petak, 17. ožujka 2017.

Recenzija knjige „Afrika Korps“



Recenziju započinjem pregledom knjige, listanjem stranica. Koliko sam god bio kritičan prema Battlefrontu u zadnje vrijeme, knjige i dalje lijepo izgledaju… samo su sve tanje, sa sve manje informacija, malobrojnim listama…  Kažiprstom vrtim stranice i skoro da ne nalazim zamjerke. Knjiga je lijepo grafički napravljena, slike su dobre, crteži i mape također. Mala škola bojanja zadovoljavajuća, sa dovoljno detalja. Sjetili su se dodati i „Basing Guide“.

Uvod u afričku kampanju je odrađen tako-tako. Spomenuto je nekoliko bitaka, stavljane su neke mape, vremenska linija. Rat u pustinji je započeo 13.09.1940.godine.

Koja stranica dalje i prvo veće razočarenje. Njemački tenkovi svima znani kao Panzer III G, H, J, L, M, N i Panzer IV E, F1, F2, G sada su Panzer III short  i long 5cm, uparmoured i 7.5cm, kao i Pz IV short i long 7.5cm. Glupost neviđena. Sve su zakomplicirali. Novi plastični modeli su ljepši od starih sa asimetričnim gusjenicama, jeftiniji su za izradu i funkcionalniji, ljepše se slažu samo, mi sve te modele već imamo.

Po staroj knjizi „North Africa“ smo igrali i znali smo prepoznati verzije, osim toga bili su drugačije označeni ili obojani. Nećemo sada nešto izmišljati jer je tako lakše. Nema veze, vjerojatno postoji razlog ove zavrzlame. Meni nije jasan koliko god se trudio.

Deutsches Afrika Korps se sastojao od 15. i 21. tenkovske divizije i 90. lake divizije. Po tome su napravljene formacije pomoću kojih slažemo liste. Tako se razlikuju Panzer IV (medium tank), Panzer III (light tank) i Infantry formacija, plus jedinice podrške. Složit ću tenkovsku i pješadijsku listu.

Prva lista se puni sa PzIII tenkovima… HQ i bar dva voda PzIII tenkova mada drugi vod može imati Panzere IV. Ukupno se može imati 5 vodova u formaciji, jedan sa PzII.

To izgleda ovako, HQ sa jednim ili dva PzIII tenka. Opcije se već spomenute varijante (short  i long 5cm, uparmoured, 7,5cm). Jedan PzIII short 5cm košta 5 bodova (ubuduće pts) ili 7 ako se nadogradi na long 5cm. PzIII 7.5cm košta 8pts, uparmoured 8pts.

Onog trena kada se složi prva lista, knjiga slobodno može ići na policu. Može se i mozak isključiti jer nastupaju kartice. Primjećuje li se malo ironije u napisanome? FoW smo igrali sa 3d modelima na 3d terenima, udaljenost smo mjerili metrom, koristili smo razne templejte i tokene, raznobojne kockice… sada ćemo dodati i nemale kartice. Ne mogu reći da nisu korisne za početnike, samo igračima sa nekoliko godina iskustva igranja… te kartice su višak. Zato printamo liste gdje su navedene sve karakteristike ako ih tko zaboravi. Nije važno, sada postoje kartice koje se «daju» uz novo-kupljene modele.

PzIII (HQ) je Confident/ Veteran. To što je Confident znači da motivaciju prolazi na 4+ osim u situacijama kada se primjenjuju «ThirdReich/LastStand» i «ProtectedAmmo/Remount» pravila jer je u tim situacijama dovoljno baciti 3+.

Skil (Veteran) znači da jedinica u svim situacijama kada se taj skil testira prolazi na 3+. Znamo da se Veteranska jedinica gađa na 4+, ali to sada i piše.

Na kartici, iznad slike tenka saznajemo da jedinica ima pravila «Tank formation» i «Stormtroopers». Desno od toga su male ikonice i jačina za Front armour, Side i Rear armour i Top armour. Ikonica za TopArm je kružić sa križićem, da vas ne zbuni ako tražite ikonu sa pogledom tenka od gore.

Onda ide dio koji nam govori za koliko se određena jedinica kreće. Više nemate normalno i at-the-double kretanje. Sada imamo Tactical i Dash movement. Ako se želite kretati i pucati onda koristite tactical kretanje i pucate sa smanjenim ROF-om. Dash kretanje (nema pucanja) može biti normalno (Cross Country Dash), preko zahtjevnijeg terena, recimo brda (Terrain Dash) i cestom (Road Dash). Na kraju te male tablice je informacija za prelazak ili kretanje težim terenom (ograda, šuma). To se zove Cross i kod PzIII tenka je 3+. Nema više zaglavljivanja u terenu, ako tenk ne baci dovoljno na kockici onda ostaje na recimo rubu šume ili ispred ograde koju nije uspio proći.

Još ostaje informacija o oružju i njegovim karakteristikama (domet, RoF ako tenk stoji i ako se kreće, AT oružja, FP test i određene bilješke za to oružje). PzIII uz top 7.5cm ima bilješku Heat.
Recimo da za HQ uzmem 2x PzIII uparmoured (FrontArm 6 umjesto 5) dometa 70cm uz FP od 4+. Za HQ spizdih 16 bodova (pts). U prvi vod guram 4x PzIII tenka, 2x short 5cm i 2x long 5cm za ukupno 24pts. Drugi vod (PzIII Mixed) ima 2x PzIII long 5cm (uparmour sa 5 na 6) i 2x PzIII 7.5cm, ukupno 32pts.

Ubacujem 3x PzII sasvim karakteristikama koje piše na kartici za samo 6pts. Ova tenkovska formacija može imati jedan vod PzIV tenkova što iskorištavam… izvozim ih komada 3 iz garaže. Na dva su kratki 7.5cm topovi, na trećem dugi 7.5cm top. Plaćam ih 22pts. Mali top može bombardirati, izluđivati dimom, dugi ima at 10.

Prilično sam izgubljen… za sada imam točno 100pts što je određeno za listu, a nedostaje mi puno toga. Vraćam se koji peiđ unatrag i gledam što sve od podrške mogu uzeti. Što sve moju listu može napraviti boljom i učinkovitijom? Možda Marderi (7,62cm), Tigrovi, SdKfzovi 221, 222 i 231, artiljerija od 10.5cm, pokretna artiljerija (Lorraine Schlepper), veliki FlaKovi osamdesetosmice, laki AA SdKfzovi i Ju87 poznatiji kao Štuka. Nije mi baš neka podrška u odnosu na staru «North Africa» knjigu. Vjerojatno se ostala tehnika potopila putem do sjeverne Afrike ili Battlefrontove tvornice u Aziji nisu spremne za izradu svih ostalih modela u jeftinoj plastici žute boje. Rado bih vidio PaKove 40, male Nebele, polu-gusjeničare, jurišne topove i pokretnu artiljeriju, lovačke avione… Usporedivši staru i novu knjigu u novoj nedostaje dvadeset jedan model kod tenkova, jurišnih topova, pokretnih topova, zatim 15+ raznih modela topova, dvadesetak modela za prijevoz jedinica, 4 modela aviona, 5 ili 6 modela pješadije… Nažalost, nedostaje puno toga i za to nema objašnjenja.

Da ne plačem dalje, idem dovršiti listu… Znam da sam već potrošio 100pts, ali zaboli me (da ne kažem što). Jedan Tigar obavezno mora biti u listi. Košta tek 29pts i ne želim mu kao pratnju dati PzIII (nedostaje ptsova). Tigar je također C/V, ima odrađena pravila, motivaciju za «LastStand» i «Remount» 2+, oklop 9/8/2, kretanje kakvo već je, AT 14 (pamtim da je bilo 13) i FP 3+. Sada sam na 129pts.
Ubacujem dva Mardera za 8pts, 1 Flak36 koji se sada zove 8.8cm AA gun i ne može imati RoF 3 za 6pts. Osamdeestosmica ima save na 4+, skil 3+, može se malo i kretati, preskakati ograde i živice na 6, do 100cm pogađa muhu u letu, RoF 2 ili 1, AT 14 i FP 3+.
Lista treba imati male SdKfzove, bar dva sa verzijom 222 i jedan verzije 221. Oni su samo Reluctant/ Veteran i imaju pravila «Scout», «Spearhead»… po cesti mogu zapičiti čak 100cm. Koštaju smiješnih 2pts.
Za artiljeriju i Štuke nema mjesta. Zaustavio sam se na 145pts što je samo malo više od dozvoljenih 100pts. Ipak izbacujem Pancere četvorke (22pts), idu van i Marderi (8pts), jedini FlaK36 (6pts), jedan PzIII iz komande (8pts) i jednom od preostalih PzIII skidam front armour sa 6 na 5. NE Spreman sam za igru od 100pts. Igrat ću se sa sedam (7) tenkova PzIII, tri (3) tenkića PzII, jednim (1) Tigrom i tri (3) mala SdKfza. Naigrat ću se u 3pm… Možda se na mene zaleti 60 Stuarta. Ustvari ako vidim da protivnik ima više od 30 tenkova samo ću predati partiju jer ne želim gledati super brzu bitku sa toliko tenkova i mnogobrojnim karticama na stolu.

Pokušaj slaganja liste pješadijske liste, pardon formacije…
HQ ima 2 SMG tima koji se sada zovu MP40 SMG timovi. Oni su također C/V… za Last Stand moraju baciti 3+, imaju save na 3+. Ostalo uobičajeno, kreću se od 20 do 30cm, automatski prelaze prepreke, domet i sve ostalo kako je i bilo. Koštaju 2pts.

Prvi «Africa Rifle Platoon» punim do kraja… 4x MG34 i 1x 2.8cm AT Rifle za 7pts… dodajem 1x MG34 HMG za 1pts, 1x 8cm Mortar za 2pts. Sve ukupno 10pts. I ovdje se ponavlja priča sa promjenom naziva nekih jedinica; nije da mi smeta, samo primjećujem… Jedan HMG tim mora biti na maloj bazi jer je to komanda. U vod sam ugurao čak 7 baza za samo 10pts. Da li tih 7 baza stvarno vrijedi 10 ptsova i što ta pješadija može napraviti na terenu?

Uzimam dva voda pješadije jer se tako mora, uzimam i dva voda strašnih AT topova od 5cm mada ih moram imati samo jedan vod. Lani sam složio dva voda po 2 topa i sada ću ih iskoristiti. Nadam se da mi protivnici neće zamjeriti jer su dva obojana u zelenu boju. Važno je da u BF koferu imam puno 7.5cm PaKova 40. Možda su im cijevi toliko dugačke da nisu stali u brodove za Afriku? Kako su onda stale osamdeset osmice? Jebena misterija.

Uglavnom, dva ova srednje-mala topa koštaju 8pts, meni trošak od 16pts jer ih imam 2 voda. Po sjećanju domet im je bio 60cm, sada je 70cm. RoF više nije 3 nego 2, spašavaju se na 3+.
Formaciju nadopunjujem sa dva AA SdKfza 10/4 za 4pts. Vozila su neoklopljena i save im je 4+; nekada je bio 5+. Jure do 80cm po potezu, tuku 50cm u daljinu i vjerojatno više u visinu, ispale po tri ili dva hita po potezu, probijaju vozila sa AT-om 5, postotak uništenja ja 33,2% (FP 5+). Ako sam sve dobro zabilježio, tek sam potrošio 42pts za ovu do sada nekorisnu listu. Nije da ne bih ubacio jednog Tigra, bar dva Mardera (7,62cm)…nikako ne Mardere I, Mardere II ili Mardere IIIH jer ih pustinja nije voljela. U listu bih još stavio one male Recon timove za 2pts… i opet natezanje sa dvije, tri vrste britanskih  tenkova jer su i oni imali određene gubitke do Afrike…

Liste su prilično loše, nema opcija na koje smo navikli. Nema krasnih pionira u polu-gusjeničarima koji mogu sve… nema jeftinih Nebela… Zašto se izgubilo toliko modela? Gdje su lovački avioni? Gdje je sva ona artiljerija koja mi je doma složena ili tek čeka na slaganje. Pa bem mu sve, zašto sam kupovao tolike modele. Na ovim našim prostorima nije jednostavno kupiti svaki mjesec kupiti jedan box modela. Što da radim sa HMG timovima, sa mortarima od 8cm, sa observerima koji su izgubili posao…

