Ha-Go tenkove. Sada drugi objektiv nikako ne mogu obraniti ako prema njemu krene T-34 (front arm 6, side arm 5). Ipak oko objektiva raspoređujem čak 8 Chi-Ro tenkova…
Protivnik je svaki svoj objektiv pokrio sa vodom pješadije. Osamdeset osmice stavlja oko sredine stola mada bliže lijevom objektivu, T-34 stavlja lijevo, Panharde oko sredine… tešku artiljeriju lijevo.
Nemam što razmišljati. Desna strana je puno slabije branjena i tamo ću napadati i radi toga tu idu brži Ha-Go tenkovi.

Ja krećem prvi. Nisam želio komplicirati noćnim napadom mada bi mi to olakšalo bitku.
Jurim na desni objektiv sa šest tenkova i pucam mitraljezima na ukopanu pješadiju bez da išta uništavam. Sa još tri tenka idem u sredinu i gdje uništavam prvom Panharda. Lijevo ni ne mičem jer je u blizini T-34.
Vod pješadije dijelim. Komanda i 4 tima najbrže što mogu idu prema lijevom objektivu. Prije nego dođe T-34.

Onda igra Zlato pa ja, i opet Zlato pa ja… i tako dok ne odlučim da sporim tenkovima napasti njegov objektiv (lijeva strana). Jednostavno sam morao odvući T-34 jer na desnoj strani u tri poteza napucavanja nisam ubio niti jednu bazu pješadije.

Slika 10 - Chi-Ro tenkove nastojim skriti, međutim to nije lako… ponajviše zahvaljujući Blitz pravilu. Nešto gubim od usamljenog T-34, nešto od artiljerije koja me gađa direktnom vatrom. Od osam tenkova ostajem na samo četiri. Prolazim sve motivacije i napokon uništavam vod teških topova. T-34 je preblizu da bi se više okrenuo na drugi objektiv.

U nekom potezu uništavam drugog Panharda, tek pred kraj bitke treći bježi sa stola nakon pada motivacije.
Na desnoj strani krećem u assault sa tri tenka. Još šest ih čeka svoj trenutak. Primam neke hitovi… svi tenkovi preživljavaju i udaraju dvije baze koje ginu. Zlato ne radi motivaciju nego se povlači. Moja konsolidacija i on sa jednom bazom jedva drži objektiv… radi se doslovno o jednom milimetru.

Zlatin zadnji potez ne donosi ništa dobro za njega. Sa 88 mm topovima baca 6 kockica na 6 i ništa ne pogađa. Da je napravio dva hita, a gađao je moje tenkove na objektivima, mogao mi je taj vod pobjeći i partija bi nastavila…  Ovako mi nakon tih promašaja pruža ruku i čestita na pobjedi. Već je bilo kasno, žurili smo za Zagreb…

Partija nije bila ovako jednostavna kako se može zaključiti. Nisam slikao mobitelom pa mi je sada teško sjetiti se svih detalja…
Zlato je katastrofalno bacao kockice. Našao me samo jednom sa artiljerijom i ništa.
Imao je jedan hit na 6 sa usamljenim AT timom (at rifle), pa sam bacio dovoljno za mogući Bailed out na što je on opet bacio šesticu. Drugi potez se posada vratila u tenk.
Tenk T-34 je bio odličan. Samo ga je trebao odvesti na moj lijevi objektiv i možda bi bila gotova partija kada bi uništio svih osam Chi-Ro tenkova…

Sa druge strane, previše sam se bojao Flakova od 88 mm. U juriš sam morao ići dosta ranije. U svakom slučaju… moja pobjeda rezultatom 8:1.

Voditi japanske tenkove nije lako. Sa oklopom od 1 osjetljivi su strašno. Najgora stvar je što ih ima samo 3 po vodu dok u komandu mogu ugurati četiri vozila…
Kada naletim na neke teške tenkove samo ću gledati kako se moji mališani gore… Jedina šansa je kretati se konsilanim terenom i nastojati biti van 16“ od protivnika…

Zato je pješadija odlična. Nikuhaku timovi su strašno jaki protiv oklopa, sword timovi udaraju na 2+ u jurišu… Imam 13 baza po pješadiji i to je stvarno velik vod… Zbog Regimental Standard tima sve motivacije prolazim automatski, ako naravno igram sa pješadijskom listom i dokupim ga za +75 pts.

Slika 11 - Za sami kraj jedna fotografija mog protivnika :)



Tom

Nema komentara:

Objavi komentar