utorak, 19. siječnja 2016.

Gostujuća igra: "In Her Majesty's Name"





Rešili smo da probamo jednu novu igru sa 28mm figuricama: In Her Majesty's Name.
Figurice za ovu igru smo videli još na ETC u Novom Sadu kod jednog igrača iz Rumunije. Dorianu i meni su se odmah dopale. Kako Dorian već ima puno lepih terena za slične igre, trebale su nam samo još dve "bande" za ovaj Steampunk skirmish, kockice D10 i knjiga pravila. Nažalost, ove figurice mesecima nisu uspele da dođu na red za bojenje, od silnih strelkovih i tankovih... Međutim, došao je red i na njih. 

Druga polovina 19. veka je sama po sebi interesantna. Veliike sile ali i mali - veliki ljudi kao što su Šerlok Holms, Kapetan Nemo i mnogi drugi, kao i  gomila pronalazaka za ratne i mirnodopske svrhe daju puno mogućnosti za igru. Ko ima vremena može da pročita strip/odgleda film "Liga izuzetnih Džentlmena" da ga malo uvede u ovaj svet. 

Figurice su jednostavno prelepe. Dorian je majstorski obojio nekoliko "vojski" ili "bandi" (ne znam koji je izraz pravilniji):  The Society of Thule,  Lord Curr's Company i The Servants of Ra dok sam ja uživao bojeći Brick Lane Commune. Jedna kutiija sa "vojskom" je dovoljna jednom igraču za igru. Likovi u kutiji imaju takvo naoružanje i specijalne osobine da svaka kutija ima oko 250 poena. Dorian je za idući put predložio da probamo igru sa manjim brojem poena pa ćemo neke figurice izostaviti. Tipična vojska od 250 poena ima oko 10 figurica. Za sada u ponudi izdavača ima desetak različitih vojski ali u knjizi pravila postoji formula po kojoj svako može da napravi svoju vojsku po želji. Različitih figurica u 28mm ima puno na internetu, pa ko voli nek izvoli.

Knjiga pravila je lepo napisana ali je Dorian, koji ima iskustva sa ovakvim igrama, uspeo da je sažme na svega nekoliko strana što nam je mnogo olakšalo igru. Pored toga, napravio je korisne tabele za sve vojske koje imamo na raspolaganju pa je igranje bilo mnogo udobnije i lakše. Ovo je moj prvi susret sa desetostranom "kockicom" D10 i u prvo vreme sam je bacao "bez razumevanja" ali sad vidim da uopšte nije teško. Pravila su sama po sebi logična i intuitivna, mada iskrsne i poneka nedorečenost i poneko zastarelo rešenje. Jedno od zastarelih rešenja je da igrač treba "od oka" da odredi da li ima domet sa svojim oružjem pa ako pogreši u proceni onda nije u mogućnosti da puca. Mi smo to izbacili i merili smo domet kako je uobičajeno metarskom trakom.

Igra u tri igrača bila je izuzetno zabavna i to je takođe bilo nešto sasvim novo za mene. Izabrali smo interesantnu misiju, u kojoj se na početku igre, na sredini table, postavlja golub pismonoša koji se na kraju movement faze pomera određeni broj inča u određenom smeru (oba se određuju kockom). Igrač koji uspe da uhvati goluba i odnese u svoju deployment tačku dobija 20 poena i time se igra završava. Poeni se, onako usput, dobijaju i tako što se ubijaju neprijateljski vojnici pa svaki ubijeni protivnički vojnik nosi dva poena a "general" pet poena. To nije sve - ako golub pobegne sa table, svi igrači gube!