Baš mi je žao što su nam ubili igru. Ili će za nekoliko mjeseci izaći i sve ostalo za afričko ratište u nekoj novoj knjizi? Kada se naprave odgovarajući kalupi. Što ne bih imao metar v4 knjiga za afričko bojište? Jebeš onu jednu staru koja je pokrivala sve… čak 4 nacije za cijelu Afriku i malo Italije.
Kažu da će igra biti brža. Naravno da će biti. Što da radim sa 16 baza pješadije protiv 60 tenkova? Bem vam malog miša, što niste napravili listu sa formacijom Tigrova? Uzmem 3 Tigra i uz njih par AA vozila. Onda se lagano odvezem do objektiva, usput mahnem britanskim formacijama sa 60 Stuarta koji mi mogu… ništa. Dođem do objektiva i odem na pivo, a protivnik može bacati kockice do sutra.

Je li se itko sjetio testirati ove liste? Zašto v4 mora biti nova igra?
Ukoliko netko vodi pješadijsku listu Rusa od 60+ baza onda fino maknete FP test i gotovo. Ako je pješadija hitana i ne prođe save na 3+… doviđenja. Kakav hebeni FP test. Pogodio sam te i nisi se spasio i onda provjeravam da li sam pucao bojevom ili manevarskom municijom. Ja bih stavio da pješadija ima save na 3+ ako je ukopana, 5+ ako nije ukopana (ili 4+). Pa onda vodite pješadijske liste. Kod mene ne bi trebao FP ni kod gađanja artiljerije, samo bih ga ostavio ako su pogođena oklopna vozila mada je i to višak. Izbacivanje hebenog FP testa i igra bi bila puno brža…
I dalje vam je sporo? Stavite da mali topovi imaju save na 3+, srednji na 4+, veliki na 5+. Teško?
Ljudi bi uglavnom igrali tenkovske liste, sa podrškom pješadije, at topova i artiljerije… igra bi dobila na brzini.

Na kraju svega treba donijeti zaključak te ocijeniti knjigu. Pokušat ću biti što objektivniji. Ocjene će biti po nekoliko kategorija pa onda konačna, zaključna ocjena…

1.    Izgled knjige - 4/5
-    vizualni dojam, fotografije i crteži, mape… preglednost svega, detalji
2.    Liste - 1/5
-    samo su tri liste, da ne kažem dvije, a u zadnjoj knjizi ih je bilo 12
3.    Jednostavnost upotrebe knjige - 3/5 (puno sam dao)
-    malo zbunjuju formacije i nigdje ne piše mogu li imati nekoliko istih ili različitih formacija, ne piše da li svaka formacija koristi po jednu sivu kućicu za support…
-    spominje se allied support talijanskih formacija, support supporta allied formacija i wild karte… gdje je sve to pa da vidim o čemu se radi?
-    što ako uzmem dvije formacije? Onda imam i dvije komande? Koja od te dvije komande je glavna?
4.    Povijesna točnost - 2/5
-    primijetih da nedostaje jako puno modela koji su se koristili u prošloj knjizi za ovaj period i ratište. gdje su nestali? ne radi se o novoj igri pa nema veze, sa nečim se mora početi, a ostatak će doći uskoro.
5.    Isplativost kupnje - 1/5
-    knjiga sa 40+ strana za 15 ili nešto više dolara. Samo ne znam kome će i kojom prilikom koristiti. Liste nisu nešto što će se tražiti i gledati u knjizi…
6.    Opći dojam - 1/5
-    ne mogu se oteti utisku velike nedorađenosti, maksimalne jednostavnosti napravljenoga što u ovom slučaju nije pohvalno… knjiga je lijepa za prelistati i gotovo…

UKUPNA OCJENA 12/30 nije ni za prolaz. Prolaz bi bio za najmanje 16/30, a da ne igram FoW kod takve ocijene ga nikada ne bih ni kupio. Naravno da se radi o mojem mišljenju. Drugi možda ne razmišljaju tako…

Pogrešno sam napisao da je BF ubio igru. Nisu je oni ubili. Izgladnjuju je do smrti.
Nadam se da ću vremenom shvatiti da ova knjiga i v4 pravila nisu toliko loša mada isto tako ne znam što će me natjerati da promijenim mišljenje.

Tom

Nema komentara:

Objavi komentar