četvrtak, 13. listopada 2016.

Lista za Beogradski LW turnir u 1625 poena


Koju listu da napravim za Beogradski LW turnir u 1625 poena?

Sad kad sam donekle usavršio svoje razumevanje igre FoW vreme je da se ozbiljnije pozabavim listama, kako svojom, tako i listama svojih protivnika. Pre nego što pokušam da napravim svoju listu pokušaću da odgonetnem kakve liste će napraviti drugi igrači. Očekujem da će dominirati sledeće liste:
•    američka pešadija sa dosta artiljerije
•    nemačka pešadija sa par Konigst Tigera ili Jagdigrova
•    mnogo ruskih tenkova
•    mnogo američkih tenkova

Šta je ono što meni stoji na raspolaganju:
•    mnogo ruskih tenkova
•    mnogo ruske pešadije
•    ruska mehanizovana ili  rota razvedki (ako sve obojim na vreme)
•    nemački tenkovi  ( jedan KT)
•    nemačka pešadija
•    nemačka mehanizovana lista sa poluguseničarima

Kakva su moja dosadašnja LW iskustva? Ubedljivo najbolje prolazio sam sa herojskom Tankovy listom iz Desperate Measures (Fearless/Trained). Ovu listu mnogo volim i čeko sam je od kad sam počeo da igram FoW. Sada bih u ovakvu listu mogao da stavim 12 tenkova u 8 vodova. Ovih 12 tenkova bi verovatno moglo da se nosi u odbrani protiv puno ruskih i američkih tenkova ali ako napada nema baš mnogo šanse.  Neki generalni zaključak je da u listi treba da imam nešto što udara preko templejta, da li artiljeriju da li avionče ili čak oba. To može da ugrozi i KT i neprijateljsku artiljeriju. Vreme je da opet pokušam sa Kaćušama, mada se do sada sa njima nisam baš usrećio. Doduše, kod njih je dovoljno da jednom u igri odrade posao i tako pomere jezičak na vagi na moju stranu.

https://drive.google.com/file/d/0BxnAuDQBZPVyMFFhMnpXZHFFT1U/view?usp=sharing

Ako pretpostavim da će protivničke liste imati oko 30 tenkova u 6 vodova i da će u odbrani na stolu imati tri voda, to će biti otprilike 20 tenkova koji će verovatno biti zaklonjeni,  dok dođem do njih biću desetkovan. Kakva je šansa protiv nemačke pešadije sa KT? Gotovo nikakva. Čak i ako uspem da dođem nekom KT iza leđa, ima me premalo. Nemačka pešadija imaće Panzerfauste. Opet me ima premalo.  Protiv američke pešadije problem će biti artiljerija. Dakle, procenjena uspešnost ove liste je za sada ¼. Možda nešto veća, jer neće baš svi imati neku od četiri gore navedene liste. Možda će neko voleti britanske tenkove ili nešto još egzotičnije. U tom slučaju šanse ove liste skaču na odokativnih 33%.

Listu sa mnogo ruskih tenkova ne umem da vodim. U EW mogu, tamo je sve drugačije ali u LW mi do sada nije išlo. Obično me obogalji artiljerija i PaKovi a kad stignem do pešadije počnu da rade i panzerfausti. Takva lista bi teoretski mogla da se nosi sa gornje četiri ili barem sa tri kad bih sa njom umeo da igram pa onda mogu da kažem da su šanse ove liste 63%. Jedini problem je što baš ne volim ovu listu. Preciznije, ne volim Hen & Chicks. Međutim ima jedna lista koja bi barem teoretski mogla da upali a pri tome da bude i zabavna. To je famozna lista sa Matildama. Mogao bih da stavim 33 tenka u 8 vodova. Istina bili bi Confident/Trained. Ne znam samo da li imam baš toliko Matildi... Uglavnom, taktika bi se ovde sastojala u ignorisanju King Tigrova (njima bih mogao da pripretim minobacačima) i uništavanjem svega mekanog pred sobom. Problem bi ovde bila lista sa srednjim tenkovima protiv kojih imam malo šanse.

https://drive.google.com/file/d/0BxnAuDQBZPVyYjZ5NUxJa1dOUjQ/view?usp=sharing

Jedna od ideja mi je bila da napravim rusku ili nemačku mehanizovanu listu. Ako bih vodio pešadijsku listu i naletim na drugu pešadijsku listu moje šanse da napadam su 50% (mada obično tada bacim više na kocki pa napadam drugu pešadijsku listu). Moj dosadašnji utisak je da u sudaru dve pešadijske liste gubi ona koja napada.

Zato sam mislio da bi mehanizovana lista imala nešto veće šanse protiv pešadijske liste. Napravio sam jednu panzergrenadirsku listu od 8 vodova i aviončetom iz Desperate Measures. To mi je omiljena knjiga, lista je veteranska, prelepa, imao bih KT i još 4 cevi i artiljeriju. Protiv koga bi ona mogla da uspe? Protiv tenkovske liste će se braniti. Ako računam da u prvom potezu uništim neprijatelju 6-7 tenkova moglo bi da uspe. Sa američkim tenkovima bilo bi nešto teže ali teoretski njih treba da bude manje. Ovo sve nije sigurno i dosta bi zavisilo od kockica. Kakve su šanse ove liste protiv pešadijskih lista? Pa, KT me ne brine toliko jer ga imam i sam, mogao bih relativno brzo da stignem do objektiva. Tu bi već bilo nategnuto. Pošto sam veteran, uglavnom pešadinac, nisam toliko osetljiv na artiljerijsku vatru tako da nekakva šansa, uz filigransku igru, postoji i protiv američke pešadije. Ovo listu diže, barem teoretski, na 70%. Jedini nedostatak ove liste je da bih za turnir ipak radije da vodim Ruse, ako ni zbog čega drugog, da mi se slaže sa kapom i amblemom na torbi.


https://drive.google.com/file/d/0BxnAuDQBZPVyU1cya01TV2Q2X1E/view?usp=sharing

Rota Razvedki je Always atack lista. Sa njom bih imao dobre šanse protiv protivničke pešadije, pod pretpostavkom da igram bez greške što je malo verovatno, ali ako napadam tenkove šanse su mi nikakve. Znači uspešnost liste 33%.

Kao opcija koja je uvek dobra ostaju  Strelkovi. Ako se branim, imam odlične šanse protiv američke i nemačke pešadije. Ako ih napadam, još uvek imam šanse jer strelkove ne interesuju toliko neprijateljska artiljerija ni KT. Ginuće, ali biće ih još. Jedan pun vod uz sve moguće dodatke bio bi tvrd orah. Obavezno bih uzeo scout platoon zbog infiltracije. Ovde je problem support. Šta uzeti od supporta? Treba mi nešto sa templejtom. Templejt može da uništi i američku artiljeriju (kaćuša) i KT (neki 122mm). Mogao bih da uzmem i poneku cevku uz sve to. Jedino bi morali da budu confident a ne fearless. Nije mi baš milo zbog toga ali neki kompromis moram da napravim. Sa ovom listom šanse mi rastu na skoro 100%. Barem teoretski. Istina je da sam sa pešadijom igrao prilično retko i pitanje je koliko ću umeti da ih iskoristim...

https://drive.google.com/file/d/0BxnAuDQBZPVyYklhM09OYVFaMGc/view?usp=sharing

Želeo sam da sistematizujem svoje misli. Jedno jutro ću se probuditi i odmah ću znati koja lista je ona prava...

Dule

1 komentar:

  1. Moje razmisljanje na zadatu temu:

    • američka pešadija sa dosta artiljerije

    Ovo je odlicna opcija. U varijanti kada se u listi nalaze dve velike artilerije, i dosta pesadije, skoro pa da je nepobediva. Dovoljno je da par puta baci TimeOnTargt i protivnik pocinje da umire.

    • nemačka pešadija sa par Konigst Tigera ili Jagdigrova

    Ovde postoje dve lepe liste. Jedna je sa 3 Jagd Tigra, i dosta podrske, a druga je sa 6 King Tigrova, i znatno manje podrske (dve pesadije, jedna artilerija). KT lista je dobra protiv svih drugih tenkova, jer je Always Defend, pa ce protivnik morati da se zaleti na objektiv. Medjutim, americka lista sa puno artilerije, ili ruska lista sa masom tenkova, moze da je pobedi. Najveca mana ove liste je sto je Reluctant.

    • mnogo ruskih tenkova

    Ovo je odlicna opcija protiv pesadije, ali i protiv druge tenkovske liste. Narocito ako se u toj masi tenkova nalazi 8 SU-122 i 4 SU-100. Dalje varijante ove liste su - puno slabih tenkova (10 Matildi na primer) ili malo manje jacih tenkova (T-34 ili slicno)... Sve zavisi od procene sta ce se na turniru vise igrati...

    • mnogo američkih tenkova

    Ovo je po meni najslabija lista. Americki tenkovi su skupi, a u sustini imaju slab oklop. Ukoliko se u vod stavi i Jumbo, da bi se koliko - toliko ublazio taj nedostatak, svi tenkovi ce ici kao i Jumbo - dakle slow. A ako nema Jumba, front 6 i 7 se lako probije. U obracunu sa nemackim i ruskim tenkovskim listama, Amerikancima fali tenk koji ima pristojan AT (US maksimalni AT - 13, Ruski 15 a Nemacki 17). Cak ni super Persing ne resava stvar, jer ga ima u samo jednoj listi.

    Moje misljenje je da u LW ne postoji "prava" lista. Makar ne u 1625 poena. Postoje samo manje ili vise specijalizovane liste. Predpostavljam da ce na turniru dominirati US infantry liste, jer je ToT definitivno najgora stvar koja moze da zadesi protivnika...

    Pozdrav,
    V.

    OdgovoriIzbriši