utorak, 10. siječnja 2017.

Su-25 u razmeri 1/144 napravljen od polimerne gline

Su-25 in scale 1/144 made of Polymer Clay



Rešio sam da napravim vojsku za Tim Druzja (iliti Team Yankee) gde je jedna od bitnih stavki avijacija. I kod Rusa i kod Istočnih Nemaca koristi se Su-25 tako da se svakako isplati imati ga u listi, posebno ako se zna da tenkovi praktično nemaju sejv od napada ovog aviona. Jedini problem je što ih treba imati dosta, a BF modeli su, iako verovatno odlični, dosta skupi. Jeftinija varijanta je Su 25 od Academy ali on se teško nalazi. I tako reših da napravim SU-25 od blata. Od blata 21 veka - polimerne gline.

 
SU25000
Posao nije bio tako težak jer sam uspeo da nabavim jednu maketu od Academija koja će mi sve vreme služiti kao uzor.

 
SU25001
Osnovna stvar je "videti" to što treba da se napravi u komadu gline. Posao mi je bio dodatno olakšan jer na glini originalno postoje "rebarca". Od jednog komada gline mogu da se naprave dva trupa aviona. To je prva prednost ovog postupka jer cena jednog gotovog aviona izađe oko 1 evro što zaista nije mnogo.

 
SU25002
Sečem oblik velikim skalpelom. Od alata drugo nešto nisam ni koristio.

 
 
SU25003 i SU25004
Pošto blok gline nije dovoljno dugačak nastavljam ga tako da dobijem rep aviona i nos aviona. U nastavke ubacujem parče tanke žice da bi model bio čvršći.

 
 
SU25005 i SU25006
Polako oblikujem model da dobijem željeni oblik. Oblikovanje traje 30-45 minuta. Model je spreman za pečenje. Peče se na papiru za pečenje. Proizvođač gline preporučuje temperaturu od 110 stepeni tokom 30 minuta, međutim, meni se u praksi pokazalo da je bolje oko 120-125 ali tako da se povremeno uključuje i isključuje rerna. Kod poslednjeg isključivanja ostavio sam model celu noć u rerni.
Ono što sam dobio me je dosta iznenadilo. Glina je promenila boju! Za to postoje dva objašnjenja: jedno je da sam glinu prepekao a drugo je da sam kupio belu glinu sa efektom promene boje, što je verovatnije. Sledeći put kupio sam plavu glinu da ne mislim i o tome. Istina, plava glina se nije tako lepo ponašala prilikom vajanja kao ova (d)efektna. Zaključak je da kvalitet polimerne gline nije baš standardan kako bi se očekivalo. Idući put ću možda uzeti jeftiniju a manje mekanu glinu da vidim kako će se ponašati. Pošto su modeli koje radim, manje-više pravilnog oblika, meni više odgovara tvrđa glina koja se "delje" od one mekše koja se vaja. Sa donje strane sam izdubio rupu za magnet. Magnet ću postaviti posle pečenja. Pomoću magneta model ću pričvrstiti za postolje.

 
 
SU25009 i SU25010
Posle pečenja uporedio sam oblike i bio dosta zadovolja. Repni deo aviona se spustio tokom pečenja i na to sam obratio pažnju kod naredna dva modela koje sam prvo stavio na leđa a tek kada se glina stvrdla prebacio i na stomak.

 
 
SU25011 i SU25012
Krila pravim od kartice nosača SIM kartice. Ona je idealna jer je čvrsta a ipak može da se seče makazama. Prvo sam precrtao krilo aviona a zatim ga izrezao. Na krajeve krila zalivam lepak za drvo da dobijem izdignuće kao na originalnoj maketi.

 
 
 
SU25013, SU25014 i SU25015
Krila lepim pomoću super lepka i Green Stuff-a, da bi veza bila čvrsta. Kada se sve osušilo, sutradan, zalivam spojeve lepkom za drvo. Ovo je malo problematičan korak jer taj zaliveni deo ne izgleda lepo i ne može da se ošmirgla ali zato mislim da daje čvrstinu konstrukciji. Generalno, možda je moglo i više da se šmirgla kako bi modeli bili finiji ali sama polimerna glina nije baš pogodna za šmirglanje i još važnije, to mi se nije radilo. Ošmirglao sam malo a nadao sam se da će boja pokriti nesavršenosti modela.

Ono što fali na fotografijama je naoružanje koje sam takođe pravio. Podvesne tačke sam pravio kao i krila od komadića kartice. Za tankove za gorivo sam iskoristio neke bitseve (bombe u 1/72 koje sam prepravio) a saćaste lansere sam pravio sam od matematičkih cevčica i Green Stuffa. Nažalost, ne mogu da pronađem te fotografije. Generalno, mislim da to što sam dodao naoružanje dosta doprinosi boljem izgledu modela.

 
 
 
 
SU25020 do SU25024
Gotove modele bojim kao što je uobičajeno. Prvo crni prajmer u spreju, pa osnovna siva boja u spreju. Rešio sam da avioni imaju neku moderniju maskirnu šemu sa dominatnom sivom bojom a ne klasičnu zeleno/žuto/braon kakvu će imati većina drugih igrača. Dodajem plavu jer mi se sviđa. Lepim nalepnice. To su nalepnice raznih aviončića u raznim razmerama. Crtam kabinu. Gotov avion lakiram mat lakom a kabinu sjajnim lakom.
Veoma sam srećan što sam završio modele, posla je bilo dosta iako se možda tako ne čini. Da sam radio samo ove avione bili bi gotovi za 7-10 dana ali uz njih sam radio još puno toga pa se ovaj posao teglio nekoliko meseci.

Sada jedva čekam da ih isprobam!

Dule

1 komentar: