srijeda, 18. rujna 2013.

Film “Beli tigar” (`Белый Тигр`)

Pripremio Dule


          Ruski film “Beli tigar” je neobičan ratni film sa elementima mistike i fantastike.  Sa jedne strane, film je dušu dao za zaljubljenike u tenkove i Drugi svetski rat ali sa druge strane film ima neobičnu i naglašenu crtu fantastike. Zato ovaj film treba gledati otvorenog uma.
            Posle prvog gledanja filma imao sam utisak da je u pitanju jedan prosečan film od novih kakve generalno ne volim. Ja sam baždaren na stare sovjetske filmove o Drugom svetskom ratu koji su imali naglašeni realizam. Novi ruski ratni filmovi (o američkim da i ne govorim) nemaju ni snagu ni dubinu kakvu očekujem od ratnih filmova. Pa ipak, iako prvi utisak nije bio tako jak desilo se da sam se vrlo često u mislima vraćao ovom filmu. A to je siguran znak da mi se veoma dopao iako to nisam želeo da priznam. Sad kad sam priznao sebi da mi se sviđa odgledao sam ga još nekoliko puta...
            U filmu ima lepih scena, posebno kad desetak T-34/85 juriša uz artiljerijsku pripremu ISU-152. Ima i nekoliko scena koji nisu za ljude sa slabijim živcima, sa zapaljenim tenkistima i ranjenicima koji zapomažu. U filmu se vidi veliki broj različitih tenkova od kojih su većina uništeni: Matilda, BT-5, M3 Lee, PzIII, PzIV, IS-2, T-34/76, T-34/85, ISU-152 u drugi. Za potrebe filma i ulogu Belog tigra preuređen je jedan IS-2 tako da, posebno s preda, podseća na nemački tenk Tigar. Poznavaoci tehnike će sigurno imati poneku zamerku vezanu za tehniku.
            Film je neobičan jer se u završnici prekida nit priče i opisuju stvarni istorijski događaji oko potpisivanja nemačke kapitulacije. Sve je urađeno perfektno i šteta je što ovaj deo filma nije urađen u crno-beloj tehnici  kao nekad u epopeji `Oslobođenje`. Mislim da bi tako bilo još efektnije .
            Politička angažovanost u završnici filma bi mogla da se oceni i pozitivno i negativno. Mislim da bi ideal bio da filmovi o Drugom svetskom ratu budu filmovi o Drugom svetskom ratu. Međutim, to odavno u kinematografiji i ostalim umetnostima nije tako. Današnji filmovi današnjem gledaocu prenose današnju poruku, bez obzira na to da li je film o Drugom svetkom ratu ili Napoleonu.
            Poruka filma se može naslutiti i tokom samog gledanja ali savremenom lenjom gledaocu su je na kraju u nekoliko rečenica raznih aktera i saopštili. Rat je nešto živo, čak nezavisno od samih učesnika. Rat stvara i ljude kao što su Najdjonov i tehniku kao što je Beli tigar. Rat će uvek postojati. I zato treba sačuvati budnost...
            Film svakako treba odgledati. Ima nekoliko izuzetnih scena a meni je omiljena scena u kojoj se Najdjonov moli bogu tenkista/tenkova. Kada Najdjonova obaveštajac upita kakav je taj bog, Najdjonov mu odgovara “Nosi kombinezon, ima šlemafon i kad sedne u tridesetčetvorku, počinje da grmi i seva”! 
            Film je završen 2012. godine po motivima romana Ilje Bojašova “Tenkista”.

Zvanični sajt filma:

            Kratak siže filma:
 U uništenom tenku T-34/76 vojnici nalaze tenkistu vozača koji je izgoreo ali je još uvek živ. Tenkista se neverovatno brzo oporavlja iako ima opekotine na 90% tela i trebalo bi da je umro. Zaboravio je sve o sebi, ne zna čak ni kako se zove ali zna i dalje sve oko tenka i posle ranjavanja stiče specijalne moći tako da može da `razgovara` sa tenkovima. Tenkista kome daju ime Najdjonov, što otprilike znači `onaj kog su našli/koji nalazi`, želi da nađe famoznog Belog tigra koji mu je uništio tenk i da se osveti. Beli tigar je nemački tenk koji se pojavljuje na mestima gde Crvena armija počinje ofanzivu i neverovatnom preciznošću uništava desetine ruskih tenkova da bi se zatim povukao bez traga.  Sovjetska komanda želi da uništi Belog tigra i za tu svrhu angažuje Najdjonova i još dvojicu najboljih tenkista i formira posadu poboljšanog tenka T-34/85 čiji je zadatak da nađe i uništi Belog tigra.



Nema komentara:

Objavi komentar