utorak, 11. rujna 2018.

Argyll & Sutherland Highlanders (FoW blister BR733)



SLIKA 01 - Završeni modeli na odgovarajućoj podlozi ;)

Prvi dojam…
Blister je prepun svega :). Jednom kada se otvori teško je vratiti sve u njega. Modeli su tu, zatim kartice za igru, slika formacije, FoW baze…

Modele sam pogledao i uočeni su mali nedostaci… nekoliko MMG baza ima savijenu cijev. Radi se o tankoj plastici pa se nisam usudio model potapati u vruću vodu.
Ostali modeli izgledaju dosta dobro i minimalno ih dorađujem prije bojanja. Određeni detalji su naglašeni, puške su nešto lošije nego kod metalnih modela… Sve u svemu, nisam nezadovoljan.
Modele odvajam sa plastičnog okvira, perem ih i sušim. Nakon toga sve modele lijepim vrućim ljepilom na male kružne MDF baze (15mm), svaki model na svoju bazu. Prebojavam ih crnim prajmerom i ostavljam da se osuše.

SLIKA 02 - Modeli su stavljeni na male baze, pao je prajmer i neke boje... Malo mutna fotka, vjerojatno radi nešto promila alk..... piva u krvi :)


O samom bojanju neću previše. Nisam koristio „originalne“ boje po knjizi nego one boje koje već imam. Radim nekoliko pogrešaka u redoslijedu bojanja pa radi toga gubim nešto vremena vraćajući se i popravljajući već od prije obojane dijelove modela. Bojam skoro cijeli tjedan; koliko stignem… U jednom trenutku sam prilično zadovoljan i odlučujem zalijepiti modele na FoW baze. Super-ljepilo se super sljepilo i vrh tubice režem maketarskim nožićem. Odjednom izlijeće mlaz ljepila po stolu i trenutno me počnu peći oči. Sanirao sam ozljedu, izračio prostor i nastavljam sa radom…
Sljedeći korak je lijepljenje „većih“ kamenčića na baze, u prazni prostor tako da se uspostavi ravnoteža. Sparno vrijeme trenutno djeluje na ljepilo pa ne čekam puno da se sve osuši. Na kamenje lijepim morski pijesak. Sada stavljam još sitnije kamenčiće bez određenog pravila, kako mi dođe. Ne trudim se pokriti cijelu površinu baze. Malo čekam da se sve posuši… Baze okrećem naglavačke i tresem ih da otpadne sve što se nije dobro zalijepilo. Otpalo je skoro ništa tako da sve pohvale idu proizvođaču super-ljepila groznog mirisa i opasnih para.

Bijelo ljepilo za drvo razrjeđujem vodom pipovačom (voda iz pipe – termin iz akvaristike), nanosim ga kistom na baze i sve posipavam sitnim morskim pijeskom. Budući da donji dio baze nisam bojao niti sam stavljao podlogu, kamenčići i pijesak moraju napraviti „tepih“ u visini podnožja malih bazica zalijepljenih modela vojnika. Njih također zatrpavam pješčanim nanosom.
Velikodušno ostavljam da se osuši bar pola sata, vraćam se i sve to kamenje i pijesak premazujem kombinacijom 2 Citadel washa (Reikland Flashshade i Agrax Earthshade). Zašto wash stavljam prije bojanja? Ovako sam razmišljao… ispod pijeska i kamenja, u pustinji se nalazi još bezbroj slojeva pijeska, kamenja i stijena žućkaste boje. Radi toga nije važno naglasiti dubinu i neku tamniju boju/nijansu koju bih postigao stavljajući wash preko slojeva boje. Stavljam wash te nekoliko boja ili kombinacija spomenutih boja (Vallejo Dark Sand, Buff, Light Brown, Tan Yellow, Desert Yellow, MIG Warm sand Yellow, Citadel Zamesi Desert…). Boje stavljam jednu za drugom, na svih 11 baza. Koristim kist sa zaobljenim rubovima. Višak boje skidam na papirnatom ručniku tako da boja ostaje na površini kamenčića i pijeska. Ne prelazim sve dijelove baze sa svim bojama niti pazim što je svjetlije, a što tamnije. Na veće kamenčiće nakon bojanja stavljam malo washa, pa opet boju i tako dok nisam zadovoljan.

Još ostaje bojanje rubova baze smeđom bojom (Citadel Doombull Brown) te stavljanje washa (Reikland Flashshade). Baze se suše, poslikavam ih mobitelom i to je to.
Planirao sam napraviti još neke sitnice kao što su crtanje oznaka na rukavima vojnika, zatim popunjavanje baza stablima i možda uništenim protivničkim vozilima. Ovo prvo je presitno za crtanje dok ovo ostalo nisam imao i morao bih dosta čekati dok mi narudžba dođe. Znajući sebe, za 2-3 tjedna bih izgubio volju za ukrašavanjem baza i sve bi nedovršeno čekalo tjednima ili mjesecima, da ne kažem godinama.

SLIKA 03 - Sve završeno, fotka iz zraka...

Još mi ostaje lakiranje baza i nakon toga će sve stvarno biti završeno te modeli spremni za igru :).
Naravno, trebam osposobiti i neka vozila za igru… Churchilli čekaju dekale te završni potez kista, u istoj fazi su i mala izviđačka vozila (3x Humber, 2x Daimler i 1x Dingo). Ovaj tjedan se posvećujem Stuartima…

Za kraj još jedna fotka...

SLIKA 04 - Formacija 3:3:3:2 :)

Tom

Nema komentara:

Objavi komentar