 Počeli smo tako što smo se sva trojica postavili na jednoj stranici stola 4x4 stope. Meni deployment baš nije išao na ruku jer sam se našao između dve vatre. Ali hrabri komunari nisu se toga uplašili. 
slika IHMNH1

Golub pismonoša je nekako najviše išao prema Dorianovoj družini a posle je krenuo nekako između moje i njegove družine. Bez nekog dogovaranja, obojica smo rešili da ubijemo goluba da bi ga lakše uhvatili i sprečili da pobegne sa stola. Međutim, to nije bio nimalo lako. 
 slika IHMN2

Ja sam uradio nešto što po pravilu nije pametno a to je da podelim vojsku na dve grupe. Zamislio sam da grupa sa puškama iz daljine puca na Milanove Egipćane a da moji brzi "batinaši" jurišaju na pticu i Dorianove avanturiste.
 slika IHMN3

Milanovi Egipćani imaju sofisticirane oficire i obične vojnike koji su dobri za blisku borbu. Većina vojnika se ustremila na mene ali su neki krenuli i prema Dorianu i ptici preko centralne zgrade.
 slika IHMN4

Na tabli su se razvila dva mala bojišta. Jedno je bilo u blizini ptice koju je Dorian u jednom trenutku upucao...
 slika IHMN5

...a drugo je bilo u blizini moje deployment zone jer Milanovi Egipćani  nisu imali šta da čekaju nego su jurišali na komunare uzvikujući raznovrsne uvrede.
 slika IHMN6

Ključni trenutak u partiji bio je kada je jedan hrabri anarhokomunista uhvatio pticu i krenuo trkom prema svojim drugovima.
 slika IHMN7

Ovde smo došli i do jednog trenutka koji nije definisan u pravilima pa ćemo ga ubuduće definisati precizno sami. Ovaj put pretpostavili smo da figurica u jednom kretanju može da prođe pored goluba sa kojim nije bila u base contact i nastavi kretanje do kraja. Da li bi recimo figurica mogla da preda goluba sledećoj figurici koja se još uvek nije kretala? To ćemo verovatno usvojiti za neku sledeću partiju. 
Nažalost, hrabri komunar je ubrzo pao smrću hrabrih ali je Lenjin lično preuzeo dragocenog goluba. Milanovi Egipćani tada kreću svom snagom na hrabre komunare. Dorianovi avanturisti kao da su na trenutak zastali videvši dve fanatične frakcije koje su licima iskrivljenih od besa uletele u grčevitu borbu.
 slika IHMN8

Uz velike gubitke ali i stihove Internacionale, koju su spontano zapevali, preživeli proleteri su goluba pismonošu odneli u svoju tajnu bazu. Tamo su otkrili da je golub nosio poruku sa imenima ubačenih agenata Njenog Veličanstva u redove komunara. Narodni sud će umeti da kazni ove izdajnike. Revolucija se bliži!

Obična partija sa dva igrača traje oko 45 minuta ali je ova partija trajala preko dva i po sata. Bilo nam je lepo, nismo žurili, jelo se, pilo se, pričali smo i smejali se. Proučavali smo pravila i privikavali se na njih. Bilo je puno sitnih događaja koje će svaki igrač zapamtiti. Ja sam zapamtio događaj kada je jedan komunar pesnicom (shotgun se ne može koristiti u bliskoj borbi) tako jako zveknuo jednog protivnika da ga je na mestu ubio. Žikica Jovanović Španac je gotovo snajperskim pogotkom ubio jednog protivnika ali je ubrzo i sam pao posečen strašnim mačem Egipatskog generala. Roza Luksemburg nije imala sreće sa Molotovljevim koktelima ali je u samoj završnici, kada je to bilo najpotrebnije uspela da ih upotrebi. Jedan komunar koji je bio najviše izložen neprijateljskoj vatri i koji je bio pokošen hicima (Knocket down) uspeo je da savlada bol, da se podigne i zgrabi pticu. Gubici komunara bili su ogromni: od 11 figurica ostalo ih je do kraja svega četiri. Ali i komunari su uspeli da ubiju dosta protivničkih figurica. 
Jedva čekam da ovo igramo ponovo!

napisao Dule

Za gornje slike je odgovoran Milan.


-----------------------------------------------------
Slike Dorianovih bandi (poslikao Dorian)

 
 
 
 
 
 
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar