utorak, 30. lipnja 2020.

Sherman tanks (Flames of War, 1/100)


HQ i 1. vod (oznake 51 i 52).

Nakon objave ove fotografije na FB puno ljudi je ostavilo komentar i to uglavnom radi oznaka. Da li su ispravno stavljene ili nisu... to nije ni toliko bitno. Meni tenkovi trebaju za igru gdje je važno razlikovati vodove.

Tenkovi su obojani jako jednostavno... Crni prajmer, nekoliko puta dry brush različitim nijansama pustinjsko-žute, žuto-smeđe, buff... nakon toga zeleni kontrast, pa crni kontrast po rubovima... opet dry brush svijetlom bojom... stavljanje oznaka i minimalno prljanje smeđom i za kraj opet dry brush nekom nijansom radi isticanja i naglašavanja svih rubova.

--------------------------------------------------------
Od izlaska nove britanske FoW knjige (D-Day British), formacija Shermana mi je nekako bila najbliža onome što želim voditi... Istina je da bih u listi rado vidio Čerčile koji prže plamenom (Crocodile), Čerčile koji bacaju skoro pa atomske bombe (AVRE), ubojice svih tenkova (M10 - 17 pdr), pokretnu artiljeriju (Priest) i napokon upotrebljive avione (Typhoon)... samo lista bi morala biti za minimalno 200 bodova :).

Formacija Shermana sa vodovima 2x Sherman i 1x FireFly isključuje M10-ke i tu se štedi nešto bodova. Lijepo je imati M10 puta 4 koji su strah za apsolutno sve liste, samo 18 bodova nije malo. Shermani mogu preuzeti na 3+ hitove koje primi FireFly i što mi je najbolja opcija... u jednan FF ide warrior koji ponavlja promašaje i nema penale gada gađa van 16". Lijepo, zar ne i to samo za 4 dodatna boda.

Shermani su Confident/ Trained... po terenu se voze brzinom od 25 pa sve do 50 cm po potezu, sve ovisi žele li nekoga gađati ili samo jurcaju naokolo. Šume probijaju na 3+. Dok se tako zajebavaju naokolo, neprijatelj ih gađa na minimalno 4+. Oklopa nikakvog (Front 6, Side 4 i Top 1) moraju dobro paziti tko je ispred njih. Topovi 75mm imaju domet 70 cm i dvaput pucaju dok stoje, jednom dok se kreću, jačina topa (da se tako izrazim) je 10 te FP 3+ uz ispucavanje dima (ako za to ima potrebe i smisla). Nekoliko mitraljeza je skroz dovoljno za maltretiranje pješadije na otvorenom...
FireFly ima skoro sve isto osim što je top malo jači (AT 14) uz napomenu No HE... i domet mu je 90 cm. I da, hrabra posada se u tenk vraća na 3+.

Dva Shermana i jedan FireFly za nikakvih 13 bodova, skoro koliko košta jedan Tigar.
Novaca za Shermana više po bodu nemam.
--------------------------------------------------------

11. oklopna divizija ili Black Bull, 29. oklopna brigada te neka jedinica... u ovom slučaju 23rd Hussars će pokušati obraniti granice njezinog veličanstva nametnute parsto godina ranije. Kako je to prošlo u Normandiji... bolje je neke stvari ne spomenuti...

--------------------------------------------------------

Stavljen prajmer i jedna boja, tj. mix neke britanske LW boje plus malo još neke zelene... koje zelene, zna samo stvaratelj svijeta i moja mačka koja se motala oko radnog stola dok bojah...

Nanesoh još nešto boje i to širokim made in china kistom koristeći dry brush tehniku... nijansu boje ne otkrivam nikome ni da me muče jer i to zaboravih. Da, svaki tenk ima bar nešto drugačije pa sve zajedno izgleda šareno :).
Kineski kist savršeno upija boju i brzo se sam oboja, ali boju teško pušta čak i uz primjenu sredstva za ubijanje prljavoće. Nakon pranja ga prije upotrebe treba navlažiti te višak vode upiti salvetom.

Alat i sanduke obojah živim bojama, možda i malo previše. Sve to izgleda jako nerealno, ali ukupan dojam nije loš. Skupljam lajkove na FB :)

Gusjenice namrljah smeđe-crvenom, metalik sivom i sve natopih crnim kontrastom... cijev i svi mitraljezi također dobiše blještavi sjaj... to je samo privremeni, ali neophodni korak kod bojanja.

Trenutak nakon stavljanja i posljednje oznake. Komanda sa oznakom 50 i prvi vod oznake 51. Sjaj naljepnica ću ubiti 15 minuta nakon ovoga. Tenkovi su i dalje čisti... pravi veterani :)

Odrađeno baš sve što sam planirao... prljavi tek toliko koliko im je trebalo da iz tvornice uđu na transportni brod i iskrcaju se u nekoj obližnjoj luci tada još njemačke normandije.
Vide se male razlike u nijansama zelene boje... hrđe nema, kao ni guljenja boje te tragova bilo kakve borbe. Veterani mnogih ratišta dobiše nove igračke...

Još nekoliko fotografija dok su tenkovi čitavi i čisti, posade kompletne...
Zapovjednici javljaju da se kreće... treba odraditi neke manje akcije čišćenja zaostalih Nijemaca... kreće bitka za Caen

Tom (2020-06)

Nema komentara:

Objavi komentar