ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

FoW u Vršcu - Novačenje novih igrača :)

Pripremio Dule


Prijateljska partija 1
MW 1500 poena Eastern Front
Mitlere Panzer (napadač) vs. Mixed tankovy (branilac)
Misija: Pinzer

Dogovorili smo se da pokažemo igru FoW prijatelju i mislili smo da je najbolje da sukobimo dve tenkovske liste, zbog jednostavnosti i atraktivnosti.
Rusi i Nemci su imali po 4 voda.

SLIKA MITLERE PANZER
Nemci su imali tri voda PzIII N i jedan vod recce PzII a kao 2inC PzIVG.


SLIKA MIXED TANKOVY
Rusi su imali mešani vod teških KV-1 i KV-2, vod T-34, vod T-26 i vod recce BA-64 i heroinu Mariju Oktjabrskuju.
Ovo je prvi izlazak heroine na teren. Ona tenku kojim upravlja daje prolaz svih skill i motivation testova na 2+ i taj tenk ne gubi svoj ROF kada se kreće. Ipak, mrski Hen & Chicks važi za nju kao i za sve tenkove u ovoj listi. Prednost Rusa leži u brojnosti i u samoj tehnici (tenkove KV-1 PzIII N sa AT 9 ne može da probije) a nedostatak im je što su Conscripti pa ih Nemci pogađaju ih na 2+ i Hen&Chicks (znam da sam dosadan). Nemački PzIII N mogu sa svojim AT 9 da ugroze sve ostale vodove T-34, T-26 i BA-64 i imaju jednog 2inC sa PzIV G koji ima AT 11.
Ovu igru je verovatno odlučila prva kockica po kojoj je ispalo da se Rusi brane.


SLIKA MW15001
U misiji Pinzer igrač koji se brani mora da ostavi polovinu vodova u Delayed reserves a jedan vod može da postavi u Ambush. Rus je odlučio da tenkove KV ostavi kod bližeg objektiva a u ambush je ostavio tenkove T-34. Rus je odmah napravio jednu grešku što je tenkove KV stavio iza zida da bi bili u konsilmentu jer ih PZ III i onako nije mogla probiti. Posle su se neki zaglavljivali prilikom prelaska zida... Još jedna pouka da se prouči malo saigračeva lista. Nemac je igrao odlučno i brzo se zaputio ka daljem objektivu, većinom vodova at the double ako se ne varam. Potpuno se zaklonio iza stena. Onda su tenkovi T-34 izašli iz zasede i pucali. U prvom pucanju uspeli su da unište vod PzII.


SLIKA MW15002
I tu je počelo prepucavanje u kome je Rus imao više sreće. Nemci su gađali svim tenkovima vod T-34 koji je uvek uspevao za dlaku da se izvuče i uzvrati. Kasnije su se približili i teški KV tenkovi koji su gađali vrlo slabo ili nikako zbog Hen&Chicks.

SLIKA MW15003
Iako je Nemac vešto koristio zaklone i stormtrupen, koji istina nije uvek uspevao, ipak su mu na kraju bila uništena 3 voda, 1inC, 2inC i tako je izgubio ovu partiju. Rus nije imao sreće sa rezervama koje nikada nisu došle ali partija se ionako završila u četvrtom potezu.
Sve bi verovatno bilo drugačije da je Rus morao da napada zbog Hen&Chicks. Ovako, uz više sreće na kockama Mixed tankovy je pobedio sa 6:1.

Evo malog dodatka na prvu partiju.
Dule: Ako hoćeš i ako možeš naknadno da dodaš, ja bih voleo da staviš uz objavljeni BR i sliku Marije Oktjabrske, što mi je Dorian napravio, baš je prsata :)







BR druge bitke se očekuje :)





Prijateljska partija 2
Desperate Measures LW 1780 poena

German Panzer Ausbildungs Abteiling 500
Confident/Trained napadač

Guards Hero Tankovy Brigada
Fearless/Trained branilac

Ovo je verovatno najdramatičnija i najkrvavija partija koju sam odigrao. Obe strane su na kraju imale ogromne gubitke. Idemo redom.

Misija Fighting Withdrawal je takva da se na polovini igrača koji se brani nalaze čak tri objektiva ali može na sto da postavi sve svoje vodove (koji su u Prepared Positions) i ima pravo na jedan Ambush. Napadač tek tada postavlja svoju vojsku pa može da odluči sa koje strane da udari. Od trećeg poteza na dalje, igrač koji se brani, povlači po jedan vod, izuzev ako ima 5+ vodova što je u ovom slučaju bio slučaj. Rus je imao sreću na kockama jer je ispalo da se brani.





Slika 1
Reč dve o listama. Rusi su na prilazu Berlinu. Oni nisu isti kao na početku rata. Ovo je gardijska lista i svi vodovi su Fearless/Trained s tim da sve skill testove prolaze na 3+; za njih ne važi Hen&Chicks (URAAAAAAAAAAAAAA) i ako im se pogodi komandant on gine na 5+ a ne na 4+ kako je uobičajeno. Rusi u ovoj partiji imaju 8 vodova. Nemci i dalje nisu za potcenjivanje, oni su Confident/Trained s tim da za njih više ne važi Stormtrupen u klasičnom obliku nego to vodu mogu da daju pridruženi 1inC i 2inC; u ovoj listi nema Tiger aces specijalnih pravila ali zato uživaju u ratu i moral se baca za svaki tim pojedinačno. Nemci u ovoj partiji imaju 6 vodova. Na prvi pogled, Nemci u ovoj partiji imaju prednost u tehnici a posebno u pešadiji koju Rus ni nema.




Slika 2 napadačeva strana
Rus se prvi kompletno postavio. Trebalo je braniti tri objektiva. Ideja je bila da SU-100 zbog velikog dometa brane srednji objektiv i vatrom brane oba krila. Gornji desni objektiv držali su slabi T-34/76 sa tankodesantnikima u šumi. Malo iza bile su kaćuše. Dosta istureno, nekako između srednjeg i desnog objektiva, su 2 SU-122. Gornji levi objektiv držali su dismountovani DShK AA koji su se sakrili u šumi. U blizini iza kućice nalaze se T-34/85 a malo dalje i 3 BA-64. Jedan vod T-34/85 je ostavljen u ambushu. Čini se da je napadaču levi objektiv slabije branjen.
Izgledalo je da će Nemac svim snagama napasti levi objektiv ali kao da se u jednom trenutku predomislio i jedan manji deo snaga prebacio na desno krilo. Verovatno bi vodovi jedni drugima smetali.

Slika 3
Nemac je sa oba voda pionira krenuo at the double. Panterima skroz uz ivicu table a Tigrovima opreznije iza pešadije. Očekivao je ambush i bio je spreman da žrtvuje neki vod ali bi ostali skoro nekažnjeno ubrzo mogli da napadnu i taj vod i objektiv.  Već u ovom trenutku Rusu se činilo da je situacija kritična. Ima jedan ambush i jasno je da ambush treba staviti sa desne strane ali u koga pucati? U Pantere, Tigrove ili neki vod pionira koji se preko otvorenog kretao at the double? Sve su to primamljive mete. Videći da se konvencionalnim razmišljanjem brzo bliži kraj partiji, Ruski ambush sastavljen od 3 T-34/85 se odlučuje za sledeće. Sa dva tenka izleteti iz šumice i udariti Pantere u bok! Sreća prati hrabre tenkiste koji prolaze bogging check, ulaze u slabi bok Panterima, pogađaju ih na 3+ sa obe kocke, prolaze FP, uništavaju dva Pantera i jedini preostali Panter pada moral! Možda najopasniji vod izbačen je iz igre!
Istina je da do kraja partije Nemac nije imao sreće sa kockicama posebno kada je u pitanju najvažnije bacanje - za moral. Preostali T-34 puca na Tigrove i čak uspeva da bejluje jednog mada se ovaj kasnije odbejlovao. Nemac tu koristi jednu stvar koja ga je do kraja igre puno puta spasavala. Naime, Konigstigera je pridružio vodu Tigrova i kada je Rus gađao Tigrove, Nemac je uspevao skoro uvek da pogodak dodeli Konigstigeru koji je praktično neuništiv za sve što Rus ima na stolu. Sa lakim recce BA-64 Rus je izašao iz zaklona i mitraljirao pešadiju sa dosta uspeha. Uspeo je da ih pinuje i uništi nekoliko baza.

Slika 4
Sa druge strane Nemac je krenuo sa PzIII i Tigrovima veoma oprezno krijući se iza kuća, potpuno van dometa ruskih lovaca tenkova SU-122 i SU-100.



 
Slika 5
U svom drugom potezu, Nemac je potpuno neoštećen već stao sa 2inC na objektiv a PzIII su uništile moje Kaćuše koje nisu uspele da ih pogode u prvom potezu. Srećom, preživeo je i prošao moral komandant Kaćuša. Približili su se i Tigrovi. Sva netaknuta opasnost koja preti uokvirena je plavo. Sa druge strane Nemci uništavaju vod T-34/85 koji je bio u ambushu i kreću se vodom pionira napred spremajući se za assault...





Slika 6 ruska
U svom trećem potezu Nemac se priprema da uništi i tenkove T-34/76 koji drže objektiv. Svi nemački tenkovi su lepo sakriveni tako da im moji tenkovi ne mogu ništa ili gotovo ništa. Ruskom levom objektivu se crno piše...

Slika 7
Na desnom ruskom objektivu nije mnogo lakše. Dva od tri tenka u "belom" vodu T-34/85 uništili su Tigrovi, a od tri recce BA-64 jedan je uništen, jedan bejlovan i jedan operativan. I sada se dešava nešto neverovatno, pioniri napadaju DShK u assaultu, defensive fire ubija samo jednu pločicu pionira koji uspevaju da udare sa nekoliko pločica ali ubijaju samo jednog DShK! Posle kontranapada DShK, pioniri ne uspevaju da se konsoliduju i moraju da urade break off. Uskoro će DShK otvoriti vatru na njih, mnoge bazice uništiti a one preostale pašće moral. To će biti još jedan manje nemački vod!


Slika 8
Posle ovakvog raspleta assaulta Rusi odlučuju da krenu u kontraofanzivu. Raspoloživim tenkovima T-34/85 i BA-64 mitraljiraju se nemački pioniri sa dosta uspeha i to tako da se ostane zaklonjen od Tigrova. I konačno jedan SU-100 uspeva da ganuje i uništo jednog Tigra sa velike daljine. Preostala dva SU-100 i SU-122 (ne bez zaglavljivanja) kreću ka levom objektivu i neprijateljima da bi se namestili da pucaju. Gube ROF i ostaju na otvorenom ali sada nema vremena za razmišljanje o takvim sitnicama, jer i drugi SU-100 uspeva da uništi jednog Tigra koji se na slici ne vidi! (sakriven je iza kuće)



Slika 9
Sada Nemci uzvraćaju udarac. Dovršavaju preostalog komandanta Kaćuša i udaraju po T-34/76 od kojih ginu dvojica a jedan prolazi moral, mada će biti uklonjen zbog pravila ove misije. Na tom objektivu sada Rusi praktično gube dva voda! Pored toga sa dva PzIII uvlačese u bok SU-100 i pucaju ali bez uspeha. To se na slici nažalost ne vidi. Na bližem objektivu Tigrovi kreću napred kao i preostali pioniri. Tigar odlučuje da puca na BA-64 jer ima samo jedno operativno vozilo, međutim ono radi disengage i uspeva da se sakrije iza šume! Konigstiger puca na preostali beli T-34/85 i uništava ga. Nemac sada ide na to da Rusi padnu moral ali istovremeno jako pritiska oba objektiva. Rusi su već izgubili 5 od 8 vodova. I tu sada nastaje ključno pitanje.
Obzirom da je 1inC bejlovan da li Rus može da baca za moral? Čitajući pravila stekli smo utisak da može jer nije uništen i nije povučen sa stola. Ako to ne bi bio slučaj tada je Nemac ovde pobedio rezultatom 4:3. Međutim, nama se činilo da ipak može da baca moral, bacao je i prošao i sada kreće još jedno pucanje...



Slika 10
Kod levog objektiva sada pucaju strašni SU-100 i SU-122 i uspevaju da dokrajče vod PzIII i vod Tigrova. Sada Nemac ima uništenih 4 od 6 vodova, baca moral i pada.
Činjenica je da je fearless Rus u odsudnim trenucima bacao dobro moral, tako da je i jedini preostali tim uspevao da preživi barem još jedan potez. Confident Nemcu to po pravilu nije polazilo za rukom i vodovi su "iz prve" padali moral. Na slici se vide uništeni vodovi. Nemac je izgubio 4 od 6 vodova a Rus 5 od 8. Rezultat 4:3 za Rusa u ovoj napetoj i uzbudljivoj partiji.

Tom: isprika radi lošeg izgleda ovog priloga. Nikako ne mogu centrirati neke stvar. Iako sve izgleda dobro, kada ažuriram stranicu u pregledu se sve razbježi. Nema veze, bitno je da možete skužiti uz koju sliku ide koji tekst (tekst je uvijek ispod slike).


Nema komentara:

Objavi komentar