ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

Universal Carriers (FoW, 1/100)


Universal Carrier iliti mala i brza vozila koja piče po stolu i rade sranja...

Dovoljno maleni da se sakriju iza bilo čega, pojavljuju se u patroli po komada tri i savršeni su. Dok sve normalne liste koriste jednu scout jedinicu, Britanci ih imaju za pola liste... U deplojmentu dođu do objektiva čime partija skoro da je gotova, al' zamalo...

Kao što rekoh nenormalno su brzi i začas se dovezu gdje ih se malo očekuje. Kada se bar u jedno vozilo ubaci PIAT (Projector, Infantry, Anti Tank) uz AT 10 i FP 5+, mogu ugroziti čak i velike mačke bočno.

Grupiraju se po 3 za svega 2 boda plus još 1 bod za svaki PIAT. Univerzalni nosač (UC) ima MG (3 kockice mitraljezom), standardni AT 2, FP 6... međutim za male pare im se dokupi 0,50 cal i AT raste na 4, dok FP pada na 5 (u ovom slučaju je taj pad pozitivan što se ne može reći za neke druge padove).
Svi UC malci su Confident/ Trained i pogađa ih se na 4+ minimalno. U napadu gaze na 5+, u kontra-napad idu tek na 6 - jebeš ih... mali su i bez krova tako da svaka bačena bomba puni unutrašnjost krvnim zrncima... Last stand im je na 5+, na 4+ se penju po šumama i gorama...  Oklop je zaqrac (Front 1, sve ostalo 0).

U pješadijskoj listi se mogu koristiti još neke verzije Carriera:
 - MMG Carrier sa RoFom 6 dok stoji i tek 2 ako se kreće uz opciju bombardiranja (AT 1, FP 6). Dva MMG Carriera koštaju 2 boda, 4 vozila 4 boda i to je to.
 - Wasp Carrier sa zajebatim flame throwerom (RoF 3, AT 2 i FP AUTO); 3 vozila za 4 boda, ubojiti za pješadiju i topove koji moraju ponoviti svaki uspješni save dok oklopna vozila bacaju save na top armour. Za juriš se odlučuju na 5+, u kontra-napad idu na 6 i pobjegla, te odjednom hrabra posada se u vozila vraća na 5+.

Universal Carriera u listi može biti više nego si prosječan Balkanac može financijski priuštiti. Pogotovo ako uz to cuga pivo dnevno :).
Sklopio sam ih po tri iz novog i velikog boxa plus blister MMGja i WASPova, ukupno komada 10 u ovoj seriji bojadisanja. Blisteri su iz stare serije (rezin i metal), dok su plastikaneri savršeni po detaljima.

O samom bojanju neću previše. Davati savjete nekome tko boja više i bolje, nema smisla. Sve je obojano brzo, uz minimalno raznih tehnika... crni prajmer, dry brush nekom nijansom zelene, zeleni kontrast zajebanog naziva te nekoliko puta suho četkanje (dry brush) raznim nijansama žuto-smeđe, svj. smeđe, buff, pustinjsko smeđe...
Dekali kažu da se radi o Desert Ratsima... veteranima pustinje sjebanog morala...

Malo ispod su neke faze slaganja i bojanja uhvaćene lošom kamerom već starog mobitela u sumrak koronom ispunjenog Zagreba... Uvijek je tu boca ili limenka piva, mislim da sam trošio Peti element IPU sa 7,5 alkoholnih postotaka...
Plastični Carrieri su dobili Piate, 0,50 calove i sanduke pune listića čaja od kojeg se samo piša...

---------------------------------------



Tom (2020-07)

Nema komentara:

Objavi komentar