nedjelja, 25. svibnja 2014.

Brzinsko farbanje pešadije za Flames of War

Speedpaint tutorijal


Pripremio Dorian


Verujem da su mnoge, kao i mene, upravo modeli tenkova privukli igri Flames of War. Počeo sam sa tenkovskim listama i nikako mi se nije mililo preći na pešadiju jer je delovala jako sitno i zahtevno za farbanje. Ipak, kada sam posle prvih par vodova razradio tehniku pomoću koje mogu brzo završiti čitav vod, a zatim i armiju, rad na pešadijskim listama mi se omilio.

 Način za brzo farbanje koji opisujem nije baš za izložbu i neće dati rezultate kakve možemo videti kod Heresy-a i Ritter Krieg-a, ali će obezbediti završen vod, ofarban na TTQ nivou za svega par sati rada. Ja najviše volim da farbam vod po vod jer se tako lepo oseća napredak u radu.  



Prvi korak je priprema voda za farbanje - čišćenje modela od višaka, lepljenje modela na bazu i lepljenje peska, kamenčića ili smese za teren na bazu. Kada se pesak sasuši, undercoatujem timove (najviše volim da koristim beli Army Painter primer u spreju), i već posle minut-dva spremni su za farbanje.

Sledi farbanje modela u osnovnu boju. To je ili boja koja pokriva najveći deo uniforme, ili prva sledeća najzastupljenija boja koja je teža za nanošenje (bilo zbog konzistzencije boje ili zbog toga što bi morala da pokrije jaču i tamniju boju). Izabranu boju nanosim airbrushom na čitav tim. Naravno, ovo je moguće raditi i četkicom, ali se upotrebom airbrusha štedi do desetak minuta po bazi. Ideja je da se ovaj korak brzo završi i da se pokrije sve tankim i ravnomernim slojem boje.

Posle ovoga, prelazim na četkice. Krupnom četkicom nanesem boju tla na baze, i zatim kada je potpuno suva, uradim dva gruba drybrusha nesto svetlijim tonovima da bih istakao teren.

Naredni korak je najduži – nanošenje osnovnih boja na sve delove modela kao i iscrtavanje kamuflažnih shema. Ovde se u potpunosti oslanjam na Battlefrontove priručnike i Valleyo boje. Ovde najviše koristim četkicu „0“, a ponekad i precizniju, po potrebi. Radi uštede u vremenu, kada krenem da farbam jednom bojom, nanesem tu boju na potrebna mesta na čitavom vodu, pa tek onda pređem na sledeću boju. Ovako ofarbani modeli su već sasvim spremni za igru, ali je uvek lepo dodati još par koraka koji neće oduzeti mnogo vremena, a učiniće vod mnogo lepšim.

Red je na wash. Valleyo washevi mogu biti dobri i imaju svoje primene, ali su GW (Citadel) washevi naprosto mnogo bolji. Onaj koji mi je najviše koristio je tamno-smeđi Agrax Earthshade. Izbor washa će, naravno zavisiti od boja na modelu; na bele uniforme će pre ići svetlo sivi wash, ali će ovaj smeđi wash odgovarati većini smeđih i zelenih uniformi. Na lica i ruke može ići ili smeđi ili crvenkasto-smeđi Flesh Wash. Ovaj korak je relativo brz jer će modeli često biti washovani samo u jedan do dva washa.

Kada se wash sasvim osuši, ostali su još highlighti. Čak i vrlo skroman highlight zna dosta doprineti modelu. Na istaknute delove modela se nanosi tanak sloj osnovne boje koja je sada malo zatamnjena washom. Obično mi je jedan nivo highlighta dovoljan. Drugi nivo stavljam samo na retke najistaknutije tačke uniforme i za to koristim mešavinu osnovne boje i malo bele.

Za kraj ostavljam popravljanje grešaka, farbanje oboda baze (tu sve vreme držim tim dok ih bojim, pa bi se boja skinula da je ofarbam ranije), lepljenje trave i žbunja i na samom kraju – nanošenje mat laka iz spreja ili airbrushom.

Na ovaj način je sasvim moguće završiti vod pešadije od desetak timova za dva do tri sata. Naravno, vreme će zavisiti i od uvežbanosti, ali i od sheme modela – Fallschimjageri će sigurno zahtevati mnogo više vremena od US Paratroopera.

Evo ilustracije koja prikazuje modele raznih nacija farbane ovom tehnikom. 



Srećno farbanje!

Nema komentara:

Objavi komentar